Pagina’s

The Faithful Dead door Alys Clare

Dekselse Detective Dinsdag: De Hawkenlye Mystery serie

De reeks die ik deze weeks langs de Cadfaellat leg is een serie die zich afspeelt in het heerlijk Engelse Kent tijdens de middeleeuwen, zo’n vijftig jaar na Cadfael, aan het einde van de twaalfde eeuw, ten tijde van Richard Leeuwenhart. Volgens de achterflap ‘A worthy heir to Ellis peters, though grittier, materialises.’ Dat bepaal ik natuurlijk graag zelf, maar of het nu kwam doordat ik een boek uit deze reeks las in het Engels, of doordat het zich af speelt in een gebied waar ik een zwakke plek voor heb, ik weet het niet, maar ik voelde me direct thuis in de wereld die Alys Clare, de schrijfster, schept.

 

The Faithful Dead door Alys Clare

 

Alys Clare is het pseudoniem van Elizabeth Harris, een Britse schrijfster die woont in Tunbridge Wells in Kent. Ze heeft niet alleen een reeks Hawkenlye mysteries geschreven, maar daarnaast ook een serie die zich een eeuw eerder afspeelt, en waarbij een genezer (healer) de hoofdrol speelt. Intrigerend… Daar zou ik ook graag eens een aflevering aan wijden. Wie weet kom ik ‘m nog eens tegen! Wat betreft kennis en historische accuraatheid, Alys Clare is afgestudeerd in Engels en psychologie (best handig bij het schrijven van een boek) maar heeft daarna nog een master gehaald in archeologie. Alle verhalen spelen zich af in haar achtertuin (althans de omgeving waar ze is geboren, getogen en nog steeds woont) en daarnaast in gebieden in Frankrijk. Ze woont een deel van het jaar dan ook in Bretagne om hier de plekken waar ze over schrijft te bezoeken en onderzoek te doen. Ik heb te weinig kennis van deze specifieke periode, maar een en ander doet mij vermoeden dat de schrijfster zorgvuldig omgaat met de historische achtergrond van haar boeken.

De Hawkenlye Mysteryboeken spelen zich, zoals gezegd in Kent af. Het boek dat ik las, helaas het enige boek dat ik uit deze reeks kon lezen, begint prettig met een kaartje van Europa en het heilige land, met daarop de kruisvaarders route die een belangrijk karakter uit dit boek nam. Direct erna volgt er een overzicht van de bloedlijnen van de familie van diezelfde persoon. Ik vind dit prettig omdat zelfs geschiedenisfans zoals ik wel opfrissertjes kunnen gebruiken. Ik heb niet een map van middeleeuws Europa in mijn hoofd immers. Het helpt om het boek beter te begrijpen, maar door de gegeven informatie te bekijken en letterlijk even te zien waar het zich afspeelt en wie die familie dan is zit je meteen beter in het verhaal.

De schrijfstijl van Clare helpt hier overigens ook bijzonder bij. Ken je van die boeken waarbij je je soms door inleidingen heen moet worstelen voor je echt gegrepen wordt? Nou, dit is het tegenovergestelde daarvan. Na de eerste regels kun je het boekje eigenlijk niet meer wegleggen: te spannend. Wie of wat dan, daar wil je achter komen. Opbouwen van suspense is mevrouw Clare dus zeker gegeven.

De hoofdpersoon van de Hawkenlye Mysteries is Josse d’Acquin, een van Richard Leeuwenhart’s ridders en daarnaast detective. Josse werkt nauw samen met de abdis van de nabij gelegen Hawkenlye abdij, die ook een grote rol speelt in de boeken. Deze abdis, Helewise, doet het laatste deel van haar naam eer aan, en is daarnaast een bijzonder persoon. Niet onbescheiden, maar wetend wat ze in haar mars heeft, geen typische vrouw van haar tijd, en al helemaal een a-typische non. Desondanks sympathiek, net als Josse. Het enige minpuntje dat ik kan ontdekken is dat beide hoofdpersonen mij minder na aan het hart liggen dan Cadfael, maar dat is ook niet redelijk om te verwachten na het lezen van maar een boek uit deze reeks. (Probleem van het vak, tweedehands boekwinkels doen niet aan bestellingen)

Er is een romantische lijn in het boek, en naar ik begrepen heb (ik doe mijn research, deze rubriek is niet alleen maar voor de lol) is dit de gehele serie zo. Niet al te overheersend, maar duidelijk aanwezig. Weer een punt op mijn lijstje gecheckt!

Without further ado hier dan mijn beoordeling van de Hawkenlye Mystery reeks:

  • Plot: 3 punten
  • Schrijfstijl: 3 punt
  • Tempo: 2 ½ punten
  • Hoofdpersonen: 2 ½ punt
  • Meeslependheid: 3 punten
  • Romantisch accent: 2 punten
  • Historisch accuraatheid: 2 ½ punten

Totaal 18,5 punten. In cijfers uitgedrukt komt dit neer op een 8,3. Dit klopt wel aardig bij mijn beleving. Een mooi, ietwat mysterieus boek met een sterke vrouwelijke karakter en sympathiek mannelijk hoofdpersoon, dat je meeneemt uit de dagelijkse realiteit naar een interessant verleden. Het mysterie dat ontrafelt moet worden is boeiend, al is het nog net niet een echte opvolger van Ellis Peters. Wellicht dat ik na het lezen van meerdere boeken uit deze reeks anders over denk. Binnenkort ga ik weer op strooptocht en mocht ik boeken van Alys Clare tegenkomen (Hawkenlye of de andere reeks die ze schreef) dan neem ik die absoluut mee. En aanraden doe ik ze ook, mochten jullie eens een boekje van haar in handen krijgen. Want of ze nu aan Peters kan tippen of niet, haar boeken vragen erom gelezen te worden, en smaken na afloop naar meer. En wat kun je als historische detective fan nu meer wensen dan dat?

Ik las voor deze beoordeling het boek The Faithful Dead. De Hawkenlye Mystery reeks bestaat uit 16 delen, de meest recente verscheen in 2015.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren