Pagina’s

Favoriete schrijfplekken

Favoriete schrijfplekken

Heerlijk, een hele dag vrij om te schrijven. Ik sta op tijd op – iets met de morgenstond en goud in de mond. Of is het meer ‘je man staat op en daardoor word je toch zelf ook wakker?’ Hoe dan ook, de dag is van mij en is nog heel lang.

Mails wachten niet

Een uurtje later heb ik ontbeten, berichten op Facebook en Instagram gelezen en o ja, ook nog even koffie gezet. Niet onbelangrijk. Nu dan toch echt aan de slag. Of nee wacht, eerst mijn werkmails lezen. Je bent zzp’er of je bent het niet, de mails wachten niet.

Twee uur later. De koffie is koud, dus eerst maar even nieuwe zetten. Als ik dan toch beneden ben, kan ik ook wel even de keuken opruimen. O nee wacht, ik ging schrijven. Ach, dit kan nog best. Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd. Of zoiets…

Socials! Lunch! Netflix!

Weer boven in de werkkamer zijn er antwoorden op werkmails binnengekomen. En zou er nog iets gebeurd zijn op Facebook? O LinkedIn moet ik ook nog even controleren.

Tijd voor de lunch. Maar daar moet ik eerst boodschappen voor doen. Een uurtje later zit ik met mijn boterhammetjes weer achter mijn laptop. Niet goed, eten achter je computer, maar ach. Typen en eten gaat niet goed samen, dus ik kijk even wat op Netflix. Dat kijk ik natuurlijk ook af. En daarna is het echt tijd om te gaan schrijven.

Maar eerst de vaat naar beneden. O en ik moet ook nog een was aanzetten. Dan vouw ik toch ook maar even de droge was die op het wasrek hangt op, als ik dan toch bezig ben.

Is het nu al 4 uur?

Weer achter de laptop zie ik een vraag over een opdracht die ik echt nu moet beantwoorden. En dan is het ineens vier uur. Eigenlijk niet meer de moeite om nog te gaan schrijven. Of wacht, ik kan nog wel een blog schrijven. Dat lukt wel in een uurtje. En dan ga ik nog even hardlopen. Of naar de sportschool. Of toch nog even Netflix?

Ongeveer zo verlopen mijn schrijfdagen als ik besluit om thuis in mijn werkkamer te gaan schrijven. Heel vreemd – ik werk al meer dan tien jaar een groot deel van de tijd vanuit huis en echt, efficienter dan thuis werk ik nergens. In het begin moest ik daar wel een ritme in vinden, maar inmiddels kan ik zonder problemen een hele werkdag geconcentreerd werken. Maar schrijven – nee.

Zoektocht naar de beste schrijfplek

En dus ging ik op zoek naar andere schrijfplekken. Ik begon met de eettafel in de woonkamer. Dat werkte al iets beter, maar niet veel. Met mijn vaste schrijfmaatje ging ik regelmatig naar een brasserie bij ons in de buurt, dat werkte goed. Het rumoer, daar had ik geen last van. Later gingen we vaak bij haar thuis schrijven en ook dat ging goed. Gingen we dat in mijn huis doen, dan werkte het toch minder goed. Regelmatig was ik dan toch werkmails aan het beantwoorden, in plaats van aan mijn manuscript te werken.

Als ik alleen schreef, ging ik ook regelmatig naar een koffietent of een café. Groot nadeel is natuurlijk dat je er lekkere koffie ‘moet’ bestellen ? De onderbrekingen van ‘is alles naar wens’ en mensen die in en uit lopen stoorden mij niet. Soms zorgde het zelfs voor leuke invallen. Al geloof ik niet dat een van die mensen het boek heeft gehaald.

Favoriete schrijfplekken
Den Haag – Eindhoven

Maar gek genoeg, de plek waar ik tot nu toe het meest geconcentreerd heb gewerkt, is de trein. En dan het liefs die van Den Haag naar Eindhoven. Met ongeveer anderhalf uur is het de perfecte tijd om geconcentreerd te blijven. En meestal is het een redelijk rustige trein – althans, wel op de tijden dat ik er in zat. Heen schreef ik lekker door en later op de terugreis nam ik het nog eens door en scherpte ik aan. En ja – ook dit blog schreef ik in de trein. Maar niet als ‘manuscript ontwijkend gedrag’- want het manuscript, dat ligt nu bij de tekstredacteur.

groetjes van Astrid

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren