Pagina’s

Seneca innerlijke rust

Innerlijke rust – Seneca

We hebben alles wat we willen, kunnen ons alles veroorloven. En toch zijn we ontevreden met ons leven. En vooral ontevreden met onszelf. Het is geen depressie en we zijn ook niet diep ongelukkig, het is meer een onbestemd gevoel van onvoldaanheid. Wat is er toch aan de hand? Deze psychische toestand is van alle tijden. Dat blijkt wel uit Innerlijke rus van de Romeinse filosoof Seneca. Daarin geeft hij een messcherpe analyse van het probleem: het ligt aan onszelf, aan onze geestelijke houding. Als je niet duidelijk hebt wat je wilt en geen heldere keuzes maakt, blijf je altijd onrustig en verveeld. Gelukkig is daar wel iets aan te doen. Kijk goed wat je talenten en mogelijkheden zijn, zegt Seneca, en handel daarnaar. In elke situatie, zelfs onder dwang en tirannie, kan een mens het goede doen. Zorgvuldig vrienden uitkiezen, je niet druk maken om zinloze zaken, niet telkens wisselen van plan: praktische middelen om je leven te ordenen. Zo wijst Seneca zijn lezers in kort bestek feilloos de weg naar innerlijke rust en balans.

Dankzij Dr. Zhivago had ik het wel even gehad met de klassiekers. Waarom mezelf kwellen? Lezen moest toch leuk zijn? Maar van de andere kant: van doorzetten is nog nooit iemand minder geworden. Toch? Ja, het is heel gezellig in mijn hoofd. Met betrekking tot de dokter kwam ik trouwens tot een compromis: ik las het einde. Geen commentaar verder.

Gered door de Little Free Library

En toen vond ik Seneca in de Little Free Library! Seneca leefde in de eerste eeuw na Christus in Rome. Hij was een schrijver en stoïcijns filosoof. In Innerlijke Rust behandelt hij problemen waar de oude Romeinen tegenaan liepen, maar waar we nu nog steeds last van hebben. Zeker in de huidige roerige tijden. Een zekere onrust, een ontevredenheid. Alles anders willen, maar niet weten hoe. En ik maar denken dat onze tijd bijzonder is!

Seneca innerlijke rust

Seneca’s Innerlijke rust is zo’n 80 pagina’s lang. Ook heel fijn. In een paar hoofdstukken analyseert hij wat er mis is met Serenus, de vraagsteller. Degene die zo ontevreden is dus. Maar ook met ons, met mij en waarschijnlijk ook met jou. Heerlijk om je problemen zo op te laten lossen, zonder zware gesprekken met een psycholoog of een coach. Vind ik dan toch. Maar… Seneca weet de vinger dan wel op de zere plek te leggen, het echte werk moet je toch wel zelf doen.

Keuzes en lachen

En wat dat is? Keuzes maken. Niet gebaseerd op ego, of wat de buren ervan zullen vinden, maar vanuit je onderbuik. Met je hart. En daarnaar leven. De uitkomst van die keuzes de rode draad van je leven maken en die volgen. Niet huilen om onheil, erom lachen. Roeien met de riemen die je hebt. En daar het beste van maken. De positieve insteek kiezen.

Dus niet met z’n allen op Facebook gaan huilen of rampscenario’s bedenken. Iedere dag weer proberen er het beste van te maken. Want een potje janken, dat helpt niet. En lukt het vandaag niet helemaal? Dan is er morgen weer een dag. Man naar mijn hart, die Seneca. Ik ben benieuwd hoe hij naar zijn einde toeging. Dat was namelijk niet zo fijn, hij werd gedwongen zelfmoord te plegen. Jammer dat de overlevering niet vermeldt of Seneca zich aan zijn eigen woorden hield. Maar ik heb zo’n vermoeden van wel.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren