Pagina’s

Als het bloed

Als het bloedt – Stephen King

Elke keer als Stephen King een nieuw boek uitbrengt word ik een beetje extra blij van binnen. Niet dat ik ze allemaal lees, want die beste man schrijft in een tempo dat ik niet bij kan benen. Tenminste, als ik ook nog andere mooie boeken wil lezen, of een aantal van mijn favoriete Kings herlezen. Dat is ook belangrijk hè, opnieuw genieten van fijne dingen. Als het bloedt stond wel meteen op mijn absolute mustread lijst. Want een kat/rat op de cover. En het ging om een verhalenbundel, en een verhalenbundel is perfect om tussendoor in kleine brokjes te verslinden. Bovendien is het korte verhaal wat mij betreft zijn specialiteit. Dat of een megadik epos over een pandemie.

De telefoon van meneer Harrigan

Na het overlijden van zijn enige vriend raakt Craig in een diep dal. Zoekend naar troost blijft hij meneer Harrigan bellen en zijn voicemail inspreken. Open een dag vertelt Craig dat hij wordt gepest. Maar als hij de volgende dag op school komt, is de pestkop spoorloos verdwenen…

De klassieker Stand by your man kan ik nooit meer horen zonder een wel heel morbide plaatje in mijn hoofd. Hoewel enigzins voorspelbaar is dit een klassiek King verhaal; een beetje duister, een kind in de hoofdrol en een rechtvaardig einde. Voor de hoofdrolspeler dan, uiteraard is er ook iemand goed de pineut.

Het leven van Chuck

Marty Anderson had zich het einde der tijden heel anders voorgesteld. Terwijl de Apocalyps met rasse schreden nadert, verschijnen overal advertenties die ene ‘Chuck’ bedanken voor 39 geweldige jaren dienst. Wie is deze Chuck? En kan het einde van de wereld nog worden afgewend?

Het begin van het verhaal voelde een beetje profetisch. Als je dit leest tijdens de lockdown terwijl de hele wereld op zijn kop staat, vraag je jezelf al snel af hoe erg het nog kan worden. Net zo erg als de apocalyps van Marty? Hoe lang nog voordat wij ook advertenties over Chuck gaan zien? Bijzonder knap dat Stephen King in één verhaal van nog geen 200 pagina’s zo veel lagen en flashbacks weet te brengen.

Als het bloed
Als het bloedt

Een bomaanslag op een basisschool eist tientallen slachtoffers, voornamelijk kinderen. Als Holly Gibney het nieuws op het journaal hoort, gaan haar nekharen overeind staan. Ze is er van overtuigd dat de nieuwslezer iets met de gruwelijke aanslag te maken heeft. Maar wat?

Als je van Holly Gibney houdt, dan is Als het bloedt een beetje als thuiskomen bij een oude vriendin. Wat mij betreft het spannendste verhaal uit deze bundel. Alleen al voor Holly zou je Als het bloedt aan je verzameling toe moeten voegen.

Rat

Om in alle rust te kunnen schrijven, trekt Drew Larson zich terug in en afgelegen hut. Dat is niet zonder gevaar: de laatste keer dat Drew een verhaal kwijt moest, kostte hem dat bijna zijn verstand. Dit keer lijkt alles goed te gaan, tot er een mysterieuze rat verschijnt die aanbied hem te helpen. Tegen een prijs.

Oei, nog een verhaal over de griep! En ook weer een steengoed plot. Mensen, dit boek had wel drie keer zo dik mogen zijn met nog meer bizarre, mooie, enge, spannende verhalen. Perfect voor de vakantie of een zonnige middag in de tuin.

Uitgeverij De Boekerij bedankt voor het recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren