Pagina’s

Vluggertjes

Vluggertjes met Ogma

Na meer dan vijf jaar bloggen hebben we al heel wat boeken aan jullie laten zien. En omdat er in die vijf jaar best wel veel moois voorbij is gekomen, graaien we af en toe eens zo’n klassieker uit het archief. Zo kwam ik deze tegen, over vluggertjes.

Zin om te lezen, alleen weinig tijd? Een uurtje of twee overbruggen maar je weet niet waarmee? Kortom, zin in een vluggertje? Ogma weet raad! Zes aanraders van maximaal 150 pagina’s. Vooruit, een met 151 bladzijdes, maar goed.

Vluggertjes
De Grote Zaal – Jacoba van Velde

De oude Geertruide van der Veen wordt op een dag wakker in een bed op een ziekenzaal. Maar hoe is ze daar beland? Wanneer herinneringen aan een beroerte langzaam boven komen, vermoedt ze dat ze naar een verpleegtehuis is gebracht. Ze is net zo arm, oud en eenzaam als de mensen die ze daarom om zich heen ziet; haar dochter Helena woont in Parijs en kan haar maar weinig bezoeken. Terwijl Geertruide terugkijkt op hun leven en zich angstig afvraagt wat er komen gaat, vertelt Helena haar verhaal. Net voordat Geertruide sterft, beseft ze dat ze haar dochters drang naar zelfstandigheid meer waareert dan ze Helena ooit heeft getoond.

De grote zaal verscheen in 1953 en ondanks dat het meer dan 60 jaar oud is, is het tijdloos. Door het prachtige heldere taalgebruik en het onderwerp, de zorg. 134 pagina’s.

De kleine Prins – Antoine de Saint-Exupéry

Dit prachtige moderne sprookje, geschreven voor jong en oud en schitterend geïllustreerd door de auteur, wordt over de hele wereld tot de klassieken gerekend. De wijze en betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten en hun heersers en over zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur.

Is er iemand die ‘De kleine Prins’ nog niet gelezen heeft? Zo niet, alsnog doen, nu! Een sprookje waarvan je zult houden, net als de rest van de wereld, van 109 pagina’s.

The happy Prince and other fairy tales – Oscar Wilde

Oscar Wilde’s fairy tales are not simply for children, but are also, or perhaps even primarily, aimed at an adult readership. This collection contains two of his most acclaimed stories – ‘The happy Prince’ and ‘The selfish Giant’. By turns clever and poignant, sensitive and witty, sentimental and satirical, these tales are never less than delightful and surprising and always thoroughly entertaining.

Genieten! En dat 89 pagina’s lang. Doen, hoor.

Het Sinaasappelmeisje – Jostein Gaarder

Op een dag krijgt Georg een brief in handen die door zijn overleden vader Jan Olav aan hem is geschreven. Het is een lange, spannende en intense brief. Zijn vader haalt herinneringen op aan hun drieënhalf jaar samen. En hij schrijft een sprookje oer het Sinaasappelmeisje. Spannend, vol humor en ontroerend. Eerst begrijpt Georg niet waarom zijn vader dit verhaal aan hem vertelt, maar dan wordt steeds duidelijker wie het Sinaasappelmeisje is, zijn moeder. Het sprookje heeft voor Georg dus verstrekkende gevolgen, want hij zou er niet zijn geweest als zij elkaar niet hadden ontmoet. Maar Jan Olav stelt zijn zoon ook een paar moeilijke vragen in deze brief. Georg besluit zijn vader antwoord te geven in de vorm van een boek, een boek dat hij samen met hem gaat schrijven.

Jostein Gaarder werd bekend met zijn boek ‘De wereld van Sophie’, een boek waar ik niet doorheen kwam. ‘Het Sinaasappelmeisje vond ik daarentegen een echte aanrader van 151 pagina’s.

Nacht – Elie Wiesel

Elie Wiesel is geboren in een Hongaars getto en werd als kind naar de nazi-vernietigingskampen Auschwitz en Buchenwald gezonden. ‘Nacht’ is het openhartige en diep ontroerende verslag van de verschrikkingen die zich daar hebben afgespeeld. Een joodse jongen vertelt hoe hij er ongewild getuige van was hoe zijn moeder en zusje direct na aankomst in het kamp naar de gaskamer worden gestuurd, en hoe zijn vader van uitputting stierf na de gedwongen mars naar Buchenwald. ‘Nacht’ is een hartstochtelijk pleidooi om nooit te vergeten tot welke onmenselijkheid de mens in staat is.

Opdat wij nooit vergeten… 144 pagina’s.

De Zwijgster – Chahdortt Djavann

‘Ik ben vijftien, ik heet Fatemeh, maar ik vind mijn voornaam niet mooi. Ik word binnenkort opgehangen…’ De jonge Fatemeh zit in de gevangenis, waar ze net te horen heeft gekregen dat ze over een paar dagen terechtgesteld zal worden. Ze besluit de tijd die ze nog heeft te besteden aan het opschrijven van haar verhaal. Een gevangenisbewaker bezorgt Fatemeh een schriftje waarin ze haar schokkende relaas vastlegt.

Dit boek kruipt onder je huid en laat je niet meer los. Een must read van 115 pagina’s.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

3 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren