Pagina’s

Twee weken weg

Twee weken weg – R.C. Sheriff

Twee weken weg van R.C. Sherriff is een gelukzalige herontdekking uit de jaren dertig over de jaarlijkse vakantie aan zee van een doorsnee Engels gezin – met haar alledaagse routines, gekoesterde rituelen en warme herkenbaarheid. Al twintig jaar reist het gezin Stevens begin september vanuit hun Londense voorstad naar dezelfde vakantiebestemming: Bognor Regis, een badplaats ten zuidwesten van Londen. De dagen versmelten, de gedachte aan het einde van de vakantie wordt resoluut verdrongen. De kinderen knopen kortstondige vriendschappen aan, de oudste dochter beleeft haar eerste zomerliefde. Ondertussen probeert de vader zich op te laden voor de sleur die hem de komende vijftig weken wacht, en doet de moeder braaf alsof ook zij geniet van hun jaarlijkse uitspatting.

Denk je ook wel eens terug aan de vakanties van vroeger? Die zomers waarin het nooit leek te regenen, waarin het leek alsof je nooit meer terug naar school of werk hoefde te gaan? Wij gingen naar Egmond aan de Hoef. Niet bepaald exotisch, maar wij vonden het geweldig. Alle dagen brachten we door op het strand, totdat we zo rood als een kreeft waren. Toen kon dat nog. 😊

Vervlogen tijden

In Twee weken weg vertelt R.C. Sheriff ook over een vakantie uit vervlogen tijden. Al sinds hun honeymoon gaan mijnheer en mevrouw Stevens ieder jaar op vakantie naar Bognor Regis. Naar hetzelfde pension. Eerst met z’n tweeën, daarna met het uitdijende gezin. Dit jaar leek het even dat de 2 oudste kinderen niet mee wilden, maar uiteindelijk kwam het goed. Ze gingen toch mee.

Rust, reinheid en regelmaat

De familie Stevens houdt nogal van rust en regelmaat. Zelf zijn ze ook vrij voorspelbaar. Ieder jaar vragen ze de ene buurvrouw om op de kanarie te passen en de andere op de kat. Zo pakken ze ook ieder jaar dezelfde trein. Er is een heel schema en ze weten exact hoe laat ze moeten vertrekken, met welke toevalligheden onderweg ze rekening moeten houden. Ze weten graag waar ze aan toe zijn.

Twee weken weg
Alles verandert

Aan de oppervlakte lijkt dat ook dit jaar weer het geval, maar toch spelen er dingen. De oudste zoon is voor het eerst gaan werken en lijkt niet gelukkig. Vader Stevens voelt zich niet gewaardeerd op zijn werk. Moeder Stevens is het zenuwachtige type, van haar hoeft op vakantie gaan niet zo. De oudste dochter droomt over de liefde. Ze houden het alleen allemaal voor zichzelf. Alleen de jongste van het stel geniet ongecompliceerd.

Ook het pension blijkt aan verandering onderhevig. Het werd altijd door een echtpaar gerund, maar inmiddels is de echtgenoot overleden. De weduwe heeft steeds meer moeite het pension te runnen. Er is achterstallig onderhoud, de kamers zijn sjofel en de gasten blijven weg. Komt er met deze vakantie een einde aan een era?

Mee in de koffer?

Oppervlakkig gezien is Twee weken weg niet zo bijzonder. De hoofdpersonen zijn heel gewoon, ze leiden doorsnee, wat saaie levens. Tijdens het hoogtepunt van het jaar, hun zomervakantie beleven ze ook niet veel bijzonders. Alles wordt gepland, niets in hun leven gebeurt spontaan. Je zou het er benauwd van krijgen. En toch werkt het. Want hoe fijn is het dat het leven gewoon zijn gangetje gaat? Zijn we allemaal niet toe aan een gewoon, prettig leven? Zonder enge ziektes, moord en doodslag. Ik teken ervoor. Aanrader dus, Twee weken weg!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren