Pagina’s

de jeugdboeken favorieten

Welke jeugdboeken werden hier verslonden in de vakantie?

De zomer kwam wel heel plots aan haar einde hè. Zoals we van een heerlijke vakantie weer de omschakeling naar elke dag school maakten, zo sloeg de hittegolf plots om in stormachtige buien. En beide is prima! Het is best fijn om weer in een ritme te komen en van het herfstige voorproefje zijn we lekker afgekoeld.

Onze zomer hebben wij in eigen land gevierd. Sterker nog, ik denk dat we niet verder dan 50 kilometer van huis zijn geweest. Gewoon, omdat het zo relaxt was om niet ver te reizen en er in de buurt zoveel leuks te zien en te doen was. De laatste weken was er weinig afwisseling in activiteiten hoor; musea met airco waren de favoriete hang out. Die museumkaarten hebben we er wel uit dit jaar. En natuurlijk werd er heel veel gelezen. Sommige boeken werden zelfs heel vaak gelezen, moest ik voorlezen of “écht écht écht ook lezen mama!” Wat er dan werd verslonden? Lees verder voor de allerleukste boeken van de zomer!

de jeugdboeken favorieten
De monsterdokter

Als Appie geheel per ongeluk opeens tot assistent van De monsterdokter wordt gebombardeerd, rolt hij van de ene vreemde situatie in de andere. Hij leert ondertussen wel heel goed hoe je draken van hun maagprobleem af moet helpen en een monsterlijke verkoudheid behandelt.

Nadat ik elke avond een flink stuk had voorgelezen uit dit absurde en grappige verhaal, las dochterlief De monsterdokter gewoon nog een keer. En nog een keer. Van een AVI-dip was hier geen sprake. Na een jaar te hebben geworsteld met leren lezen in groep drie heeft ze deze zomer ontdekt hoe leuk het is om helemaal zélf een boek te lezen. Omdat De monsterdokter barst van de humor, actie en super grappige illustraties heeft het haar goed geholpen om vloeiender te lezen en in plaats van frustratie, plezier er aan te beleven. Meer goed nieuws; voor volwassenen is dit ook een heerlijk voorleesboek. Nog meer goed nieuws; er komt een deel 2.

Hazelwoud

De zeventienjarige Alice heeft het grootste deel van haar leven samen met haar moeder reizend doorgebracht om het ongeluk voor te blijven. Wanneer haar oma, auteur van een duister sprookjesboek, op haar landgoed Het Hazelwoud overlijdt en haar moeder wordt ontvoerd door een figuur die zegt dat hij uit Hinterland – de wereld van haar oma’s verhalen – komt, zit er maar één ding op: ze moet hulp vragen aan super-Hinterland-fan Ellery Finch en afreizen naar Het Hazelwoud. Zal ze er daar achter komen hoe háár verhaal begon?

Hazelwoud

Waar mijn jongste dochter zich nu solo in de jeugdboeken heeft gestort, ontdekte de puber Young Adult verhalen. Urenlang zat ze op het puntje van haar stoel, ik hoorde haar zuchten bij mooie stukjes en er kwam ook regelmatig een schreeuw van frustratie uit. Die zat er goed ingezogen, in dat Hazelwoud. Cadeau inspiratie voor mij volop, ook dit is een eerste deel uit een serie, en ze “wil ze ALLEMAAL hebben!!!!”.

Rebelse honden

Weten jullie nog dat ik over Rebelse Katten schreef? Oh wat een heerlijk boek was dat zeg. Ik las toen al dat de schrijfster, Kimberlie Hamilton, bezig was met een vervolg over Rebelse Honden, de kinderen keken er reikhalzend naar uit en werden niet teleurgesteld. Rebelse Honden is hetzelfde concept als Rebelse Katten; bijzondere honden uit de geschiedenis en honden van nu staan in de spotlight. Op de rechterpagina het levensverhaal van een trouwe viervoeter, op de rechterpagina een prachtige illustratie. Daarnaast zijn er diverse hoofdstukken met toffe feitjes en hoe jij een bijdrage kunt leveren aan het welzijn van honden. Ook aan dit boek hebben weer verschillende illustratoren meegewerkt, waardoor er heel veel te bewonderen valt. Tja, en die lieve, geweldige honden hè. Nu willen we er ook echt zelf ook weer een.

Rebelse honden

Het favoriete verhaal hier is dat van hond Hachiko, die elke dag naar het treinstation liep om zijn baas op te wachten als die uit zijn werk kwam. Toen de baas in kwestie overleed hield Hachiko niet op met zijn dagelijkse ritueel. Elke dag ging hij terug naar het station om te wachten. Deze trouw maakte van Hachiko een legende, hij kreeg een standbeeld en hij wordt elk jaar op 8 maart herdacht in een speciale dienst.

Kortom met Rebelse Honden maak je elke hondenliefhebber blij!

Uitgeverij Van Goor en Uitgeverij Moon bedankt voor de recensie-exemplaren. De bibliotheek danken we voor hun extra lange leentermijn tijdens de vakantie, zodat ook Hazelwoud steeds opnieuw kon worden gelezen.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren