Pagina’s

Gelezen in januari

Gelezen in januari

Geen idee hoe jullie leesjaar is begonnen, maar ik ben nu al blij met wat ik er doorheen heb gelezen. In tegenstelling tot Mirjam heb ik mezelf voor 2020 geen uitdagingen gegeven, ik ga gewoon dwars door mijn boekenkast heen en lees alleen waar ik zin in heb. Nu las ik wel de geruchten dat nog dit jaar het nieuwe deel in A song of Ice and Fire gaat verschijnen, dus een kleine reread van die serie plan ik waarschijnlijk wél in. En dat vind ik vervelend! Not.

In plaats van een uitgebreide achter-de-schermen-wrap-up-met-heel-veel-foto’s-en-links-van-alle-Ogma-bloggers, leek het me leuk om deze keer te beginnen met mini recensies van de boeken die ik in januari las. Ik heb het namelijk nogal druk; een nieuwe studie, A song of Ice and Fire herlezen…

Gelezen in januari
Handboek voor de moderne stoïcijn

In het Handboek voor de moderne stoïcijn maken Massimo Pigliucci en Gregory Lopez eeuwenoude filosofie praktisch toepasbaar. In ons hectische bestaan wordt stress meestal veroorzaakt door situaties die grotendeels buiten onze invloed liggen. Maar onze reactie op deze problemen kunnen we wel zelf controleren – dit is het uitgangspunt van de oude stoïcijnen. Deze eeuwenoude filosofie helpt ons uitdagingen aan te gaan en te excelleren onder druk. Dit Handboek voor de moderne stoïcijn is opgezet als werkboek om je leven werkelijk te veranderen. Een praktischer boek over omgaan met tegenslag en stress verscheen er nog niet.

Uitgeverij Ten Have stuurde een enorm handig recensie-exemplaar, zodat ik het jaar maar meteen goed kan beginnen denk ik. De stoïcijnse filosofie vind ik sowieso erg praktisch, en dit boek legt niet alleen uit wat deze filosofie inhoudt en wat je er aan kunt hebben, maar staat bomvol met opdrachten. Ik beken hierbij dat ik Handboek voor de moderne stoïcijn nog niet heb uitgelezen. Dat komt dus juist door die opdrachten; het zijn er 52, eentje voor elke week van het jaar. En hoewel ik nu absoluut geen druk of stress ervaar, is het natuurlijk nooit weg om voor de toekomst vast te weten hoe daar goed mee om te kunnen gaan. Wat ik tot nu toe heb doorgewerkt is prettig leesbaar en de opdrachten zijn goed te doen. Voor iemand zo nuchter als ik is dit een van de betere zelfhulpboeken die ik me kan bedenken.

100 Nasty women of history

Wat was dit een fantastisch boek! Jolanda schreef er vorig jaar een recensie over en leende het vervolgens vol aanmoediging aan mij uit. In 100 korte hoofdstukken schrijft Hannah Jewel een portret/biografie van bijzondere, kattige, moordzuchtige, heldhaftige vrouwen uit meer dan 4000 jaar geschiedenis. Met een scherpe pen, vol humor en vilein, en veel sarcasme. Je kunt af en toe een hoofdstuk lezen, dwars door het boek heen bladeren op zoek naar een voor jou interessant persoon, maar persoonlijk zat ik vanaf de eerste pagina te bingen en las ik binnen twee dagen het hele ding uit.

A woman unknown

Wat is Kate Shackleton leuk! Na de avonturen van detective Maisie Dobbs heb ik dan nu deze serie ontdekt. Net als Maisie is Kate een private investigator in de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. In A woman unknown helpt zij de politie bij het ontrafelen van een moord mysterie in een hotel. Zonder dat het verhaal te ingewikkeld wordt, zit het plot vernuftig in elkaar en passeren vele personages en hun levens de revue. Pure ontspanning dit, plus een prachtig tijdsbeeld van Engeland in de jaren 20. Meer graag!

Good bones

Beginnen jullie al een patroon te zien? Ik las voornamelijk óver vrouwen, dóór vrouwen. Dit boekje van Margaret Atwood was zowel een teleurstelling als een eye opener. Good Bones is een dun boekje met korte verhalen. Feministische verhalen, maatschappijkritische verhalen, met af en toe een vleugje sci-fi er tussen. Eigenlijk wel wat je van Atwood gewend bent. Ik had natuurlijk weer niet goed gekeken voordat ik het aanschafte en verwachtte een novelle of één lang verhaal. Ik was in ieder geval niet in de stemming voor elke twee pagina’s weer met een nieuw idee te beginnen, maar had het uit voordat ik er van kon balen. Literair was het wel, en goed ook. Maar ik ga nu toch verder met een wat omvangrijker boek van Atwood, Alias Grace ligt hier nog en The blind Assassin. Soms is kort gewoon té kort.

The ascent of woman

Hoera, ik las The ascent of woman eindelijk uit deze maand! Want hoewel mateloos interessant, staat het zo bomvol feiten en gebeurtenissen over de eerste feministische golf, dat af en toe een stukje lezen een prima manier is om je door het boek heen te werken. Voor wie alles wil weten over de vrouwenbeweging in de UK eind 19e, begin 20e eeuw is dit een dikke aanrader. Nu ben ik nog op zoek naar een goed boek met hetzelfde onderwerp, maar dan over Nederland. Tips welkom!

Kitty Peck and the parliament of shadows

Maar het meest genoot ik van het vierde deel van Kitty Peck. De schrijfster, Kate Griffin, heeft een heerlijke Victoriaanse-gothic-thriller serie geschreven. Een moderne Penny Dreadful over een jong meisje dat een crimineel imperium erft van haar enge grootmoeder en het op moet nemen tegen aristocratische, corrupte, nare mannen. Vanaf het eerste boek, Kitty Peck and the Music Hall Murders werd ik meegesleept in de duistere, vuige onderwereld van London. En nu is het dan klaar… Tenminste, zo lijkt het wel. Of zouden er nog meer verhalen over Kitty kunnen volgen?

januari

En kijk ook even naar de indrukwekkende stapel boeken die Mirjam deze maand uit las. Vooral Madame Verona comes down the hill vond ze geweldig. Welk boek lijkt jullie fijn om te lezen?

Zo, en nu op naar februari!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren