Pagina’s

T.H. te R.

Heb je alles gehad… We ploeteren nog een keertje mee met T.H. te R.

Een tijdje geleden verscheen er op Ogma een recensie van ‘Heb je alles gehad…’. Ik kon heel erg lachen om de herkenbare cartoons van T.H. te R. over het moederschap. Kinderen zijn geweldig, maar ook geweldig vermoeiend weet ik uit ervaring en het is fijn om te lezen (en bekijken dus in dit geval) dat ik niet de enige ben die het wel eens moeilijk vindt. Die blij is als die monsters eindelijk op bed liggen zodat ik comateus op de bank kan hangen. Omdat het leuke boek in eigen beheer is uitgegeven was ik nog een beetje extra nieuwsgierig dus besloot ik om T.H. te R. eens te ondervragen over haar werk.

 

T.H. te R.

 

Wil je wat over jezelf vertellen? Wie is de tekenares achter de super herkenbare ploetermoeder in ‘Heb je alles gehad’?


Ik ben T.H. te R., illustrator en moeder van 3 kinderen. 14, 15 en 8 jaar oud. T.H. te R. Is de schuilnaam van Theresa Hartgers te Rotterdam. Ik gaf mezelf die naam toen ik mijn tekeningen op Facebook ging posten, enkele jaren geleden. Ik drijf de spot met mijn kinderen en ik wilde in het begin niet dat ze dat zagen, ik wist niet of ze het wel zouden waarderen, begrijpen. Nu weten ze het wel, en ze vinden het niet erg. Soms vinden ze ze wel grappig.

 

T.H. te R.

 

Hoe is ‘Heb je alles gehad’ ontstaan? Ben je spontaan gaan tekenen of was het idee van een volledig stripboek al snel gevormd?

Toen de kinderen klein waren, had ik het best moeilijk. Ik was moe en wist me soms geen raad (“alle balletjes hoog houden”). Ik ging de kleine akkefietjes en verdrietjes op post-its krabbelen. Vervolgens pakte ik pen en inkt en begon ze uit te werken. Moedertranen met een twist. Elke week een cartoon op Facebook. Fans riepen om een boek, en wat fans vragen, dat doen we natuurlijk. Er lagen al heel wat tekeningen klaar, dus alleen de vormgeving en titel moesten er nog komen. Samen met een vormgever, die mij de titel aan de hand deed, is het boek tot stand gekomen. Ik wilde dat het een soort schrift zou zijn, een beetje geïnspireerd op een moleskin boekje.

 

T.H. te R.

 

Heb je er bewust voor gekozen om in eigen beheer uit te geven of heb je je werk ook aan uitgeverijen laten zien?

Uitgeverijen toonden geen interesse. De makers van het kleurboek van Rotterdam, vrienden van mij, gaven hun boek ook in eigen beheer uit, en hebben mij een duw in de goede richting gegeven. Ik dacht:”als zij durven en doen, waarom ik dan niet?”

Hoe heb je het vervolgens aangepakt wat betreft vormgeving, drukken, oplage, verspreiding?

Alles ging intuitief, net zoals het maken van de tekeningen. En ik wilde de vaart erin houden toen ik de beslissing had genomen om het uit te geven. Ik koos ook voor een flinke oplage, i.v.m. de prijs en omdat ik het zelf serieus wilde nemen.

 

T.H. te R.

 

Hoe heb je de PR en marketing van je boek aangepakt?

PR en marketing heb ik ook zelf ter hand genomen. Wat een aardige kluif is. Inmiddels heb ik twee agentschappen en wat pers gekregen. Verkooppunten in Rotterdam en Amsterdam, te koop via Bol en via mijn eigen Etsyshop. Ook dit heb ik aangepakt zonder vooropgezet plan. Al doende lerend.

Heb je hier ook hulp bij gehad of heb je alles zelf gedaan?

Mijn omgeving, man en vrienden helpen mij met advies. Zelf de boer op, met het boek onder de arm naar boekhandels. Ik heb veel goede ervaringen met boekenliefhebbers en kinderwinkels. Tot de grote tijdschriften en andere media doordringen is nog niet gelukt, maar dat kan nog komen. Wel zijn er publicaties verschenen in Trouw, binnenkort in de Eva, Kekmama en er is aandacht geweest van verschillende bloggers.

 

T.H. te R.

 

Hoe is het boek ontvangen? Wat zijn de reacties?

Ik heb veel enthousiaste reacties gekregen. Ook heb ik direct contact met klanten gehad, omdat ik het boek ook op de Swan Market heb verkocht. Jonge moeders, maar ook hun kinderen, en oma’s roepen steevast: “herkenbaar!”

Ten slotte, door welke schrijvers en/of tekenaars laat jij je inspireren?

Ik ben een groot bewonderaar van Sylvia Witteman. Ik vind mijn scherpe manier van tekenen terug in haar manier van schrijven. Peter van Straaten vind ik ook geweldig. Hij kan heel erg goed tekenen, en raakt de gevoelige snaar. Verbeeldt de mens zoals hij is. En dat is niet altijd even mooi. Ik houd ervan om de rauwe werkelijkheid te relativeren door er een grap over te maken en een vervelende situatie uit te vergroten. Dat is wat zij doen, en ik ook.

 

T.H. te R.

 

Wil je nog meer weten over T.H. te R.? Neem dan hier eens een kijkje.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren