Pagina’s

Wat ik lik voor ik je gezicht lik

Wat ik lik voor ik je gezicht lik – Jamie Coleman

Stel je voor dat je hond met je zou kunnen praten. Sterker nog, stel je voor dat hij zijn diepste gevoelens in een dichtvorm tot uitdrukking zou kunnen brengen. Dit grappige en inzichtelijke boek bevestigt wat we allemaal al lang vermoedden: in elke hond zit de ziel van een dichter verscholen. Van apporteren tot rivaliteit met katten, van koude winterwandelingen tot het eindeloos achtervolgen van tennisballen, geen enkel deel van het leven wordt onberoerd gelaten. En met een prachtige foto naast elke haiku, is dit het perfecte cadeau voor elke hondenliefhebber.

Wat is een haiku ook al weer?

Een haiku is een dichtvorm die van oorsprong uit Japan komt. Een haiku bestaat meestal uit 3 regels. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, maar meestal bestaat de eerste regel uit 5 lettergrepen, de tweede uit 7 en de laatste regel weer uit 5 lettergrepen. Het seizoen waarin de haiku gesitueerd is, wordt vaak vermeld en de natuur of iets in de natuur staat centraal. Leuk om zelf te doen, al is het best nog even puzzelen.

Na het eerste nachtvorstje maakte ik deze haiku voor jullie:

Vannacht vroor het weer
Mijn handen hebben het koud
Waar zijn mijn wanten

Pratende viervoeters

Van mij hoeft mijn hond niet zo nodig te kunnen praten, hoor. Onze harige vrienden zien ons tenslotte ook op de momenten die we niet met iedereen willen delen. Als we na een zware dag op de zaak op de bank hangen, als we uit bed komen rollen of als we in onze neus zitten te peuteren… Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar hier word ik zelfs tot op het toilet gevolgd. Ik bedoel maar.

Wat ik lik voor ik je gezicht lik
De hondenhaiku’s

Maar het is natuurlijk wel leuk om eens wat meer stil te staan bij de relatie tussen de mensch en zijn beste vriend. Want waarom vragen we eigenlijk aan onze viervoeter of hij braaf is geweest? En waarom blijven we die bal maar weg mikken? En waarom noemen wij ons de baas als wij met hun poep in een zakje rondwandelen? Allemaal onderwerpen die de honden in de haiku’s aan de orde stellen.

Wat ik lik voor ik je gezicht lik geeft niet echt antwoorden op deze vragen, maar het zet je wel aan het denken. Altijd leuk toch, een beetje filosoferen? Ook erg fijn om, als je toch samen met je hond op de bank zit, door te bladeren. Want het is een prachtig coffee table book. Daarna een fijne wandeling met je viervoeter en hey, iedereen is weer blij.

Mochten jullie je trouwens afvragen wie deze knappe pugdame is: dit is Josje, mijn nieuwe aanwinst. <3

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren