Pagina’s

Ik, Robot

Ik, robot – Isaac Asimov

In deze briljante reeks van negen samenhangende korte verhalen beschrijft Isaac Asimov de geschiedenis van de robots. Uit het eenvoudige begin van Robbie, de robot / huisbediende / kindermeisje, was een steeds meer geperfectioneerde machine gegroeid, die, in uiterlijk en ‘innerlijk’ bijna niet meer van de mens te onderscheiden was en de mens geholpen had het heelal te veroveren. Tenslotte was de volmaakte robot ontworpen, Stephen Byerley genaamd, die tot eerste Wereld Coördinator was gekozen en de wereld beter bestuurde dan de mens zelf ooit had gekund. In dit boek wordt de toekomst zichtbaar gemaakt door een kaleidoscoop van spannende en soms benauwende avonturen, die evenwel met een grote dosis weldadige humor zijn gekruid. Ik, robot staat hoog genoteerd op de lijst van meesterwerken uit de SF literatuur.

Ik, robot stond al jaren in mijn TBR boekenkast. Maar ja, het had natuurlijk stevige concurrentie van de andere, meer dan 100 boeken. Het was een gevalletje ‘mooi, maar niet nu’. Ik was er al eens in begonnen en toen vond ik het verhaal over Robbie zo aandoenlijk dat ik het boek weer terugzette. Voor een andere keer. Tot nu! Want ik realiseerde me onlangs dat Ik, robot perfect was voor mijn klassiekersproject. Het is inmiddels al ruim 60 jaar geleden geschreven en nog steeds actueel. Hoog tijd om het stof er af te blazen en te beginnen met lezen.

In de toekomst kijken

En het was fijn! Door middel van zijn 9 korte verhalen voorspelt Asimov de toekomst. Dat is soms best bevreemdend, want hij heeft het in een van deze verhalen over onze tijd. Met enige opluchting kon ik constateren dat zijn voorspellingen nog niet zijn uitgekomen. We hebben nog geen charters naar andere planeten en sterrenstelsels en we hebben nog geen robots die ons in ons dagelijks leven helpen. Of je moet de robotstofzuiger en grasmaaiers meerekenen. Of de zelfrijdende auto.

Ik, Robot
Onderdrukking

In Ik, robot kijkt de mensheid neer op de robot. Hoewel ze tegelijkertijd bang voor hen zijn. Want de robot is een betere mens dan de mens zelf. In alle aspecten, fysiek, mentaal, moreel. En wat doe je met mensen of wezens waar je bang voor bent? Juist, die onderdruk je. In Ik, robot doet de mens er alles aan om de robot te onderdrukken.

Parallellen

En waar doet dit ons aan denken? Ik lees nu ook Wij slaven van Suriname van Anton de Kom (verveel ik me wel eens? Nee joh) en ik zie parallellen. Het boek van De Kom gaat over de Nederlandse slavenpraktijken in Suriname. Daarover in een ander blog meer. Maar over die parallellen: We zijn bang voor iets of iemand en we houden ze klein. Zorgen ervoor dat ze bang voor ons zijn, met wrede straffen en andere vormen van uitbuiting. Ergens doet het me ook denken aan de dieren die van hot naar her gesleept worden, van begin tot eind een miserabel leven lijden, omdat wij ze alleen maar als een stuk vlees zijn. Omdat ze op de wereld zijn om ons te dienen. En omdat we onze smaak belangrijker en waardevoller vinden dan een levend wezen.

Kortom, aanrader?

Een klassieker is voor mij een boek dat actueel blijft, ondanks zijn leeftijd. En daardoor zijn waarde behoudt. En je aan het denken zet. Aan die voorwaarden heeft Ik, robot meer dan voldaan. Aanrader dus. En als je denkt, maar ik wil gewoon een tof boek over robots lezen en sci-fi enzo? Check! Ook dan kun je Ik, robot prima lezen.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren