Pagina’s

Best of 2020

Oké, doei 2020!!!

Het jaar zit er bijna op, gelukkig maar. Laten we 2020 maar snel vergeten en ons richten op betere tijden in 2021. Wat afgelopen jaar wél de moeite waard maakte wat mij betreft, was de tijd die we samen als gezin door konden brengen, de vele kaartjes en pakketjes en kleine gebaren die over en weer gingen, en natuurlijk de boeken die ik heb gelezen. Het waren er veel, de meeste vond ik heerlijk en van een paar werd ik helemaal blij. Schrijf ze op, zet ze op een verlanglijstje, of bestel ze meteen bij je lokale boekwinkel. We hebben immers nog een paar weken lockdown voor de boeg.

More than a woman
More than a woman – Caitlin Moran

Op de valreep las ik in december nog een fantastisch boek! Van Caitlin Moran word ik altijd blij, niet omdat haar columns, essays, verhalen (hoe je ze maar noemen wilt) nu per sé super vrolijk zijn, maar omdat ze me prikkelen tot nadenken en discussiëren. Omdat ik regelmatig tijdens het lezen uitriep “Jaaaaaa! Dit is precies hoe ik er over denk!! Schat, moet je horen!”, om vervolgens alinea’s lang voor te lezen aan degene die de pech had om bij mij in de buurt te zijn. Ik pinkte een traantje weg bij de stukken waarin ze heel ontroerend en intiem vertelt over de eetstoornis van haar dochter, andere keren lag ik alleen maar in een deuk om haar schrijfstijl. Lees dit boek!!

De meeste mensen deugen – Rutger Bregmans

Nog meer goede nonfictie! De meeste mensen deugen is zo’n boek dat de wereld en je leven een beetje mooier maakt en dat je echt niet mag missen.

Best of 2020
Mevrouw Breek – Kim Heijdenrijk

Hoera, nog meer nonfictie op de ultieme 2020 lijst! Mevrouw Breek is niet zo’n gezellige mevrouw, om maar even een understatement te gebruiken. Kim Heijdenrijk heeft op een geweldige manier het verhaal van een “gewoon” persoon gereconstrueerd, zoals ze dat ook heeft gedaan in Op zoek naar George. Maar waar ik met George meeleefde, werd ik van Mevrouw Breek vooral boos. Johanna Maria Breek liet een spoor van verwoeste levens achter; door op te lichten, te verraden en zelfs te moorden. Op het puntje van je stoel leeswerk!

Detectives, zo veel detectives

Over het puntje van je stoel gesproken; ik las me ook weer suf aan detectives en cosy crime dit jaar. Natuurlijk sprong Robert Galbraith er flink boven uit met Troubled Blood. Mocht je net de nieuwe serie The Ripper op Netflix hebben gezien, dan komen een aantal dingen je vast bekend voor. Het was dik 900 pagina’s genieten van Robin Ellacott en Cormoran Strike. Mocht je deze serie nog niet kennen, begin dan meteen in het eerste deel en binge als je bent uitgelezen de BBC verfilmingen. Zo, heb je meteen januari 2021 weer gevuld.

Verder ontdekte ik maar liefst twee nieuwe series waar ik meteen aan verslaafd raakte. Rhys Bowen haar gezellige moordmysteries rond Molly McMurphy, een pittige Ierse dame die de oversteek maakt naar New York in het begin van de vorige eeuw. Ietwat grimmiger is C.J. Sansom zijn serie over Matthew Shardlake, advocaat in Tudor tijden. En van beide heb ik nog aardig wat delen voor de boeg, dus met 2021 komt het wel goed. Wat lezen betreft. Voor de rest duim ik wat af en denk ik maar terug aan de boodschap uit een boek in deze lijst; de meeste mensen deugen.

Welk boek heeft op jouw de meeste indruk gemaakt afgelopen jaar? We horen het graag!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

4 Comments

 • misty

  24 december 2020 at 20:19

  Eind jaren negentig begon ik in Harry Potter. Na een paar hoofdstukken heb ik het weggelegd. “Wat een flut verhaal, jammer ze schreef wel goed” dacht ik nog. Deze zomer zat ik in een lees dip. Ik had veel non-fictie gelezen en het was al een tijdje geleden dat ik een boek had gelezen welke me helemaal opslokte. Dankzij een vermelding op deze site kwam ik er in augustus achter dat Rowling een detectiveserie had geschreven. Ik herinnerde me dat ik haar een goede schrijfster vond en leende het eerste deel uit de bibliotheek. Inmiddels heb ik de eerste drie delen gelezen en sta ik op het punt om aan het vierde deel te beginnen. Het vijfde deel heb ik net in de bibliotheek gereserveerd. Rowling, Strike en Robin zullen voor mij altijd verbonden blijven met de coronawinter 20/21 en de lockdown. Ontzettend goed geschreven en je wilt gewoon weten wat er nu weer gaat gebeuren!

  Beantwoorden
  • Ogma

   30 december 2020 at 13:02

   Bijzonder hoe zo’n serie dan zo een onderdeel van je leven wordt. Ik heb dat ook met Strike en Robin, maar dus ook nog steeds met Harry. Ik heb net de Harry Potter reeks weer helemaal gelezen en de films bekeken en ik vind het zo fantastisch dat het als kinderboek begint en dan helemaal uitgroeit tot een volwassen verhaal; grimmig, filosofisch en vol hoop. Ik duim voor nog veel meer Galbraith boeken 😉 – Tineke

   Beantwoorden
 • misty

  30 december 2020 at 15:56

  Vanochtend heb ik het vijfde boek van Strike opgehaald bij de bibliotheek. Daarna ging ik boodschappen doen bij de AH. Dit filiaal heeft na de kassa een kast staan waar je boeken in mag zetten en boeken mee mag nemen. Ik kijk er altijd even in. Terwijl ik stond af te rekenen viel me een rug van een boek op. Ik betaalde snel en, jazeker, daar stond Troubled blood in de kast! Ik was al van plan om als de kringloopwinkels weer open gaan de serie te gaan verzamelen. Ik word altijd zo blij van dit soort “toevalligheden”…

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren