Pagina’s

het begin van de lente

Het begin van de lente – Penelope Fitzgerald

Genieten jullie ook zo van het mooie weer? Na alle sneeuwpret worden we opeens verwend met de lente, en het is heerlijk. Wat ons betreft een goede gelegenheid om eens een recensie uit de ‘oude doos’ opnieuw te publiceren. Want wat past er deze week nou beter bij de voorjaarsvakantie dan Het begin van de lente door Penelope Fitzgerald? Enjoy!

Eigenlijk doet alles wat je zegt over ‘Het begin van de lente’ (Karmijn) afbreuk aan deze wonderlijke maar prachtige roman van Penelope Fitzgerald.

Aldus Katja de Bruin op www.vpro.nl/boeken en daar kan ik me wel in vinden. Tijdens het lezen heb ik me regelmatig afgevraagd wat ik van het boek vond. Eerlijk gezegd weet ik het nog niet precies. Niet handig hè, voor een recensie?

Laten we eens een kijkje op de achterflap nemen:

Maart 1913. Moskou maakt zich op voor het begin van de lente. Er zit verandering in de lucht, en nergens is dat duidelijker te merken dan op Lipkastraat 22, het huis van Frank Reid, een Engelse drukker. Zijn vrouw Nellie heeft van de ene op de andere dag de trein terug naar Engeland genomen. Zomaar, zonder uitleg. Frank is compleet van slag; hij moet nu alleen voor hun 3 kinderen zorgen. Maar dan komt Lisa Ivanovna in zijn leven, een betoverend, mysterieus meisje van het platteland. Wat voert zij in haar schild? En welke rol speelt Selwyn, Franks tolstojaanse boekhouder, die haar bij hem aanbeveelt? Ondertussen blijft de vraag knagen waarom Nellie is weggegaan en of ze elkaar ooit terug zullen zien.

het begin van de lente
Rusland

Ik heb jarenlang met Rusland gewerkt en hoewel Het begin van de lente zich ruim 100 jaar geleden afspeelt, toch herken ik zoveel! Vooral de manier waarop de karakters zich gedragen. Een voorbeeld: als Nellie Reid haar man verlaat en naar Engeland vertrekt, weet iedereen ervan, al het personeel van Frank Reid en de rest van Moskou. Hij is de enige die nergens weet van heeft. Zo hebben de kamermeisjes Nellie geholpen met inpakken en heeft een ander personeelslid haar naar het station gebracht. Toch doet iedereen ten opzichte van hem alsof ze niets vanaf weten. Waarom? Tja, geen idee en je komt er ook niet achter. Zo gaat het nu eenmaal.

Research

Ik ben erg benieuwd geworden wat Penelope Fitzgeralds link met Rusland is. Of ze er gewoond heeft en zo niet, hoe ze haar research gedaan heeft. Want voor mij treft ze de Russische cultuur perfect. Er gebeurt misschien niet zo heel veel (hoewel het feest met de beer een tragische en wrede uitzondering is), of misschien lijkt dat maar zo, gebeurt er wel van alles, maar lijkt iedereen er vrij laconiek onder te blijven. De mensen denken wat, ze praten wat, er wordt alleen niet erg veel actie ondernomen. Het begin van de lente heeft in die zin wel wat van Tolstoy weg.

Een wonderlijke roman, dat dekt beslist de lading. Ik ga in ieder geval De Boekhandel van Penelope Fitzgerald op mijn leeslijst zetten, nu wil ik meer van haar lezen. Ik heb er zin in!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren