Pagina’s

de boeken van november Opiumparadijs

Remember remember, de boeken van november

Remember, remember!
The fifth of November,
The Gunpowder treason and plot;
I know of no reason
Why the Gunpowder treason
Should ever be forgot!

Naast Sint Maarten en de intocht van Sinterklaas hoort voor ons op 5 november V for Vendetta echt bij onze familietradities. Beetje obscuur is dat wel, en dit jaar gaf de film nog even een extra unheimisch gevoel. Het is te hopen dat november 2021 al deze tradities weer gewoon entertainment zijn in plaats van grote sociaal maatschappelijke vraagstukken…

The daughters of gentlemen

Een historische detective met een vrouwelijke speurder, ik houd er van. En ik vond een nieuwe serie! Frances Doughty haar eerste professionele zaak lijkt simpel te beginnen als de raad van een privéschool haar inhuurt om te ontdekken wie er gevaarlijke, feministische pamfletten in de schoolboeken van hun keurige dochters heeft verstopt. Maar het mondt uit in een ingewikkeld moordonderzoek. Smullen dus. Met The daughters of gentlemen viel ik in het tweede deel van de serie, maar dat is voor de leesbaarheid geen bezwaar, al maakt het wel nieuwsgierig naar wat er voorafging aan dit mysterie. Hoe is die Frances nu precies in het vak gerold? Ik heb dus al een doel voor 2021; meer Frances Doughty Mysteries vinden.

Opiumparadijs

Een onverwacht recensie-exemplaar is altijd een leuke verrassing. En Opiumparadijs stelde niet teleur. We weten allemaal wel wat opium is, maar lees even mee met de blurb: Al duizenden jaren is de mensheid in de ban van opium en papaver. Deze overweldigende, panoramische geschiedenis volgt de epische reis van opium langs de meest uiteenlopende samenlevingen en culturen, van het oude Mesopotamië naar het huidige Afghanistan en de westerse wereld. Breed opgezet en werkelijk diepgaand laat deze studie zien hoe diepgeworteld opium in de gehele moderne cultuur is. Opium is de basis van de koloniale handel en rijkdom, en ook een terugkerend onderwerp in de literatuur en de medische wetenschap. Maar opium ontketende ook oorlogen, misdaad en is als zeer verslavende drug nog steeds de bron van menselijk leed. Opiumparadijs is het verhaal van onze beschaving gezien door het prisma van een van de winstgevendste landbouwproducten in de menselijke geschiedenis. Ik ben inmiddels opiumexpert, dat begrijp je.

de boeken van november Opiumparadijs
Nooit meer te druk

Ik heb het eigenlijk nooit te druk, maar dit boek leek mij een leuke afwisseling en aanvulling op mijn studieboeken. Even een popcorn psychologie tussendoor. Gezien het feit dat ik slechts 1 euro heb betaald bij de kringloopwinkel was het zeker een waardevolle aanvulling. Tony Crabbe is bedrijfspsycholoog en gebruikt nieuw psychologisch onderzoek waarmee de lezer ruimte en lucht kan creëren in een te druk bestaan.

De Doodsvogel

Dit is inmiddels het derde boek van Samuel Bjork dat ik in een jaar heb gelezen en ik vond het nog steeds retespannend! Als je van het Scandinavische thriller genre houdt (je weet wel, één of twee getroubleerde detectives moeten raadselachtige en brute moordzaken op zien te lossen) dan is deze serie een dikke vette must.

Whitechapel Mary

Jammer! Ik dacht een thriller of detective over Jack the Ripper in handen te hebben, bleek het meer een romance met een happy ending te zijn. Wel met een moordzuchtige gek op de achtergrond, waardoor ik toch maar het boek heb uitgelezen om tot de conclusie te komen dat Whitechapel Mary mijn tijd niet waard was.

De lege stad

Ik kreeg De lege stad van mijn moeder om te lezen en door te geven. Vver de bombardementen in mei 1940 en de rest van de bezetting in Rotterdam. Echt zo’n boek om tijdens een regenachtige dag in één ruk uit te lezen.

Harry Potter and the Half-Blood Prince

We zijn er bijna doorheen! Dochter en ik hebben het laatste Harry Potter deel klaargelegd voor december.

Mudlarking

Mudlarking is een van mijn favoriete woorden. Het betekent zoveel als; ‘in riviermodder speuren naar waardevolle en/of historische spullen’. En dat is precies wat de schrijfster doet. In Londen wandelt ze urenlang langs de oevers van de Thames op zoek naar sporen uit het verleden. Ze vertelt over de spelden, munten, potscherven en het speelgoed dat zij uit de modder trekt. Een ander favoriet woord van mij is Woolgathering, oftewel dagdromen. En ook dat woord beschrijft de inhoud van dit boek. Lara Maiklem laat je wegdromen bij haar eigen mijmeringen over de betekenis en historische achtergronden van de spullen die zij vindt, waarbij de alledaagse vondsten net zo belangrijk zijn als de uitzonderlijke.

En nu op naar december!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren