Pagina’s

liefde voor lezen

Liefde voor lezen

Een van de dingen die ik elk jaar doe aan het begin van het schooljaar (ik werk als docent Engels) is mezelf uitgebreid voorstellen. Leerlingen mogen best weten wat voor vlees ze in de kuip hebben, zo’n heel jaar lang. Een groot deel van die introductie gaat over boeken. Ik laat een foto van mijn grote boekenkast zien (“En daar zit ongeveer een derde deel van mijn boeken in, jongens.”), vertel over mijn lievelingsboeken, mijn lievelingsschrijver, over een heel leuk boekenblog (u kent het wel) waar ik schrijf over schrijven, lezen en wat dies meer zij.

Vaak luisteren leerlingen heel lief en geduldig naar mijn verhaal, maar worden ze er niet warm of koud van. Lezen? Het zal wel. Het komt ook regelmatig voor dat aan het einde van zo’n les een leerling bij me komt om te vertellen over zijn of haar lievelingsboeken. Dan komen we er meestal achter dat ik deze ook ken, en kan ik tips geven over wat nog meer interessant kan zijn om te lezen. Soms fangirlen we gewoon even over die te gekke serie, of die geweldige hoofdpersoon, dat is ook gezellig.

Boeken verbinden mensen

Als je weet dat iemand van dezelfde soort boeken houdt als jij, dan schept dat een band. Alsof je lid bent van een geheime club, ofzo. En zelfs al houd je niet van precies dezelfde boeken, maar je geniet wel beide intens van het lezen zelf, dan geeft dat ook een soort verbondenheid, iets wat je met elkaar deelt. Ik heb dat dus soms met leerlingen.

Afgelopen week las ik een stapel gedichten die zo’n leerling inleverde. In het Engels, een hele verzameling prachtige gedichten. Geschreven dus door een 8e klas leerling (tweede klas in het reguliere systeem, dus rond de dertien jaar), serieus, doordacht en wonderschoon van taal. Er waren er twee in het bijzonder die mij direct in de boekenliefde raakten.

Deze bijvoorbeeld:

Open a book

Open a book
And you will find
People and places of every kind;

Open a book
And you can be
Anything you want to be;

Open a book
And you can share
Wondrous word you find in there

Open a book
and I will too,
you read to me,
and I’ll read to you.

liefde voor lezen

Ik snapte wat ze ermee bedoelde, ik voel en ervaar dat ook zo. De manier waarop zij beschrijft wat boeken voor je kunnen betekenen vond ik zo mooi dat ik het ontoereikend vond om er alleen een beoordeling voor te geven. Het moet gedeeld! Want zeg nu zelf: dit is toch zo:

I opened a book

I opened a book and I strode.
Now nobody can find me.
I’ve left my chair, my house, my road,

My town and my world behind me.
I’m wearing the cloak, I’ve slipped on the ring,
I’ve swallowed the magic potion.
I’ve found a dragon, I’ve dined with a king
And dived in a bottomless ocean.
I’ve opened a book and made some friends.
I shared their tears and laughter
And followed their roads with bumps and bends
To the happily ever after, at the end.
I finished my book and out I came.
The cloak can no longer hide me.
My chair and my house are just the same,
But I a book inside me.

liefde voor lezen

Op de moeilijkste momenten, als het leven groot, donker en zwaar lijkt, kan het feit dat er een fijn boek in je werkkoffer zit en je weet dat je in elk geval twee keer twintig minuten in de bus kan lezen, het verschil maken tussen het niet meer zien zitten of doorzetten. Een boek neemt je mee naar onbekende werelden, andere mensen, andere tijden, en al lijkt het alsof het hier en nu hetzelfde blijven, dan nog ben jij het die dat boek van binnen met je meedraagt. Dat is een rijkdom en een schoonheid die niemand je ooit af kan pakken, maar die je wel kunt delen. Bijvoorbeeld door er een mooi gedicht over te schrijven. Of een bescheiden blogje op een stoer boekenblog.

Met bijzondere dank aan Eva V. voor het willen delen van haar gedichten.

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren