Pagina’s

  • Home
  • Kekke Kast
  • Erik’s kast: Robert Harris, literatuur en georganiseerde chaos
Robert Harris

Erik’s kast: Robert Harris, literatuur en georganiseerde chaos

Leuk dat je ons een inkijkje wilt geven in je boekenkast! Wil je iets over jezelf en je liefde voor boeken vertellen?

Ik denk dat ik als boekenwurm uit een ei gekropen ben. Vanaf mijn allereerste boekje wat ik las, een jaar of zes oud (Kippetje Tok!), via spannende jeugdpockets van uitgeverij Kluitmans naar Godfried Bomans toen ik een jaar of veertien was, naar de Sherlock Holmes-verhalen van Conan Doyle tot aan nu. Voorliefde voor Engelse boeken, literatuur en vooral historische fictie (Robert Harris), het volledige werk van Michael Crichton en non-fictie (Michael Lewis vooral). Wat lees ik eigenlijk niet?? Ik kan me eenvoudig een leven zonder boeken niet voorstellen.

Heb je je boeken op een bepaalde manier georganiseerd?

Als chaos een organiserend principe is, dan ja. De boeken van Robert Harris staan wel bij elkaar, zoals het hoort, voor een van de beste schrijvers van dit moment. Maar op volgorde van aankoop dan toch meestal.

Wat staat er al jaren ongelezen in je kast?

The fatal shore van Robert Hughes, 603 flinterdunne bladzijdes over de geschiedenis van Australië. Ik weet dat het een geweldig boek is, dat je alles vertelt over dit land en haar bijzondere geschiedenis. Gaat ook wel goed komen: dat boek lezen. De afgelopen zes jaar kwam er echter steeds iets tussen….

Robert Harris
Wat herlees je elke keer weer?

Vier specifieke lange verhalen van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe (1809-1849) –The murders in the Rue Morgue, The mystery of Marie Roget, The purloined letter en The gold bug – in een obscuur, bijna uit elkaar vallend Engels pocketboekje Great Tales and poems of Edgar Allan Poe. Poe heeft het detectiveverhaal uitgevonden, ver voordat Conan Doyle ermee aan de haal ging en Sherlock Holmes tot de beroemdste fictieve detective ooit maakte. Poe plaatst de verhalen in Parijs, de detective heet Auguste Dupin, heeft een verteller/assistent (de “Watson” in het verhaal), en weet door enkel observatie, deductie en paginalange redeneringen mysteries op te lossen, verdwenen brieven te vinden, bijna enkel en alleen vanuit zijn oude leunstoel. Briljante verhalen.

Waar koop je het liefste je boeken?

Op tweedehands boekenmarkten, in tweedehands boekenwinkels, bij Books 4 Life in Nijmegen. Af en toe iets nieuws en dan bij Dekker van de Vegt in Nijmegen, een zelfstandige lokale boekwinkel.

Gewetensvraag. ? Heb je ook een e-reader?

Gewetensvol antwoord: nee.

Welk boek ligt er nu op je nachtkastje?

Margaret Atwood, The year of the flood (deel twee van de Maddaddam-trilogie).

Welk boek uit je kast zou iedereen moeten lezen en waarom?

De beste verhalen van Ephraim Kishon. Een Israëlische schrijver die in de vorige eeuw jarenlange de meeste inventieve, satirische en grappige columns die ik ooit heb gelezen, schreef voor Israëlische kranten. Het boekje is een bundeling van zijn beste. Het stuk waarin hij de spelregels van Joods poker uitlegt, zal je hardop schaterend over de grond doen rollen. Ik ben eigenlijk geen komischer schrijver dan hem tegengekomen.

Lijkt het jou ook leuk om anderen in jouw boekenkast mee te laten kijken, dat kan! Mail naar contact@ogma.nu en we komen zsm bij je terug.

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

2 Comments

  • Henriëtte

    15 maart 2020 at 00:10

    Aahh Kishon…. Eens een film naar een boek van hem gezien (iets waarvan de titel eindigde op Zie dem stecker raus). De moeite waard. Maare euh die data bij Edgar Allan Poe?, denk toch niet dat die kloppen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren