Pagina’s

D-Day Girls

D-Day Girls – Sarah Rose

In de overtuiging dat Groot-Brittanië was verwikkeld in een existentiële strijd om haar voortbestaan richtte Churchill een geheime dienst op: de SOE (Special Operations Executive). De spionnen in deze dienst behoorden tot de crème de la crème. Hun taak was, zo verklaarde Churchill, om Europa in ‘lichterlaaie’ te zetten. Maar met nagenoeg alle mannen aan het front was de SOE gedwongen over te gaan tot een ongeëvenaarde stap: het rekruteren van vrouwen.

39 vrouwen lieten hun families en geliefden achter en meldden zich aan… Dit is hun verhaal.

De flaptekst, de cover, de tijd van het jaar; D-Day Girls sprong er voor mij meteen uit toen ik de voorjaarscatalogus van Uitgeverij Karakter doorbladerde. En wat ben ik blij dat ik een recensie-exemplaar mocht lezen, want, en ik verklap het maar vast, ik vind het een geweldig boek! Ik vloog er simpelweg doorheen.

Michelle from ze Résistance

Andrée, Lise, Odette, Yvonne, Mary. Michelle uit Allo Allo had zo in dit rijtje kunnen passen, want veel van wat je in die komedie hebt gezien gebeurde écht. Maar helaas veel tragischer dan rond het café van René. Sarah Rose heeft op een spannende en indringende manier het verzetswerk van deze vrouwen en hun groepen, op papier gezet. Van hun individuele redenen om zich aan te sluiten bij het verzet, hun training (en de twijfels van het Britse leger om vrouwen in te zetten) tot gedetailleerde verslagen van hun tijd achter de vijandelijke linies. Explosies, verraad, folteringen, intense achtervolgingen en liefde. Wat deze vrouwen mee hebben gemaakt is ongelofelijk!

Weggestopt in de smalle Rue de Caumartin was een klein Parijs café dat Andrée Borrel nog uit gelukkiger tijden en gemakkelijker dagen kende. Ze zat er aan een klein rond tafeltje en wachtte, niet ver bij haar zusters appartement vandaan, tot het twaalf uur zou worden. Het was het derde jaar van wat een duizendjarige bezetting van Europa moest worden. Het zware werk van het georganiseerde verzet begon met een kop koffie.

D-Day Girls

Er komen nogal wat namen voorbij. Omdat er flink wat mensen betrokken waren bij de training en operaties, en die mensen hebben dan ook nog meerdere schuilnamen. Dat maakte dat ik in het begin mijn hoofd er goed bij moest houden, maar al snel werd ik door de meeslepende, verhalende stijl van Sarah Rose meegesleurd de oorlog in.

Wie na D-Day Girls nog lang niet genoeg heeft van spionage en de SOE, op Netflix vind je de serie Churchill’s secret agents: the new recruits. Nieuwe recruten worden blootgesteld aan het trainingsprogramma zoals dat in de Tweede Wereldoorlog werd gegeven aan de mensen die je in D-Day Girls hebt leren kennen. Maar Allo Allo kan natuurlijk ook, want die geweldige serie blijkt historisch correcter te zijn dan ik dacht!

Uitgeverij Karakter bedankt voor dit toffe recensie-exemplaar.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

One Comment

  • Henriëtte

    10 mei 2020 at 17:05

    tot mijn verrassing kan ik dit boek lezen in het koboplus abbonement. Dank je voor de titel. Past goed na het boek van Diney Costeloe the sisters of St Croix

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren