Pagina’s

  • Home
  • Leesverhalen
  • De boeken van maart; een feministisch manifest, YA, een klassieker, historie en de nieuwe Stephen King
Maart

De boeken van maart; een feministisch manifest, YA, een klassieker, historie en de nieuwe Stephen King

Het is bijna halverwege april, maar een overzicht van maart moet nog kunnen toch? Ik heb veel gelezen vorige maand, zelfs al heerlijk buiten in de tuin. Die euforie was veel te snel voorbij. Plotsklaps kregen we bijna zin om de kerstboom opnieuw te versieren 😉 . Maar ik dwaal af, dus zonder te veel omhaal presenteer ik jullie nu een hele lijst micro recensies, doe er je voordeel mee!

Rebecca – Daphne du Marier

Op de valreep trok ik in maart Rebecca uit de kast, waar ze al een hele tijd stond te verstoffen. En nu ligt ze op mijn nachtkastje te wachten tot ik me over mijn enorme antipathie voor Maxim de Winter kan zetten. Ligt het aan mij of is hij best een beetje een eikel? Rebecca is een echte klassieker, met een dijk van een openingszin die inmiddels wereldberoemd is; Last night I dreamt I went to Manderley again. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die met een weduwnaar trouwt en op zijn landgoed Manderley overal overschaduwd wordt door de herinnering aan zijn eerste vrouw Rebecca. Het is trouwens prachtig geschreven, met een onheilspellende toon, maar die Maxim dus hè. Nou vooruit, hij krijgt nog een kans in april.

Dangerous Days in Elizabethan England – Terry Deary

Geschiedenis met een knipoog! Deary hangt heerlijk de lolbroek uit terwijl hij het leven in Tudor tijden uit de doeken doet. Het enige nadeel aan deze historische non fictie vind ik de enorme hoeveelheid voetnoten die worden gebruikt. Dat haalt mij zo uit mijn leesflow! Ze lieten me wel hardop lachen, dus het is hem vergeten. Aanrader voor wie een laagdrempelig geschiedenisboek zoekt.

How to be a woman – Caitlin Moran

Jolanda herleest dit jaar alle boeken waar ze vroeger dol op was, om te kijken of ze haar nog steeds kunnen bekoren. Leuk experiment! Dus ik deed een klein beetje mee door How to be a woman te herlezen. Het is nog maar een paar jaar geleden dat ik Caitlin Moran heb ontdekt, maar het viel mij op hoeveel ik al weer was vergeten van dit feministische manifest. Het roerde mij nog steeds; ik heb gelachen, een traantje weggepinkt en natuurlijk manlief uitgebreid bijgepraat. Om vervolgens alle boeken van Moran die ik heb weer bovenop mijn TBR stapel te gooien.

The girl who fell from the sky – Simon Mawer

Over een meisje dat uit de lucht valt. Met een parachute gelukkig. Fijne roman over een vrouw die door de Britse inlichtingendienst wordt ingelijfd om in Frankrijk verzetswerk te gaan doen. Als je meer wilt weten over de training die de spionnen in dit boek hebben ondergaan kan ik je Churchill’s secret agents, the new recruits op Netflix aanraden.

Wat jij niet ziet – M.J. Arlidge

Ik ben niet kapot van de Helen Grace serie van M.J. Arlidge, maar dit spannendeboekenweekgeschenk (tof galgje woord, al vind je het vast niet op deze manier in de Dikke van Dale geschreven) was best een prima tussendoortje. Emma Forbes is verliefd, maar gaat na een tijdje twijfelen aan de identiteit van haar nieuwe liefde. Hoe check je of je geliefde is wie hij zegt dat hij is als je blind bent? Deze novelle kun je gerust meenemen als je het in een minibieb vindt.

Maart
A snapshot of murder – Frances Brody

Fan van vrouwelijke speurneuzen? En vind je de Brönte zussen ook interessant? Dan is A snapshot for murder een heel fijn boek. Kate Shackleton gaat met haar fotografieclub op een werkreis naar het nieuw te openen Brönte museum, maar van ontspannen mooie plaatjes schieten komt natuurlijk niets. Een moord en geheime affaires zetten het hele plaatsje op stelten. Ik ben dol op de Shackleton mysteries en heb genoten van dit deel, maar ik vond het plot wel wat bruusk. Opeens waren binnen anderhalve pagina alle geheimen ontrafeld en bleef ik met een oh-dit-was-het-al gevoel achter. Geeft niks hoor, ik ga gewoon verder met de rest van de serie 😉

Mijn dikke vette zombie goudvis – Mo o’Hara

Wat een grappig nieuw kinderboek stuurde Uitgeverij Moon weer toe! Mijn jongste dochter van 7 is gek op rare, grappige verhalen en Mijn dikke vette zombie goudvis was dan ook een schot in de roos.

Als Toms gemene broer Mark op een dag thuiskomt met een goudvis om op te experimenteren, besluiten Tom en Pradeep, zijn beste vriend en buurjongen, dat het tijd is om in te grijpen. Maar ze zijn net te laat en Mark heeft al rare groene stofjes in de kom van Frankie de goudvis gegoten. Tom en Pradeep vinden Frankie spartelend in zijn kom en besluiten hem te redden door hem een schok te geven met een batterij. Maar dan gebeurt er iets dat ze ab-so-luut niet hadden verwacht: de vis komt weer tot leven… Het is een zombiegoudvis! En de vis is vastbesloten wraak te nemen op Mark…

Dochter heeft het boek helemaal zelf uitgelezen en zat er lekker bij te grinniken. De cover met daarop de goudvis met grote hypnotiserende ogen is mij ook meerdere keren onder mijn neus gedrukt; ‘Kijk die ogen mam, word je al duizelig? Ben je al gehypnotiseerd?’

De onverklaarbare logica van mijn leven – Benjamin Alire Sáenz

Wat een prachtig coming of age verhaal! Ik trof De onverklaarbare logica van mijn leven aan in een minibieb en las het in één zucht uit. Geen spanning en sensatie, maar een jongen van 17 die probeert uit te ontdekken wie hij is. Dat Benjamin Alire Sáenz ook poëzie schrijft klinkt door in zijn proza en ik wil meer!

Peaky Blinders – Carl Chinn

Lezen en series bingen, wat moet je anders tegenwoordig nu het spannendste wat je kunt doen een trip naar de supermarkt is? Alle seizoenen van Peaky Blinders hebben de man en ik dan ook in recordtijd verslonden. Ik had het nog niet eens met Jolanda over deze super spannende serie gehad, maar great minds think alike denk ik. Ik kreeg Peaky Blinders, De ware geschiedenis van de beruchtste bendes van Birmingham van haar cadeau voor mijn verjaardag. Hoera! Het ware verhaal is natuurlijk heel anders dan de serie, maar dat doet geen afbreuk aan het criminele drama op tv. En de ware verhalen die Carl Chinn heeft opgeschreven zijn net zo bruut als Tommy Shelby & Co.

Later – Stephen King

Jamie Conklin is enig kind. Als zoon van een alleenstaande moeder die lastig rond kan komen, wil hij niets liever dan een normale jeugd. Maar jammer genoeg voor Jamie is hij allesbehalve normaal… Geboren met een bovennatuurlijke gave die hij van zijn moeder geheim moet houden, ziet Jamie dingen die niemand anders kan zien en weet hij meer dan eigenlijk mogelijk zou moeten zijn. Wanneer een rechercheur van de New Yorkse politie hem betrekt bij de klopjacht op een moordenaar, komt Jamie oog in oog te staan met een overledene. Maar de prijs die staat op het gebruiken van zijn gaven is veel hoger dan hij ooit had gedacht – deze geest is namelijk niet van plan om weg te gaan.

Bedankt Boekerij, het was weer een waar genoegen om een nieuw boek van Stephen King te lezen. Punten van kritiek? Mitsen en maren? Een lijst met dingen die ik niet leuk vond aan dit boek? Nope, die heb ik niet. Ik vond het alleen maar mooi, ontroerend, spannend. Er was zelfs een moment dat ik vol verbazing opsprong van de bank en vervolgens bijna mijn tong af te bijten om maar geen spoilers te geven aan de man die vol ongeduld naast mij zat te wachten tot ik Later uit had gelezen. Dikke, vette mustread! (En hiephiep hoera, er verschijnt dit jaar nóg een nieuwe King bij Boekerij!)

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren