Pagina’s

mooiste non-fictie

Mirjams mooiste non-fictie van 2019

Ik schreef het al in mijn wrap-up, ik heb zo veel lol beleefd aan mijn non-fictie challenge! Ik houd nog steeds van een goede roman, maar wat heb ik een plezier gehad met mijn non-fictie vondsten dit jaar. Geloof me maar, ik heb regelmatig staan dansen van geluk als ik weer een parel vond in de kringloop of minibieb. Non-fictie hoeft helemaal niet zwaar en moeilijk te zijn. Hierbij dus een bloemlezing aan de 3 mooiste non-fictie boeken die ik dit jaar las. En die jij ook beslist moet lezen. ?

Rinkeldekink – Martine Bijl

In 2015 ontplofte er een ballonnetje in het hoofd van Martine Bijl. Dacht ze. Het bleek een hersenbloeding te zijn en in Rinkeldekink vertelt ze over haar lange en moeizame weg naar herstel. In schitterend Nederlands, want haar taalvermogen bleef intact. Na de hersenbloeding volgde een depressie, ook daar schrijft ze over. Waar de periode na de hersenbloeding nog hoopvol en met zelfspot geschreven is, is de periode van de depressie donker en zwaar. Te begrijpen uiteraard. Door haar prachtige woordkeuze komt het verdriet en de onmacht, niet alleen bij haar, maar ook bij haar partner Berend Boudewijn messcherp naar voren. Zo mooi gedaan, petje af voor mevrouw Bijl.

mooiste non-fictie
De Pinguïnlessen – Tom Michell

Wat zou jij doen als je een pinguïn op het strand zou tegenkomen? Dat overkomt Tom Michell. Hij besluit de pinguïn in huis te nemen en zelfs mee te nemen naar Argentinië, waar Michell gaat lesgeven op een kostschool voor jongens. Het is het begin van een prachtig verhaal over een jonge Engelsman die zijn weg vindt aan de andere kant van de wereld en daarbij geholpen wordt door een pinguïn. Volgens uitgever Thomas Rap is De Pinguïnlessen het feelgoodboek van 2015 en daar kan ik me best in vinden. Het is een klein, lief en ontroerend verhaal waar ik heel blij van werd. Jij vast ook.

De leesclub voor het einde van het leven – Will Schwalb

Een boek over een leesclub! Weliswaar een hele kleine leesclub, van maar 2 mensen, namelijk Will Schwalb en zijn moeder. Er wordt een ernstige vorm van kanker bij Schwalbs moeder geconstateerd, al snel blijkt dat ze niet lang meer te leven heeft. Hij begeleidt haar naar veel van haar behandelingen en tijdens het wachten lezen ze. En bespreken ze de boeken die ze samen lezen. Je denkt misschien dat dit een verdrietig en emotioneel boek is. Niet dat daar iets mis mee is, overigens. Maar dat is het dus niet. Natuurlijk komt het verdriet om de hoek piepen. Maar het is meer dan dat. Het gaat om de liefde die ze delen. De liefde voor elkaar, hun familie en het lezen.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

One Comment

  • celliecitroen

    23 december 2019 at 09:40

    Alleen het laatste boek wil/moet ik nog lezen/lenen, maar mooie keus. Klein, maar fijn. Dank voor je mooie blog en wens jullie heerlijke ontspannen en leesrijke Feestdagen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren