Pagina’s

 • Home
 • Boekige zaken
 • Mirjam moest zo nodig weer een challenge – De Klassiekers van 2020
klassiekers

Mirjam moest zo nodig weer een challenge – De Klassiekers van 2020

Jullie weten het vast nog wel, afgelopen las ik veel, heel veel non-fictie. Eindelijk las ik al die geschiedenisboeken, boeken over dieren, wetenschap en nog veel meer die allemaal al zo lang in mijn boekenkast stonden te verpieteren. Wat ben ik slim geworden!

Toen ik zo voor mijn boekenkast stond, eigenlijk om mijn volgende non-fictie onderwerp aan te snijden, viel mijn oog opeens op Dokter Zhivago. En Oorlog en Vrede. En Waterschapsheuvel. Allemaal boekenkastdochters. Alweer. Kwam dat even goed uit! Want stel je voor dat ik een jaar geen project zou hebben?

Leesproject: klassiekers

Daarmee was mijn leesproject voor 2020 geboren: iedere maand een klassieker. Hartstikke leuk. En best wel spannend. Want het is allemaal nogal serieus spul. En behoorlijk dik! Die schrijvers van toen tikten makkelijk een paar honderd pagina’s weg. Best bijzonder als je je bedenkt dat alles toen nog met het handje geschreven en daarna met de typemachine ingeklopt werd. Tolstoi had maar liefst 9 versies nodig voordat hij tevreden was over Oorlog en Vrede, maar goed, blijkbaar fungeerde zijn vrouw als zijn typiste. Handig!

Even voor de volledigheid: wat beschouw ik als klassiekers? In ieder geval al die oude Russen die al een eeuwigheid in mijn kast staan. Meestal van dat zware, serieuze werk met hele lange zinnen. Misschien een tikje saai, maar wel van die boeken die je ooit gelezen ‘moet’ hebben.

klassiekers

Nou ja, hopelijk valt het allemaal wel mee. De grote zaal van Jacoba van Velde is net na de Tweede Wereldoorlog geschreven dus in mijn ogen een klassieker. En toch is niet alleen het onderwerp, maar ook haar schrijfstijl nog helemaal van deze tijd. Aanrader mensen. Kortom: een boek dat een flink lange tijd geleden geschreven is maar zijn waarde nog niet verloren is.

Voorlopig zijn dit de klassiekers die ik dit jaar wil lezen:
 • De Meester en Margarita – Mikhail Bulgakov 564 pagina’s
 • Oorlog en Vrede – Leo Tolstoi 328 pagina’s
 • Dokter Zjivago – Boris Pasternak 600 pagina’s
 • Moeder waartoe leven wij? Lode Zielens 377 pagina’s
 • Mandala – Pearl S. Buck 303 pagina’s
 • Honderd jaar eenzaamheid – Gabriel Garcia Marquez 458 pagina’s
 • Lolita – Vladimir Nabokov 381 pagina’s
 • Waterschapsheuvel – Richard Adams 486 pagina’s

Om te laten zien hoe zwaar ik het dit jaar ga krijgen, heb ik het aantal pagina’s er bijgezet. Zielig he? Als ik iedere dag 10 pagina’s lees, dan lukt het me om deze 8 schatjes in 1 jaar tijd uit te lezen. Dan mag ik dus niet 1 dag overslaan. Maar… Ik wil er iedere maand 1 lezen! Ik realiseer het me wederom, we hebben het hier om een eerstewereldprobleem. Er zijn ergere dingen. Nou ja, misschien vind ik ze wel fantastisch en vlieg ik er doorheen. Of vind ik het 3 keer niks en gaan ze linea recta naar de little free library. Kan allemaal lieve mensen. We gaan het zien.

Kortom: jullie horen nog van me. Wens me succes!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren