Pagina’s

Akemi Tanaka

Chowa – Akemi Tanaka

Chowa is een manier van leven in balans met jezelf, anderen en de wereld om je heen.

Akemi Tanaka beschrijft in Chowa wat we van Japan kunnen leren om meer in harmonie te kunnen leven. Chowa is het Japanse begrip voor ‘de zoektocht naar balans’. Al eeuwenlang helpt chowa Japanners vorm te geven aan een leven dat vol is van spanning en verandering. Chowa maakt problemen leefbaar en vormt de basis van ikigai en wabi-sabi. Via autobiografische verhalen en voorbeelden uit de Japanse samenleving biedt Tanaka de lezer een unieke en doorleefde inkijk in de Japanse manier van leven.

Sinds ik deelnam aan een retraite met de titel ‘Wabi-sabi, de schoonheid van imperfectie’, ben ik steeds meer boeken van Japanse auteurs gaan lezen. Jullie konden onder meer deze recensies van mij lezen: Wabi Sabi en The travelling cat chronicles. De meeste Japanse boeken vond ik prachtig, de auteurs raakten me op de een of andere manier met hun lichte manier van schrijven. Akemi Tanaka en haar schrijfstijl past goed in dit rijtje.

Hoofd en maaiveld enzo

Op een bepaalde manier lijkt de Japanse cultuur wel wat op die van ons: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Niet opvallen. Je voegen naar de meerderheid. Je aanpassen, je hoofd niet boven het maaiveld steken. Het is wel een stuk hiërarchischer dan bij ons, zo kan ik me niet voorstellen dat ik iedere avond naar een karaokebar zou gaan met mijn leidinggevende of dat ik pas naar huis zou gaan zodra hij eindelijk vertrokken was.

Akemi Tanaka
Japan volgens Akemi Tanaka

In Chowa beschrijft Akemi Tanaka (ze komt trouwens uit een beroemde familie van samoerai) onder meer het leven van het gezin waar ze in opgroeide en haar leven als gescheiden vrouw en zakenvrouw in Japan. Bepaald niet makkelijk, want scheiden is nog steeds ‘not done’ en het overgrote deel van de Japanse leidinggevenden is mannelijk. Een drankje na een vergadering werd bijvoorbeeld genuttigd in de zaak van de enige andere vrouwelijke deelnemer, een ‘massagesalon’.

Chõwa volgens Akemi Tanaka

Tanaka beschrijft in Chowa hoe je je balans kunt vinden, of in ieder geval wat de Japanse manier is. Zowel op zakelijk gebied als privé, in liefdesrelaties en in relatie tot de moderne maatschappij met al zijn gemakken en ongemakken. Ze integreert dit heel mooi in een soort introductie in de Japanse cultuur. Erg interessant!

Wat vond ik ervan?

Inmiddels is Akemi Tanaka geëmigreerd naar Engeland, ze voelde zich niet meer thuis in Japan. Toch is ze positief gebleven en daardoor en door de vele voorbeelden, onder andere uit haar eigen leven, is haar boek heel toegankelijk. Chowa is heel prettig om te lezen, zowel als je op zoek bent naar meer balans in je leven en als je meer wilt weten over de Japanse cultuur.

Uitgeverij Ten Have erg bedankt voor het recensie-exemplaar!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

3 Comments

   • Wieneke

    31 maart 2020 at 09:55

    Ik heb het gelezen en ik was er eerlijk gezegd niet van onder de indruk. Japan is helemaal niet zo’n leuk land: er wonen veel te veel mensen, er is een akelige groepsdruk en er zijn heel veel zelfmoorden. De schrijfster is niet voor niks geëmigreerd naar GB.
    Maar dat daargelaten: er stond voor mij gewoon erg weinig nieuws in Chowa.
    Ik heb er wel wat over gezegd in ‘de boeken van maart’ vandaag.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren