Pagina’s

Nils Holgersson

Nils Holgerssons wonderbare reis – Selma Lagerlöf

Nils Holgerssons wonderbare reis (1906) is het verhaal van Nils, een jongen van een jaar of 14, die met zijn ouders op een boerderij woont, waar ze een paar koeien en ganzen houden. Nils houdt vooral van eten en slapen. Daarnaast haalt hij graag kattenkwaad uit en is hij gemeen tegen de dieren. Op een dag verandert Nils in een kabouter en ontdekt hij dat hij alle dieren kan verstaan. Op de rug van een tamme gans maakt hij met een vlucht wilde ganzen een avontuurlijke reis door Zweden. Dit tijdloze boek gaat over vriendschap tussen dieren onderling en tussen mens en dier. Het is een van de klassiekers van de twintigste eeuw, die zowel bij kinderen als bij volwassenen geliefd is.

Nostalgie

Ik kan me niet zo heel veel televisieseries van vroeger herinneren, maar Nils Holgersson wel. Wat vonden mijn zusje en ik zijn avonturen altijd spannend! Ik zocht hem op op Youtube, echt even kijken mensen. Kunnen jullie het openingsliedje ook nog helemaal meezingen?

Pats, met een flinke knal lag Nils in mijn boodschappenmandje. Kom jij maar mee met tante Mirjam jongeman! Het boek is in 1906 voor de eerste keer gepubliceerd, perfect voor mijn klassiekersproject. Nu stond Nils niet op mijn oorspronkelijke lijst met te lezen klassiekers, maar aangezien ik projectleider, manager en eigenaar ben, besloot ik hem er alsnog op te zetten en wel meteen bovenaan.

Over Nils

De ouders van Nils hebben het niet getroffen met hun enige zoon, hij wil niet werken, wil niet naar de kerk. En dat terwijl zijn ouders zo hard werken voor hun dagelijks maal. Nils is niet alleen lui, hij is ook gemeen. Het liefste wat hij doet is rotgeintjes uithalen, met zijn ouders, de dieren waar hij voor hoort te zorgen en de mensen in zijn omgeving. Totdat hij een geintje uithaalt met een kabouter. Die besluit Nils een lesje te leren en verandert hem in Duimelot, een mannetje ter grootte van een duim. Een voordeel van deze betovering: Nils kan met dieren praten.

Nils Holgersson

Op dat moment vliegen er wilde ganzen over de boerderij van de ouders van Nils en Marten, hun witte ganzerik, heeft altijd al met de wilde ganzen willen meevliegen. Nils en Marten sluiten zich samen aan bij de toom ganzen (ja, ik heb het opgezocht ?) van Akka. En dan beginnen de avonturen van Nils Holgersson!

In eerste instantie zijn Akka’s ganzen en de andere dieren niet zo dol op Nils. Door zijn schelmenstreken vertrouwt niemand hem. Maar beetje bij beetje verandert Nils en helpt hij Akka’s ganzen en heel veel andere dieren en mensen in nood. Marten en hij worden echte vrienden en als de kabouter aanbiedt dat Nils eerder terug mag komen van zijn reis en weer mens mag worden, dan doet hij dat niet. Want die eerdere terugkeer heeft ernstige gevolgen voor Marten. Nils heeft beloofd Marten veilig terug te brengen en aan die belofte houdt hij zich.

Wat vond ik ervan?

Mooi natuurlijk! En niet alleen door de nostalgie. In 2010 besloot Uitgeverij Atlas de avonturen van Nils Holgersson opnieuw te laten vertalen en hoe fijn is dat! De vertalers hebben hun werk goed gedaan, de tekst is fris en toegankelijk. De verhalen over Nils en de dieren hebben me enorm vermaakt, ruim 500 pagina’s lang. Net als de verhalen over het prachtige Zweedse land. Want stiekem is dit boek een geschiedenisboek. Heeft mevrouw Lagerlöf toch knap gedaan.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

8 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren