Pagina’s

De Cambridge happiness profiler

De Cambridge happiness-profiler – Patrick van Hees

We willen allemaal graag gelukkig zijn. We lezen een boek, doen een cursus mindfulness of gaan een keer lang met vakantie. Maar wanneer we onszelf beter begrijpen, kunnen we ontdekken wat ons echt gelukkiger maakt. Patrick van Hees ontwikkelde daarom een test, de CHAP: de Cambridge happiness-profiler, die inzichtelijk maakt waar jij gelukkig van wordt. Geluk is namelijk geen magie. Het is meetbaar en voor een deel is het dus maakbaar. Met dit krijg je 2 belangrijke handvatten: inzicht in je eigen geluk en praktische adviezen om nog gelukkiger te worden, afgestemd op wat jij nodig hebt.

Toen de lentecatalogi van de uitgeverijen uitkwamen, leek dit boek me wel wat. Sloot mooi aan bij mijn non-fictieproject en wie wil er nou niet een tikje (of een heleboel) gelukkiger worden? Toch? Little did I know dat het boek midden in de Corona-crisis op mijn deurmat zou vallen. Best wel goed idee dus, dit boek.

Ongeduldig, moi?

Omdat ik zo ongeveer nul komma nul procent geduld heb, begon ik meteen in het boek. En dat begint meteen heel praktisch met de test. Dus geen ellenlange inleidingen en introducties van theorieën en methodes (ik herhaal: nul komma nul procent geduld), nee, je gaat meteen aan de slag. Nice!

De theorie

Okay, een heel klein beetje theorie: volgens de CHAP zijn er 3 dingen die je geluksgevoel beïnvloeden: doelen, oplaadpunten en mensen. In de test wordt er gekeken naar je gemiddelde score, hoe gelukkig jij je voelt ten opzichte van de anderen die de test ingevuld hebben. Op welke 3 punten scoor je het hoogst en waar scoor je het laagst? Kortom: waar zou je aandacht aan kunnen besteden om je nog beter te voelen?

De Cambridge happiness profiler
I’m so happy

Ik blijk precies op het gemiddelde te zitten, qua happiness. En daar ben ik dik tevreden mee. Zeker in deze tijd, waar mijn tijdlijn 24 uur per dag gevuld is met kommer en kwel over de coronacrisis. Mijn aandachtspunten zijn slaap, mindfulness en emotionele stabiliteit. Geen verrassing, want ik slaap al bijna een jaar slecht, pieker me af en toe helemaal suf en eerlijk is eerlijk: ik heb me wel eens beter gevoeld.

Tips & tricks

Van Hees geeft voorbeelden hoe ik aan deze punten kan werken. Helaas heb ik qua slapen zo ongeveer alles al geprobeerd en voegen de tips van Van Hees niets toe. Maar aan de overige tips heb ik wel wat. Zo heb ik nu de app Mindfulness bell op mijn telefoon gezet. Om de zoveel tijd gaat het geluid van een gong. Zodat ik me op mezelf kan focussen en niet 180 dingen tegelijkertijd doe. Daardoor heb ik gemerkt dat ik best vaak dorst heb. Van meer drinken (water of thee mensen, geen wodka!) ga je je ook beter voelen. Dus hup, naar de keuken om wat in te schenken. Ik heb het hardlopen ook weer serieus opgepakt (voor mijn doen dan he?) en ik ben weer aan het mediteren.

De Cambridge Happiness-Profiler

Verder heb ik professionele hulp ingeschakeld. Van mijn lieftallige viervoeter wel te verstaan. Iedere ochtend lopen we een flinke ronde (zo werken we tegelijkertijd aan een klein gewichtsprobleempje) en genieten we van het mooie weer, de natuur die zich niets aantrekt van de crisis en de vogels die ijverig bezig zijn met de voorbereidingen voor hun nageslacht. Eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk.

En, aanrader?

Jazeker! Patrick van Hees heeft een heel toegankelijk en prettig boek geschreven dat vol staat met tips die makkelijk uit te voeren zijn. Super. De CHAP is een mooi beginpunt, niet alleen van het boek, maar ook van jouw proces. Je krijgt helder waar het goed met je gaat en wat je aandachtspunten zijn. Met de tips & tricks van Van Hees kun je meteen aan de slag. Niet moeilijk, geen zwaar nadenken over van alles en nog wat. Gewoon lekker aan de slag. Easy does it, mensen.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren