Pagina’s

De voorlezer

De Voorlezer – Bernhard Schlink

Op weg van school naar huis komt de 15jarige Michael Berg in een hachelijke situatie terecht. Een vrouw van midden 30 ontfermt zich over hem. Later gaat de jongen met een bos bloemen naar haar toe om haar te bedanken. En hij komt terug, want Hanna is de eerste vrouw die hij begeert. Een heimelijke liefde begint. Maar met Hanna is iets aan de hand, iets wat duister is en kwetsbaar. Zijn vragen naar wie ze was en is, wijst ze ruw van de hand. Op een dag is ze verdwenen uit het leven van Michael, maar niet uit zijn herinnering.

Als student in de rechten ziet hij Hanna terug in de rechtszaal. De jonge man is gechoqueerd: hij heeft van een misdadigster gehouden. In veel opzichten klopt Hanna’s gedrag tijdens het proces niet. Tot hem de schellen van de ogen vallen: ze heeft niet alleen een gruwelijke daad te verantwoorden, ze is ook de hoedster van een vertwijfeld gekoesterd geheim.

Het verleden laat hem niet met rust – het verleden van zijn liefdesaffaire en het verleden van zijn land. Michael ervaart dat hij niet loskomt van beide verledens, die met elkaar verbonden zijn in de persoon van de verleidelijke en ondoorgrondelijke Hanna. De Voorlezer is een ongewoon sensueel en krachtig boek, dat even openhartig spreekt over de genietingen van de liefde als over de last van de Duitse geschiedenis.

De Voorlezer – de film

Even geleden ontdekte in De Voorlezer op Netflix, met Kate Winslet in de rol van Hanna. Meestal ben ik Netflixgewijs meer van de Scandinavische moordseries en de kookshows (The Big Family Cooking Showdown en Zumbo, geweldig!), maar nu was ik in de stemming voor iets anders. En, dacht ik, ook handig, door de film te kijken hoefde ik een klassieker minder te lezen. Hartstikke efficiënt, vond ik zo.

Wat ik niet verwacht had, was dat ik de film zo mooi zou vinden. Zeker het eerste deel, het deel waarin Michael zijn eerste liefde beleeft, is prachtig. Vol weemoed. Net als de Duitse taal. Woorden als Wanderlust, Fernweh, Schicksahl, ik word er helemaal melancholisch van. Kortom, ik keek de film en besloot daarna het boek alsnog te lezen. Want dat moest ongetwijfeld nog mooier zijn.

De voorlezer
En het boek

Nu denk je vast dat ik het mis had. Dat het boek tegenviel. Nee hoor! Ook het boek vond ik geweldig. Wat me wel opviel, was dat het boek het oorlogsverleden van Hanna, maar met name van Duitsland in zijn geheel, veel meer benadrukt. De film is meer een liefdesverhaal over 2 mensen die compleet verschillend zijn. Waarbij het oorlogsverleden van Hanna in het tweede deel natuurlijk een grote rol speelt.

In het boek worden vragen gesteld over het oorlogsverleden van Duitsland. Niet eens zozeer over de oorlog zelf, meer over de periode na de oorlog. Waarin een klein radertje in het grote geheel als Hanna gestraft wordt voor haar wandaden, maar zovelen met veel meer macht wel konden terugkeren in het gewone leven. Wat de gewone Duitser blijkbaar prima vond.

Dus, wat vind ik?

Gewoon net als ik doen, de film kijken en het boek lezen. Je mee laten slepen door een prachtig, maar ook tragisch liefdesverhaal. Een verhaal dat je doet nadenken over de geschiedenis die wij delen met onze oosterburen. En je wellicht afvragen hoe je je zelf zou hebben opgesteld als je in zulke tijden geleefd had. Doorgaan en niet meer omkijken? Of iets anders?

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren