Pagina’s

The go-between - L.P. Hartley

The Go-Between – L.P. Hartley

An invitation for young Leo to join a school friend at Brandham Hall – a world of privilege far removed from his own – for the scorchingly hot summer of 1900 appears innocuous, but Leo soon finds himself drawn into a dangerous, deceitful world of adult intrigue when asked to act as a go-between for two illicit lovers. The tragedy that ensues will reverberate for decades to come. A haunting novel about the strange journey from childhood to adulthood, The Go-Between is a truly unforgettable classic.

The Go-Between begint met misschien wel de allermooiste beginregel ooit: ‘The past is a foreign country: they do things differently there’. Prachtig, toch? En ook zo waar. L.P. Hartley had me meteen te pakken, want een boek met zo’n eerste regel moest wel geweldig zijn. En dat viel bepaald niet tegen.

L.P. Hartley neemt ons in The Go-Between mee naar de zomer van 1900. Leo, de hoofdpersoon, verblijft als gast op Brandham Hall. Leo is jong, naïef en van een beduidend andere klasse dan de bewoners van Brandham Hall. Hij is uitgenodigd omdat hij bevriend is met Marcus, maar goede vrienden zijn ze niet. Marcus laat Leo graag weten hoe het wel en niet hoort in ‘zijn’ klasse en wat Leo dus allemaal niet begrijpt en fout doet.

The go-between

Het leven op Brandham Hall heeft een hoog ‘Downton Abbey’ gehalte, met de klassenverschillen tussen de mensen van de Hall en de dorpsbewoners. Maar waar het leven op Downton Abbey meestal wel gezellig en warmpjes blijft, okay, er gaan wel mensen dood en er worden onwettige kinderen geboren, daar is het leven op Brandham Hall anders. Er speelt iets onder de oppervlakte, een geheim dat het leven van alle betrokkenen kan schaden als het uitkomt. Een geheim waar Leo bij direct betrokken is.

Beetje bij beetje onthult L.P. Hartley het geheim, tegelijk met Leo ontdek je als lezer wat er precies aan de hand is. Waarom hij brieven moet brengen. Waarom de oudere zus van zijn schoolvriend zo aardig tegen hem is. En dat ze eigenlijk helemaal niet zo aardig is. Als het geheim uitkomt, blijkt het gevolgen te hebben voor alle betrokkenen. Waaronder Leo, de onschuldige ‘Go-Between’.  

Beslist een aanrader, deze klassieker van L.P. Hartley!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren