Pagina’s

Ketterij

S.J.Parris – Ketterij

Afgelopen zomer verbleven wij op een leuke kleine natuurcamping vlakbij Steenwijk. Behalve prachtige natuur is er op deze camping ook een gezellige ruimte waar de campinggasten zonder verwarming zich in koude tijden kunnen verwarmen, even tv kunnen kijken óf (en daar ging ik natuurlijk voor) een boek kunnen lenen. Ketterij van S.J. Parris was het boek waar ik mee terug liep naar onze vouwwagen.

 

Ketterij

 

Het boek speelt zich af in 1583 in Engeland waar Elizabeth I al 25 jaar op de troon zit. Giordano Bruno, een Italiaan die op de vlucht is voor de inquisitie, komt naar Engeland op voorspraak van zijn beschermheer, de koning van Frankrijk. In Engeland wordt hij al snel ingelijfd door sir Frances Walsingham, de spionnenmeester van Elizabeth, en undercover naar Oxford gestuurd. Eigenlijk is hij meer geïnteresseerd in het vinden van een oud boek, waarvan hij denkt dat het de mening van de mensheid over God voorgoed zal veranderen, maar als er in Oxford een aantal moorden gepleegd worden zit er niets anders op dan op onderzoek uit te gaan.

De oplettende lezer zal direct opmerken dat dit boek een aantal ingrediënten bevat waarvan mijn hartje sneller gaat kloppen: Engeland, Oxford (vanwege Morse en Lewis mijn onbetwiste favoriet, boven Cambridge), het Tudor hof, een stel behoorlijke gruwelijke moorden, en een eenzame held. Nu is de hoofdpersoon Italiaans, en ik heb (slechte ervaringen uit het verleden, lang verhaal) over het algemeen geen warme gevoelens bij dit land, maar bij deze hoofdpersoon was dat helemaal niet zo storend. Het boek nam me eigenlijk direct mee en ik las het in een ruk uit. Geen niemendalletje zoals ik in dit genre ook regelmatig lees (ik ben wat dat betreft allesbehalve elitair), maar een goed in elkaar zittende literaire thriller. Wat mij betreft perfect om je zomervakantie mee te beginnen. Of af te sluiten. Het enige minpuntje is, wat mij betreft, het boek waar hij naar op zoek is. Dat element had voor mij beter uitgewerkt moeten worden, of vervangen voor iets anders. Maar, moet ik eerlijk zijn, dan zoek ik ook echt naar minpuntjes, om een beetje tegenwicht te geven. Ik zoek overigens voor deze zomer nog naar een paar interessante boeken om mee te nemen, iets van dit kaliber. Iemand nog tips? Onze eigen tips volgen binnenkort!

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren