Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • Liefde in strijd met de wet, de onmogelijke weg naar een verblijfsvergunning
Liefde in strijd met de wet

Liefde in strijd met de wet, de onmogelijke weg naar een verblijfsvergunning

Margot Sieburgh

Wanneer Margot Sieburgh op haar negentiende de Libanees Fadi ontmoet, raken ze op slag verliefd. Twee maanden lang hebben ze een onbezorgde tijd, maar dan wordt Fadi opgepakt. Hij heeft namelijk geen verblijfsvergunning en wordt in detentie geplaatst. Dat markeert het begin van een jarenlange rollercoaster, waarin Margot en Fadi strijden om gerechtigdheid. Na een verhuizing naar België, waarin ze hopen meer kans te krijgen op een verblijfsvergunning, komen ze voor onrecht en machteloosheid te staan. Van rechercheurs die hun relatie tot hun onderzoeksobject maken, tot keer op keer voor de rechter te worden gesleept. Daarnaast zijn er de culturele verschillen tussen beiden, die af en toe botsen. Zullen ze het redden samen? Liefde in strijd met de wet is een aangrijpend liefdesverhaal, een kijkje in de wereld van een jong stel dat knokt voor hun geluk.

Je zult toch maar de liefde van je leven ontmoeten en hopeloos, ‘head over heels’ verliefd worden. Leuk, toch? Jazeker. Iets minder leuk is het als iedereen er een mening over heeft. En dan bedoel ik niet je familie of je vrienden, maar justitie en de politie. Margot en Fadi ontmoeten elkaar in Sneek. Margot woont daar met haar moeder en stiefvader, Fadi woont bij familie die hij nog nooit ontmoet had voordat hij naar Nederland kwam. Zij studeert, hij is illegaal.

Make it work

Fadi’s Engels is redelijk, hij spreekt een paar woorden Nederlands. Margot spreekt geen Arabisch. Maar ze zijn verliefd en we weten hoe dat gaat met verliefde mensen. They make it work. Totdat Fadi wordt opgepakt. Tjdens een routinecontrole blijkt dat hij geen rijbewijs heeft voor de scooter waarop hij rijdt. Oeps. En hij verblijft dus illegaal in Nederland. Zijn asielprocedure is afgewezen en hij moet terug naar Libanon. Grote oeps. Maar Margot en Fadi zijn verliefd, hij wil niet weg.

Langdurige procedures

Hiermee begint het echte verhaal van Fadi en Margot. Het verhaal van juridisch getouwtrek, uitzettingsprocedures, een emigratie naar België, advocaten, verhoren en controles. Een verhaal met ups en downs, liefde en verdriet. Geduld en ongeduld, hoop en wanhoop. Onmenselijke regelgeving, procedures die jaren duren.

Liefde in strijd met de wet
Waargebeurd en de liefde

Nederland zet regelmatig uitgeprocedeerde asielzoekers uit. Net zo regelmatig verdwijnen er mensen in het illegale circuit. We kennen deze mensen niet, we horen alleen over hen als nummers, als aantallen. Met Liefde in strijd met de wet geeft Margot Sieburgh een van deze mensen een naam. Ze vertelt hoe het is om tegen het systeem in te gaan, over de tegenwerking en de hulp die ze krijgt. Iets waarvan we allemaal wel wat beter op de hoogte mogen zijn.

Liefde in strijd met de wet is vlot en toegankelijk geschreven. Als je meer wil weten over ons rechtssysteem, van waargebeurde verhalen houdt en graag over de liefde leest, dan raak ik je Liefde in strijd met de wet van harte aan.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren