Pagina’s

  • Home
  • Kekke Kast
  • Een kekke kast over stripboeken, ongelezen boeken en Elvis vs The Beatles
kekke kast

Een kekke kast over stripboeken, ongelezen boeken en Elvis vs The Beatles

Leuk dat je ons een inkijkje wilt kijken in je boekenkast! Wil je iets over jezelf en je liefde voor boeken vertellen?

Mijn naam is Gene Madlon, van oorsprong ben ik Amerikaans en van kleins af aan ben ik een echte boekenwurm. Toen ik 2 of 3 was, zat ik een prentenboek te lezen. Een kennis van m’n moeder was enorm verbaasd: “Kan hij nu al lezen?” Maar nee, ik had het boek gewoon zo vaak gehoord dat ik het van buiten kende.

In de jaren 70 hadden stripboeken een hele slechte reputatie bij ons, dus vaak was er commentaar dat ik zo veel van ‘comics’ hield. Mijn moeder zei altijd tegen die mensen “Zijn hobby is lezen, wat maakt het mij uit wat hij interessant vindt?”

Het schijnt dat ook ik al vanaf m’n peutertijd een allesweter bent geweest: ik hield van weetjes en interessante verhaaltjes dus ik las heel graag om nieuwe dingen te leren wat ik dan aan andere mensen kon vertellen. Wist je bijvoorbeeld de menselijke hoofd acht pond weegt? Mijn hele familie en iedereen die ik kende als kind wist dat wel. Dat had ik erop gezien! 

Heb je je boeken op een bepaalde manier georganiseerd?

Mijn boeken heb ik willekeurig in de boekenkast geplaatst. Maar als iemand een van m’n boeken er uithaalt en op een andere plaats terugzet, dan merk ik het meteen en duurt het een eeuwigheid om ‘m terug te vinden.

Wat staat er al jaren ongelezen in je kast?

Veel van mijn boeken zijn inderdaad “aspirational” – ik hoop dat ik ooit het geduld zal hebben om iets zoals The Uses of Enchantment van Bruno Bettleheim te lezen. Veel van mijn aankopen zijn superoptimistisch: ik koop ze met de droom dat ik op een dag ooit genoeg tijd zal hebben om ze te lezen, bijvoorbeeld De Albany Trilogie van William Kennedy. Hetzelfde geldt voor de twee-volume Elvis biografie van Peter Guralnick. Deze lijkt me enorm interessant, maar ik ben verreweg meer een Beatlesfan dus ik moet eerst mijn andere Beatlesboeken uitlezen!­

kekke kast
Wat herlees je elke keer weer?

Sommige boeken, zoals Assassination Vacation van Sarah Vowell heb ik meerdere keren gelezen omdat het en zo super interessant is en omdat haar schrijfstijl zo grappig en leuk is. Andere boeken vind ik fijn om in kleine beetjes te lezen, om tijd te nemen goed over dingen na te denken.

Dit wordt een beetje een ‘inside joke’ tussen GF* (Mirjam dus) en mij. Zij leest alsof haar boekenkast in de fik staat en ze wil alles lezen voordat alles verbrand is. Ik daarentegen neem lekker rustig de tijd om van boeken te smullen en alle kleine variaties in toon, thema en woordkeus over me heen te laten spoelen. Ik kan details nog herinneren van boeken die ik jaren geleden heb gelezen en die ik nog steeds kan herhalen uit m’n hoofd. Het nadeel hiervan is dat ik superlangzaam lees. Daardoor moet GF lachen als een hyena* iedere keer als ze ziet dat ik lees. Dan vraagt ze “Wat lees je?” terwijl ze het dondersgoed weet, want het is hetzelfde als de 3 weken daarvoor!

Waar koop je het liefste je boeken?

Mijn absoluut allerliefste plek te wereld om boeken te kopen is The Strand in New York City net ten zuiden van Union Square. Ze hebben ALLES. En nog leuker, in de kelder kun je nieuwe boeken kopen met grote kortingen. Toen ik op de universiteit zat, heb ik menig uur daar rondgesnuffeld om weer een vondst te scoren. Nu ga ik graag naar Books 4 Life in Nijmegen en andere tweedehands winkels.

Gewetensvraag. ? Heb je ook een e-reader?

Ja, inderdaad, ik koop m’n boeken online als e-books. Tot een paar jaar geleden had ik boeken overal opgestapeld in dozen en in kasten (net zoals GF*, ahem!) maar ik was ook al bezig met e-books te kopen dus ik had de boeken zelf niet meer nodig. Dus het meeste wat er nu in m’n kast zit zijn echt dierbare boeken of boeken die ik graag in stukjes lees en die ik bij de hand kan houden. Ik heb bijvoorbeeld een aantal detectives van Ross Thomas en John D. MacDonald boeken. Dat zijn literaire detectives die zo mooi geschreven zijn, ik vind ze onmisbaar. Ik ben ook een fan van Thomas Pynchon maar die moet ik vaker lezen om eindelijk achter te komen wat ze betekenen. Heerlijk!

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?

At the end of the day, mijn allerliefste schrijver (al sinds ik een jaar of twaalf was) is Stephen King. Zijn taalgebruik is meesterlijk en ­– ook al hou je niet van thrillers of sci-fi ­– hij beschijft karakters die heel herkenbaar zijn en zet ze neer in de meest bijzondere situaties, dus dat maakt ze heel erg ‘relatable’. Nadat ik het tweede deel van IT in de bioscoop zag, ben ik dat boek opnieuw aan het lezen….onder andere. Ik lees ook The Nobody People van Bob Proehl. Ik was onder de indruk van Kings nieuwe boek Het Instituut en ik las dat dit als je dat boek van King goed vond, je deze nog beter vinden. Bold statement…niet helemaal waar tot nu toe maar ook niet slecht.

Welk boek uit je kast zou iedereen moeten lezen en waarom?  

Het is een beetje een cliché nu dat ik altijd aanraders heb voor vrienden (“Dat heb je nog niet gelezen?!? Ahh…do yourself a favour!”). Maar ik kan zeker schrijvers zoals Elmore Leonard, Rober Heinlein, David Sedaris, Thomas Pynchon aanraden.

Maar oke, als je mij perse onder druk wil zetten: probeer A Confederacy of Dunces van John Kennedy Toole. Het verhaal gaat dat Toole’s moeder een kopie van het manuscript in het huis gevonden heeft nadat Toole zelfmoord had gepleegd. Na 11 jaar proberen, werd het boek eindelijk uitgegeven. En daarna heeft het meerdere prijzen gewoon waaronder een Pulitzer. Ondanks dit trieste verhaal is het boek ongelooflijk geestig en komisch. Het karakter Ignatius J. Reilly is absoluut uniek en A Confederacy of Dunces verdient veel beter bekend te worden onder boekenliefhebbers. 

GF wil even duidelijk maken dat alle opmerkingen afkomstig zijn van Dhr. Madlon en dat zij zich niet herkent in het beeld dat van haar geschetst wordt.

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren