Pagina’s

Eefje en de dieren

Eefje en de dieren

De elfjarige Eefje heeft een talent. Een SUPERTALENT. Ze kan namelijk de gedachten van dieren HOREN en zo vrienden worden met een hond en een mus. Het enige probleem is dat haar talent gevaarlijk is. ONTZETTEND gevaarlijk. Dat zegt haar vader in ieder geval.
Dus wanneer Eefje het schoolkonijn Kahlo na een hulpkreet redt uit haar veel te kleine hok, hoopt ze maar dat niemand achter haar geheim komt. Maar nadat ze oog in oog is komen te staan met een leeuw, dreigt alles gruwelijk mis te gaan. Haar vader – en elk dier in de stad – is nu in gevaar. Eefje is vastbesloten iedereen te redden en erachter te komen hoe haar verleden er uit ziet. Om dat te kunnen doen moet ze de strijd aangaan met een mysterieuze man, die een talent heeft dat krachtiger is dan welk talent dan ook.

Laten we het weer eens over Matt Haig hebben

Daar is hij weer, Matt Haig. Ik kan er niks aan doen, ik heb een zwak voor zijn boeken. Al is dat tot op heden wel bij zijn werk voor volwassenen gebleven. Nou vooruit, eentje daarvan vond ik écht te deprimerend om opnieuw te lezen of te bewaren: The possession of Mr Cave. En zelfs die vond ik fantastisch geschreven. Ik nam een of twee jeugdtitels mee uit de bibliotheek, maar die grepen me niet bijzonder. Maar nu is daar Eefje.

Eefje en de dieren
Handen omhoog als jij je wel eens raar voelt!

“Durf jezelf te zijn!” Staat er op de kaft van Eefje en de dieren. Net als Eefje voel ik me regelmatig de weirdo in de groep, maar na al die jaren kan ik daar wel om lachen. Als je elf bent kan ik me voorstellen dat dit gevoel minder grappig is. Wat is het dan fijn om te lezen dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Dat er vele manieren zijn om anders te zijn. En dat het geen bal uitmaakt, dat je gewoon lekker jezelf kunt zijn. Een boodschap die in zo veel boeken van Haig voorbij komt. Het geheimhouden van haar talent levert Eefje problemen op, maar zodra zij het omarmt en er eerlijk over durft te zijn, gebeuren er fantastische dingen. Opeens kan ze de wereld redden en heeft ze er geweldige vrienden bij.

Oké, een goede boodschap is top maar is het ook leuk om te lezen?

Absoluut. Eefje en de dieren leest heerlijk weg, het is spannend en grappig en staat bomvol met mooie illustraties. Niet alleen ik las het in een adem uit, ook mijn dochter (toevallig ook elf) had slechts een regenachtige middag nodig om het te verslinden.

Die kinderboeken van Haig, ik ga ze maar weer op mijn leeslijst zetten, Eefje en de dieren heeft me overtuigd. Note to self: niet lukraak konijnen gaan bevrijden. Ik ben toch bang dat een en ander voor mij – en de konijnen – iets anders afloopt dan voor Eefje.

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren