Pagina’s

Mr Sushi en Arnon Grunberg

Wat sushi en Arnon Grunberg met elkaar te maken hebben

Mijn dochter wilde graag eens sushi eten. Om precies te zijn: ze wilde graag eens sushi thuis laten bezorgen. Want stiekem is het leukste voor kinderen dat er iemand op een scooter met een bak achterop bij jou voor komt rijden en eten komt brengen. 

Sushi en Sashimi

Het is heel gek, maar bij sushi heb ik onmiddellijk de associatie met het boek Thirza van Arnon Grunberg. De hoofdpersoon Jörgen Hofmeester was regelmatig bezig om sushi en sashimi te maken. Dat was een hobby die een aantal jaren geleden vooral weggelegd was voor de Amsterdamse grachtengordel.
Nu ben ik zelf niet zo’n fan van sushi, maar om de woorden sushi en sashimi telkens te herhalen, ja, dat smaakt wel heel erg lekker in de mond. Probeer maar eens. Sushi en sashimi. Sushi en sashimi.

Wij probeerden dus de sushi thuis en de dochter was er dolgelukkig mee. Extra leuk natuurlijk om het bij uitzondering voor de tv op te eten. Het viel me trouwens nogal tegen om een betaalbare maaltijd thuis te laten bezorgen, in probeerporties. Ik moet er wel bij zeggen, dat we hier spreken over een paar jaar geleden, ik kan me voorstellen dat de tijden veranderd zijn op het gebied van sushi aan huis. In ieder geval, ik vond een betaalbare en Mr. Sushi kwam voorrijden met onze portie. Een mooie gelegenheid om de maaltijd op de foto te zetten met het boek waar het me aan doet denken. Vanuit deze hoek bekeken valt pas op hoe pikant, maar wel heel elegant de voorkant van het boek is. 

Waar gaat Thirza over?

Het is al weer heel lang geleden dat ik dit boek las, het is ook het enige boek dat ik ooit van Grunberg gelezen heb, wat waarschijnlijk geheel ten onrechte is. Ik weet nog dat ik heel erg genoten heb van Thirza, van de man en zijn geworstel met al het middelmatige in zijn leven. Om mijn geheugen op te frissen had ik de hulp nodig van het web, anders was ik nu uitgepraat.

Mr Sushi en Arnon Grunberg

De hoofdrol is voor de vader van Thirza, Jörgen Hofmeester, degene dus die graag kookt. Een gemiddelde, gescheiden man, in de categorie Amsterdam-Zuid, baan, hypotheek, paar vrienden, hobby’s, twee dochters, waarvan de jongste Thirza. Er zijn geen noemenswaardige hoogtepunten in zijn leven te melden. Eigenlijk allemaal goed en gemiddeld. Een 7 zeg maar. Maar die middelmatigheid zakt steeds verder naar beneden. Hij wordt door zijn werkgever op non-actief gesteld, zijn spaargeld raakt snel op en zijn jongste dochter Thirza wil het huis uit. Zij wil met haar Marokkaanse vriendje Choukri een rondreis maken door Afrika. Dit betekent voor Jorgen weer een aderlating, want Thirza was degene die hem nog vreugde in het leven gaf.

Hij besluit Thirza en Choukri met de auto naar Frankfurt te brengen, waar zij op het vliegtuig naar Afrika zullen stappen. Op de route naar Frankfurt maken ze een tussenstop bij het leegstaande ouderlijk huis van Jörgen in de Betuwe. Daar logeren ze een paar nachten voordat de reis naar Frankfurt verder gaat. Wanneer Jörgen en zijn ex vrouw al een tijdje niks van Thirza gehoord hebben, besluit Jorgen zijn dochter achterna te reizen om haar te zoeken. In Namibië ontmoet hij het 9 jarige meisje Kaisa en zij reist met hem mee steeds verder het land in. In de gesprekken die hij met haar voert ontvouwt zich wat Jörgen nog niet eerder vertelde.

Als je niet van sushi houdt, dan hou je vast en zeker wel van dit boek. Of andersom. Of allebei. 

Opgegroeid met de boeken van W.G. van de Hulst en heeft daar nog steeds een zwak voor. Keek vroeger graag naar Murder, She Wrote en wenste heimelijk dat zij Jessica Fletcher was. Kwam er ooit aardig dicht in de buurt, toen ze logeerde in het huis uit de serie, wat haar vervolgens inspireerde om zelf een moord mysterie te schrijven. Werkt er aan om dat manuscript als boek uitgegeven te krijgen. Leest, schrijft, mediteert en kijkt naar de stand van de maan om zichzelf beter te begrijpen en te duiden en hopelijk wat wijsheid over te brengen naar anderen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren