Pagina’s

Verslaafd aan boeken

Verslaving

Ik geef het toe, ik ben redelijk verslavingsgevoelig. Zo heb ik een dertigtal (schat ik, ik durf ze niet te tellen) paar schoenen in m’n kast staan. Chocola en aanverwante artikelen worden naar binnen gepropt totdat de zak leeg is of totdat ik misselijk ben. U snapt dat ik mezelf maar twee glazen wijn toesta. In het weekend. Behalve als er een feestje is. En ja, als de fles nou net niet leeg is na het weekend… 😉

Nu stond er een tijd terug opeens een Little Free Library in onze wijk. U kent het principe? Kastje aan of bij het huis, oude boeken erin. Klaar! Als je een tof boek ziet, neem je het mee. Of meer dan een, mag ook. Wel zo leuk om dan ook een boek van jezelf achter te laten. Geweldig toch? Helemaal van nu. Deze Mini-Bibliotheek moest natuurlijk meteen geïnspecteerd worden door ondergetekende. De bibliothecarissen hadden ‘m helemaal zelf in elkaar geknutseld en geschilderd. Compleet met deurtje, voor de vochtige jaargetijden. Goedgekeurd!

En zo had ik er spontaan een nieuwe verslaving bij. Het vaste rondje met het hondje werd aangepast, want er moest natuurlijk iedere dag bij de Little Free Library geloerd worden. Tot ongenoegen van mijn lieftallige viervoeter, die kan het rondje inmiddels wel dromen. Saai!

Verslaving

Ik kan er niets aan doen, het is sterker dan ik. Ik moet gewoon gaan kijken. En niet alleen of er weer nieuwe aanwas ligt, maar ook om te kijken hoe het met mijn boeken gaat. Ik heb namelijk zelf ook tientallen boeken een tweede of zelfs wel een derde leven geschonken. En die schatting is waarschijnlijk nog aan de lage kant.

Ooit was ik namelijk verslaafd aan het kopen van boeken. Ja, ook aan het kopen van jurkjes, tassen en schoenen. Anders was ik natuurlijk niet aan dat dertigtal paar schoenen gekomen. Maar ook boeken zorgden voor een rush. Als ik me verveelde, of als ik me rot voelde, ging ik naar de boekhandel. Na klachten van m’n toenmalige wederhelft, ging ik me richten op goedkopere edities. Meer boeken voor hetzelfde geld! De relatie ging over en ik ontdekte de boekenfestivals van deze wereld. En toen ging ik failliet. Nou ja.. Net als Loesje had ik vaak een flink stuk maand over aan het einde van m’n salaris. Gelukkig raakte ik verslaafd aan het minimalisme. En zo belandden veel van mijn boeken in de Little Free Library. U hoeft geen medelijden met me te hebben, ik heb nog steeds vier boekenkasten. En die staan nog steeds behoorlijk vol.

Ik kom namelijk de meest fantastische boeken tegen in onze Little Free Library. Laatst ruimde iemand blijkbaar zijn verzameling filosofieboeken op. Die staan nu hier. Ook lagen Kafka, W.F, Hermans en Godfried Bomans daar op mij te wachten. Zo gaat zo’n verslaving niet snel over, hè? Dus binnenkort te lezen op Ogma: de Little Free Library vondsten van Mirjam Down Under. Wordt vervolgd!

O ja, nu ik toch aan het biechten ben, ik ben ook verslaafd aan kringloopboeken. Maar daarover later meer.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

9 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren