Pagina’s

hardlopen met Sherman

Hardlopen met Sherman – Christopher McDougall

Toen Christopher McDougall een ezel adopteerde, dacht hij dat het dier in een veld zou staan, er schattig uit zou zien en wortels zou eten. Maar Sherman was door verwaarlozing in zo’n slechte staat, dat hij amper kon bewegen. Om niet alleen fysiek, maar ook mentaal te genezen, geeft Chris zichzelf en Sherman op voor een burro-race, een uniek soort race waarin mensen en ezels samen over bergen en door beken rennen.

Daarmee begint hun avontuur. In de loop van Shermans training wordt de hardloopclub uitgebreid met Amish-hardlopers, stoutmoedige geitenherders, de hulpdieren-gemeenschap en 2 vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs met een voorliefde voor Sarah Palin. Chris beschrijft hoe de gemeenschap de handen ineenslaat om Sherman erbovenop te helpen en klaar te stomen, en hij laat tegelijkertijd zien hoe waardevol het leven met dieren kan zijn.

#adoptdontshop

Als Sherman bij Chris McDougall en zijn familie arriveert, is hij een ‘hot mess’. Shermans vorige eigenaar liet hem aan zijn lot over en dat was goed te zien. De arme ezel stond in zijn eentje in een vieze stal, tot aan zijn knietjes in de modder en uitwerpselen. Zijn hoeven waren al zo lang niet meer verzorgd dat het leek alsof hij klompen aan had. Dat kan leiden tot hoefbevangenheid, een aandoening die zoveel pijn veroorzaakt dat het beste wat je voor het dier kunt doen, inslapen is.

Arme Sherman

Shermans lot was onzeker. Omdat hij zo lang alleen in die vieze stal had gestaan, was hij was er niet alleen lichamelijk slecht aan toe, maar ook geestelijk. Daarom besluit Chris hem een project te geven, om hem uit te dagen en aan te moedigen. Chris en Sherman gaan in trainingskamp, om samen een marathon te rennen. Jep, ruim 40 kilometer met een ezel die in tijden zijn stal niet meer uit geweest was, laat staan gerend had. Best een uitdaging.

hardlopen met Sherman
Ups en downs

Natuurlijk gaat het niet allemaal van een leien dakje. Anders was dit boek er niet geweest. ? Maar gelukkig hoeven Chris en Sherman het niet allemaal alleen te doen. Binnen niet al te lange tijd worden Flower en Matilda aan het team toegevoegd. En Mika en Zeke. Flower en Matilda zijn trouwens ezels. Hardlopen met Sherman volgt het zeskoppige team tijdens het jaar dat ze in training zijn voor de burro race. Met alle ups en downs.

Wat vond ik ervan?

De verhalen over Sherman en zijn ezelteam vond ik geweldig. Chris is een held, sowieso omdat hij Sherman gered heeft en hem alle tijd en aandacht gegeven heeft om weer de ezel te worden die hij altijd had moeten zijn. In Hardlopen met Sherman vertelt Chris ook veel over zijn leven, de omgeving waarin hij woont en alle mensen die deel uitmaken van team Sherman. Dat had van mij wat minder gemogen. Het leidt af van de prachtige prestatie die Sherman en Chris samen neerzetten en dat vind ik jammer. Maar voor alle dierenliefhebbers en hardloopfanaten is Hardlopen met Sherman niettemin een prachtig verhaal. Uitgeverij Overamstel bedankt voor het recensie-exemplaar!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren