Pagina’s

de mooiste boeken van het afgelopen jaar

Mirjams mooiste boeken uit 2019

Jullie hebben het al meerdere keren gelezen, het afgelopen jaar las ik heel veel non-fictie. Superleuk, ik ben er hartstikke slim van geworden. Maar een beetje ontspanning is natuurlijk ook fijn. Dus, als tegenhanger voor het zware, serieuze non-fictie werk, las ik ook ‘popcorn’: licht, luchtig, maar niet echt veel inhoud. Er zat maar weinig bij wat ik ‘unputdownable’ vond en dat is toch wel mijn definitie van een goed boek. ’s Nachts wakker worden, je afvragen hoe het toch verdergaat met de hoofdpersoon en klik, lamp aan en lezen.

Nu is het hier goede gewoonte om in december de mooiste boeken van het afgelopen jaar met jullie te delen. Het duurde even voordat ik wist wat de parels van 2019 voor mij waren. Maar het is gelukt en hier zijn ze, jullie ‘must-reads’ voor 2020:

Lily and the Octopos – Steven Rowley

Het eerste boek dat ik in 2019 las! Op 1 januari om 2 uur in de morgen sloeg ik het dicht. Ik was er weliswaar in 2018 in begonnen, maar Anne was zo bang voor het vuurwerk dat er niets van slapen kwam en tegen de tijd dat mijn lieve buren klaar waren met hun geknal, moest en zou ik Lily en de Octopus uitlezen, het liefdesverhaal van Ted en Lily dat begint als Lily 12 weken oud is en bij hem intrekt. Op de cover staat deze tekst: “Remember the last book you told someone they had to read? Lily and the Octopus is the next one.” Dus. Lezen.

Lampje
The seven deaths of Evelyn Hardcastle

Op social werd dit boek nogal aangeprezen. Nergens las ik een negatieve reactie. Best bijzonder, dus maar eens op de e-reader gezet. En toch beviel het verhaal in eerste instantie maar met mate. Ik snapte het namelijk niet! Heel frustrerend. Grote lijn is dat Evelyn Hardcastle vermoord gaat worden en dat de hoofdpersoon (en dat is dus niet Evelyn zelf) 8 dagen lang de kans krijgt haar moord te voorkomen. De hoofdpersoon heeft meerdere persoonlijkheden en reist ook nog eens door de tijd. En sommige informatie niet lijkt te kloppen. Zodra het ene mysterie opgelost is, krijgen de hoofdpersoon en de lieve lezer prompt weer een nieuw probleem voor hun kiezen. Het is dat ik meerdere afspraken had, anders had ik de mysteries rond mevrouw Hardcastle in een ruk uitgelezen. Toch een aanrader dus.

Lampje – Annet Schaap

Dit is een verhaal over de zee. Over geheimzinnige zeewezens en woeste piraten. Over het Zwarte Huis van de Admiraal, waarvan ze zeggen dat er een monster woont. Over een grijze vuurtoren op een eiland, dat nog net vastzit aan het vasteland. Over Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, die iedere avond de 61 treden beklimt om het licht aan te steken. Over een stormachtige avond, waarop de lucifers op zijn en alles misgaat. Maar vooral over dapper zijn en meer kunnen dan je ooit had gedacht.

Gebroeders Grimm, eat your heart out. Dit wordt een klassieker lieve mensen. Het debuut van Annet Schaap als schrijfster en wat voor debuut! Gewoonweg fantastisch. Al die prijzen die ze gewonnen heeft? Volkomen terecht. Het is een prachtig verhaal met liefde, haat, schurken en helden. Soms zit zo’n held in een bijzondere verpakking, iets wat je totaal niet had verwacht. Nieuwsgierig? Dat was de bedoeling! Op de leeslijst van 2020, hoor!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

3 Comments

 • hanneke161

  30 december 2019 at 10:49

  Voor wat betreft Lampje ben ik het helemaal met je eens! Ik vond het – tot mijn grote geluk – al in de kringloopwinkel, en las het in een adem uit. Ik ga ook maar eens nadenken over wat ik het állermooiste boek van 22019 vond….

  Beantwoorden
 • hanneke161

  31 december 2019 at 11:26

  Ik vond The Salt Path geweldig! En natuurlijk het laatste deel van McCall Smith over Isabel Dalhousie. Verder koop ik niet zo vaak echt nieuwe boeken…. Ik heb nu The handmaid’s tale besteld, die zou vandaag aan moeten komen…

  Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren