Pagina’s

Nooit meer doen alsof

Nooit meer doen alsof – Aukje Nauta

Sinds een paar jaar ben ik groot fan van Brené Brown. Haar TedTalk vind ik fantastisch en haar boeken vind ik ook erg goed. Voor wie haar nog niet kent – Brené is een Amerikaanse wetenschapper op het gebied van schaamte en kwetsbaarheid. Haar TedTalks zijn miljoenen keren bekeken en ook haar social media kanalen zijn razend populair.

Vandaar dat ik enthousiast reageerde toen ik hoorde dat ik Aukje Nauta’s boek Nooit meer doen alsof mocht lezen voor Maven Publishing. De ondertitel is ‘Denk je schaamte om en maak het je kracht’ en op de sticker op de cover staat: ‘Wat zou je doen als schaamte geen rol speelt’. Interessant!

Hoe moet je dat doen, dat omdenken? En hoe bereik je een schaamteloos bestaan? Nauta beschrijft 3 stappen:
  • Erken je schaamte.
  • Denk je schaamte om.
  • Maak van schaamte je kracht.

Nooit meer doen alsof is een heel persoonlijk boek, waardoor het heel prettig lezen is. Ze beschrijft haar schaamte op het werk, hoe ze het idee heeft dat ze geen echte wetenschapper is. En ze vertelt over haar leven als single, een relatiestatus waar ze bepaald niet happy is. Ze legt het verschil uit tussen een schaamtevol en een schaamtevrij leven. Wat iets anders is dan een schaamteloos leven.

Nauta vertelt dat wij, hier in het westen, nog best wat moeite hebben om met onze schaamte om te gaan. Ten eerste hebben we vaak geen idee waarover we ons schamen. Omdat we zo geconditioneerd zijn, want we houden niet van negatieve gedachtes. Dat is in andere culturen heel anders. Ik moet haar gelijk geven, ik moest ook lang nadenken voordat ik iets kon bedenken waarover ik me schaamde. Ja, natuurlijk zijn die dingen er wel, maar om het daar nu over te hebben? Nee toch? Zelfs niet met mezelf, bleek.

Nooit meer doen alsof

In Nooit meer doen alsof schrijft Nauta over haar relatiestatus. Haar doel was om voor haar 50e getrouwd te zijn. Helaas. Er zijn verschillende partners geweest, ze heeft ook kinderen met een van die partners, maar tijdens het schrijven van het boek was ze single. Ongewenst. In het boek beschrijft ze hoe ze daar mee omgaat. Hoe ze zich daarbij voelt. En hoe ze haar schaamte daarover omdenkt en tot haar kracht maakt. Met best een bijzonder resultaat.

Bij Aukje Nauta is het beslist gelukt, zij heeft haar schaamte omarmd, ze heeft het zo gekneed dat het haar kracht is geworden. Want tada: ze heeft er een boek over geschreven. Een boek dat enorm prettig wegleest, dat je aan het denken zet en waar je mee aan de slag wil. Heeft ze goed gedaan!

Vond je dit een tof blog? En wil je dat zelf ook, op je eigen website? Of LinkedIn bijvoorbeeld? Neem contact met me op, ik kan je helpen. Ik kan je teksten voor je schrijven, jouw teksten redigeren en ik kan je tips geven. Om zelf beter te gaan schrijven of hoe je aan onderwerpen voor je blogs komt. Stuur een bericht naar mirjam.vanelst@hotmail.com of bel me op 06-24479384. Ik hoor graag van je. Dit blog verscheen eerder op mijn eigen site.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren