Pagina’s

Recepten voor liefde & moord

Recepten voor Liefde & Moord – Sally Andrew

Tannie Maria is een vrouw van middelbare leeftijd die veel van koken en eten houdt en recepten schrijft voor haar column in de plaatselijke krant, de Klein Karoo Gazette. Op een zondagochtend, terwijl ze door haar abrikozenjam roert en geniet van een verkoelend briesje door haar keukenraam, hoort ze het gepiep en geknars dat de komst van haar goede vriendin en redacteur Harriet aankondigt. Wat Maria zich niet realiseert, is dat Harriet haar het eerste ingrediënt komt brengen van 2 nieuwe recepten en een hele mand vol uitdagingen.

‘Een humoristische, spannende en smakelijke roman die zich afspeelt in een boeiend deel van Zuid-Afrika’ Aldus Alexander McCall Smith.

Mr. Mcall Smith is de koning van feelgood, toch? Dus als hij met zijn blurb op de cover van een boek staat, dan moet dat boek wel geweldig zijn. Maak je geen zorgen, dit wordt geen tirade over misleidende blurbs. Je kunt rustig doorlezen. Want Recepten voor Liefde & Moord is inderdaad grappig en spannend en er komt heel veel eten in voor, allemaal pluspunten.

Vrouwenmishandeling

Wat Mr. McCall echter vergat te vermelden (of misschien hij vindt het niet zo belangrijk), is dat Recepten voor Liefde & Moord een serieus probleem aansnijdt. Namelijk vrouwenmishandeling. Waar McCall in zijn boeken de moordslachtoffers meestal wel even introduceert, maar ze niet meer dan een bijrol hebben, maakt Sally Andrew een echt persoon van het personage dat omkomt. Met huisdieren van wie ze hield, hobby’s, kinderen. En een echtgenoot die haar mishandelt.

De cijfers zijn om te huilen: elke 4 minuten wordt er in Zuid-Afrika een vrouw (of een meisje) verkracht. Elke 8 uur wordt er een vrouw door haar mannelijke partner om het leven gebracht. Er is zelfs een term voor: ‘intimate femicide’. In het boek van Sally Andrew wordt niet alleen het slachtoffer mishandeld, ook columniste / amateurinspectrice Tannie Maria, de sympathieke hoofdpersoon, werd door haar man mishandeld.

Recepten voor liefde & moord
Lieve Lita / kookcolumniste / amateurinspectrice

Tannie Maria’s man is inmiddels overleden. Sindsdien zijn de gerechten die ze maakt haar beste vrienden. Door haar baan als Lieve Lita / kookcolumniste bij de lokale krant komt Tannie Maria in contact met het slachtoffer. Zij vraagt haar namelijk om raad, wat ze moet doen met haar gewelddadige echtgenoot. Helaas doet ze dat anoniem, waardoor Tannie Maria de moord helaas niet kan voorkomen. Daarom besluit Tannie Maria de moordenaar zelf op te sporen.

Wat vind ik ervan?

Ik vond het een bijzondere combinatie: een feelgood roman met vrouwenmishandeling als onderliggend thema. Maar super van Sally Andrew dat ze het aandurfde! Ik ben fan van Tannie Maria en als jullie Recepten voor Liefde & Moord lezen, jullie vast ook. Overigens is er inmiddels al een vervolg verschenen, dat heet Tanna Maria en de satanische monteur. Dat staat nu natuurlijk op mijn verlanglijstje!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

One Comment

  • Justin Case

    2 augustus 2020 at 12:18

    Regelmatig leen ik op basis van een boekbespreking van Ogma iets uit de bieb. Dat heeft al heel wat fijne leesmomenten opgeleverd. ‘Recepten voor liefde & moord’ was een twijfelgeval. Het snijdt inderdaad serieuze zaken aan, en de beschrijvingen van de omgeving zijn zo goed dat je je zonder enige moeite daar waant. Maar de voorspelbaarheid, ongeloofwaardigheid, de doorzichtigheid en het vaste patroon van gebeurtenis – Lieve Lita-antwoord – recept maken van dit boek een simpel tussendoortje.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren