Pagina’s

goede boekvoornemens

Goede boekvoornemens

Dit jaar heb ik voor het eerst ooit goede voornemens wat betreft de boeken die ik wil gaan lezen. Ergens las ik iets over waarom het goed is om boeken te herlezen. De schrijfster Doris Lessing zei ooit:

Vergeet niet dat het boek dat je verveelt als je twintig of dertig bent, deuren voor je opent als je veertig of vijftig bent – en andersom.

In de context van het stukje waarin ik dit citaat vond ging het er om, boeken die je vroeger niet leuk vond nog eens te lezen, omdat je je in een ander stadium dit boek wel interessant zou kunnen vinden. Maar ik werd benieuwd naar het andersom van deze kwestie. Al jaren heb ik een redelijk vast riedeltje van boeken, en schrijvers die ik noem als mij gevraagd wordt wat mijn lievelingsboeken of schrijvers zijn. Maar deze boeken zijn voor het grootste deel boeken die ik meer dan tien, in sommige gevallen zelfs twintig, jaar geleden las. Zouden ze de tand des tijds overleven? Of beter gezegd: zouden de boeken die ik beschouw als mijn lievelingsverhalen, mij nu, in een heel andere tijd en plaats nog steeds net zo grijpen, boeien en meenemen als toen? Of zouden de boeken die toen deuren voor mij openden mij nu vervelen? Ik weet het niet. Maar ik had wel zin om erachter te komen!

Tijd dus voor een experiment.

Eerst maakte ik een overzicht van welke boeken direct in mij opkomen als ik denk aan mijn eigen persoonlijke klassiekers; de boeken die in elk geval in mijn beleving de beste zijn die ik ooit las. Dit bleken er al snel een stuk of elf te zijn. Van een schrijver, die ik als mijn all time favourite beschouw kon ik er niet slechts een uitkiezen, maar daar bedacht ik een oplossing voor. Al sinds een jaar luister ik met enige regelmaat naar een podcast genaamd All about Agatha, waarin elk boek van Agatha Christie (want dat is natuurlijk mijn favoriete auteur, ik schreef er al eens meer over hier) gelezen en beoordeeld wordt: reading and ranking.

Nu hoeft dat hele ranking van mij niet zo, en ik ben het ook lang niet altijd eens met de ranglijst die de makers van de podcast, Kemper Donovan en Catherine Brobeck, opstellen, maar de analyse en bespreking van de boeken zijn wel uitermate interessant. Niets leukers dan met mede-fans ‘uitgeeken’ over je favoriete onderwerp. Hoewel het in het begin een te grote onderneming leek besloot ik het in de zomer van 2020 (de zomer waarin ik in 6 weken tijd zomaar 27 boeken las) toch te gaan doen. Ik ga alle boeken van Agatha Christie herlezen. Alle 66 detectiveromans in elk geval, met af en toe een paar korte verhalen er tussendoor. Hiermee begon ik (een beetje valsspelen mag best) al in augustus 2020, om zo gelijk te lopen met de podcast.

Een Christie per maand

Inmiddels heb ik, als een na laatste in 2020, het vijftigste boek uit en begin ik in januari aan nummer 51. In theorie zou ik dus alle 66 dit jaar moeten kunnen halen, maar omdat ik niet vooruit wil lopen op de podcast, hou ik hun tempo aan. Zij lezen 1 Christie per maand en ik hoop eind dit jaar dan ook nummer 62 uit te hebben. Na een paar maanden praktisch alleen Christie lezen (wat overigens heerlijk was, maar nu loop ik vooruit op het blog hierover) heb ik hierdoor tijd over voor nieuwe boeken. En de rest van mijn project.

Zoals ik zei bleken er zo’n elf boeken op mijn all time favourite lijst te staan. Vanaf deze maand zal ik daarom, naast de maandelijkse Christie, elke maand een favoriet herlezen en er (hopelijk) een stukje over schrijven. December neem ik dan als voorlopig overzicht voor alle Agatha Christies.

Net zo leuk als toen?

Ik ga de boeken herlezen in (ongeveer) de volgorde waarin ik ze las: de oudste eerst, de nieuwste het laatst. Voordat ik ze lees schrijf ik eerst kort op wat ik me er van herinner en welk gevoel het toen bij me opriep. Na het lezen het oordeel: vind ik ze nog steeds leuk? Even leuk als toen? Of is er wel degelijk iets veranderd nu ik zoveel ouder ben? Ik ben echt benieuwd! En welke boeken dan betrokken zijn bij dit experiment? Nou, deze:

goede boekvoornemens

Januari: Madame Bovary – Gustave Flaubert (gelezen rond mijn 16e)
Februari: Jane Eyre – Charlotte Brontë (gelezen rond mijn 17e)
Maart: Lady Chatterley’s lover – D.H. Lawrence (gelezen rond mijn 18e)
April: Mijn tante Coleta – R.J. Peskens (gelezen rond mijn 18e)
Mei: Het Parfum – Patrick Süsskind (gelezen rond mijn 20e)
Juni: Brave New World – Aldous Huxley (gelezen rond mijn 20e )
Juli: De Walgvogel – Jan Wolkers (gelezen toen ik begin 20 was)
Augustus: The Color Purple – Alice Walker (gelezen toen ik begin 20 was)
September: Max Havelaar – Multatuli (begonnen te lezen toen ik 16 was, maar weggelegd wegens ‘ te saai en te moeilijk’, begin 20 herlezen en toen verrukt.)
Oktober: De Onschuld – Tracy Chevalier (gelezen toen ik eind twintig, begin dertig was)
November : The Crimson Petal and the White – Michel Faber (gelezen toen ik midden dertig was)
December: nr 1 tm 62 – Agatha Christie. (de eerste gelezen toen ik 11, 12 was, de laatste vorige week. Een soortemet van liefdesverhouding die nu al dertig jaar duurt)

Goede voornemens? Ik heb er zin in! Welk(e) boek(en) gaan jullie dit jaar herlezen?

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren