Pagina’s

Boekenbonanza Jolanda

Kekke kast: Jolanda’s boekenbonanza

Wat staat er al jaren ongelezen in je kast?

Mijn boeken liggen niet jarenlang ongelezen in de kast. Maandenlang wel. Op dit moment heb ik 24 ongelezen boeken in de categorie historische fictie en nonfictie in de kast liggen en een plank met zo’n kleine veertig ongelezen historische detectives. Oh en een doos op mijn schrijfzoldertje met nog eens een stuk of twintig, dertig historische detectives. Wegens pre-Brexit paniek aangekocht. Voorlopig is er dus een boekkoopstop in werking, dat snap je. Ik verheug me het meeste op de Hugh Corbett delen die ik nog niet heb gelezen, de volgende Damian Seeker én de nieuwste Shardlake. Die bewaar ik tot de zomervakantie. Ik bekijk ze af en toe met water in mijn mond en geniet al bij voorbaat.

Boekenbonanza Jolanda
In de gang staat een tot boekenkast opgebouwde oude staande klok met daarin al mijn psychologische en spirituele non-fictie.
Wat herlees je elke keer weer?

Mijn Agatha Christies en brother Cadfaelboeken. En die blijven dus gewoon net zo leuk als toen ik ze twintig, dertig jaar geleden voor het eerst las. Verder denk ik aan een herleeschallenge voor volgend jaar. Ik ben zoveel boeken tegen gekomen waar ik als puber en begin twintiger verzot op was. Zouden die ook de tand des tijds doorstaan? Ik ben benieuwd en heb er zin in om elke maand een van mijn persoonlijke klassiekers te herlezen. Maar voorlopig wil ik de hierboven beschreven voorraad wat wegwerken.

Waar koop je het liefste je boeken?

Kringloopwinkels natuurlijk. En tweedehands boekwinkels, waarbij Groenendijk in Steenwijk favoriet blijft. Sinds ik van Awesome Books weet, die dus ook. Al was het voor mijn kastruimte en portemonnee misschien beter geweest als ik dit niet had geweten…

Boekenbonanza Jolanda
Deze chaos is mijn bibliotheek in wording. Hier zal ik al mijn kinderboeken en Engelse en Nederlandse literatuur in doen, plus een kleine collectie oude tijdschriften; te beginnen bij een modetijdschrift uit 1888 tot en met een Libelle uit 1960. Supertof!
Gewetensvraag. Heb je ook een e-reader?

Nope. Don’t do e-lezen. Maar ik heb wel onlangs twee boeken op mijn mini iPad gelezen. Dat was omdat ik onderzoek deed voor een nieuwe reeks artikeltjes hier op Ogma en de boeken die ik daarvoor nodig had waren alleen als e-book beschikbaar. Als ik echter de keus heb: papier all the way. Ik ben nu eenmaal een ouderwetse ziel.

Boekenbonanza Jolanda
In de woonkamer staan de boeken die mij het meest aan het hart gaan: de historische. Links de fictie en nonfictie, in het midden en rechts de historische detectives inclusief Agatha Christie en Ellis Peters verzameling. Oh en onderin de stripboeken collectie van de man en kinderen. Hebben zij ook nog wat. (Die kinderen hebben in hun eigen slaapkamers trouwens ieder nog minimaal drie boekenkasten, dus echt tekort komen ze niet, hoor 😉 )
Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?

Een Engelstalige Cadfael, een deel dat ik eerder alleen in het Nederlands had en nu dus ook in het Engels. Hiervoor las ik drie delen Crowner John achter elkaar en een Maisie Dobbs. Ik heb mijn volgende boek nog niet klaar gelegd, maar vermoed dat ik na deze stevige dosis historische detective wel toe ben aan wat non fictie. Keuze genoeg in elk geval!

Welk boek uit je kast zou iedereen moeten lezen en waarom?

Één boek? You’ve got to be kidding me! Ik heb zoveel ontzettend leuke boeken gelezen waarover ik nog niet heb verteld hier, dat ik er zo een heel blog mee kan vullen. Laat ik dat dan de volgende keer doen; krijgen jullie dan genoeg tips om een hele zomer mee te vullen. (en de herfst en winter trouwens ook 🙂 )

Jolanda Lichthart, moeder, echtgenote, schrijfster, docent, lezer. Volgens Harry Mulisch zouden echte schrijvers nooit boeken lezen, en zouden echte lezers nooit een boek kunnen schrijven. Maar Harry Mulisch, Schmarry Schmulisch, ik doe het gewoon beide. Ha!

One Comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren