Pagina’s

Ernest Hemingway – Fiesta: The Sun Also Rises

Ernest Hemingway – Fiesta: The Sun Also Rises

Paris in the twenties: Pernod, parties and expatriate Americans, loose-living on money from home. Jake is wildly in love with Brett Ashley, aristocratic and irresistibly beautiful, but with an abondoned, sensuous nature that she cannot change. When the couple drifts to Spain to the dazzle of the fiesta and the heady atmosphere of the bullfight, their affair is strained by new passions, new jealousies, and Jake must finally learn that he will never possess the woman he loves.

The Roaring Twenties

Het Interbellum: de Grote Oorlog was achter de rug, de nazi’s stonden nog niet voor de deur. Iedereen wilde er alles aan doen om nog zo’n wereldoorlog te voorkomen. In Parijs deden veel Amerikanen met veel gefeest hun uiterste best om de schrikbeelden van WWI te vergeten. Een van die Amerikanen was Ernest Hemingway.

The Lost Generation

Hemingway vertelt in The Sun Also Rises over hoofdpersoon Jake en zijn vrienden, die het allemaal enorm druk hebben. Althans, met feesten en drinken. Heel veel drinken. Ik heb het niet bijgehouden hoeveel flessen alcohol er doorheen gaan in Fiesta, maar als deze mensen in het echt geleefd hadden, dan hadden ze allemaal op latere leeftijd een nieuwe lever nodig gehad. 3 flessen per wijn per persoon met de lunch? Makkelijk!

Ernest Hemingway – Fiesta: The Sun Also Rises

Verder leiden ze een leeg bestaan, Jake is de enige met een baan. Net als Hemingway is hij journalist. Het vriendengroepje reist wat, ze slapen met elkaar, ze maken ruzie. En dan gaan ze weer samen eten, drinken en dansen. Daarmee laat Hemingway natuurlijk heel goed zien hoe weinig zin het leven heeft. En wat een mensenleven waard is? Niet veel, als je bedenkt dat er 35 miljoen soldaten omkwamen in WWI.

Wat vond ik ervan?

Ongelooflijk dat dit boek alweer een kleine 100 jaar geleden geschreven is! Ja, het taalgebruik is hier en daar wat gedateerd (iemand een idee wat het betekent om ‘tight*1’ te zijn?) en je merkt het aan bepaalde opvattingen*2, maar verder… Mr. Hemingway had het makkelijk in deze jaren 20 kunnen schrijven, zo fris is het nog. De stierengevechten vond ik uiteraard minder prettig, maar dat is gelukkig maar een klein onderdeel van het verhaal. Verder geeft het Hemingway een mooi inkijkje in het leven van ‘The Lost Generation’.

*1 ‘tight’ betekent dronken

*2 er komt een joods personage voor in het boek, laten we het er op houden dat de andere personages niet zo aardig waren tegen hem.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren