Pagina’s

best of 2019

Tineke’s best of 2019

De teller van gelezen-in-2019 staat tot nu toe op 125 boeken. Best een mooi rond getal toch? Daar zat nogal wat “mwah” tussen, maar ook veel “wauw”, en die laatste categorie die is natuurlijk het vermelden waard!

How to be famous – Caitlin Moran

Op Caitlin Moran raak ik niet snel uitgelezen. Haar columns en bundels over feminisme en actualiteit zijn scherp en vaak hilarisch. En of je het nu met haar eens bent of niet, ze zet mij regelmatig aan het denken. Ze schrijft ook fictie! How to be famous gaat verder waar How to build a girl ophoudt. Beide boeken gaan over Johanna die in het VK van de jaren 90 zichzelf leert kennen met behulp van muziek, literatuur, poëzie, drank en sigaretten. Grappig en ontroerend. Bij How to be famous moest ik zelfs een traantje wegpinken, en dan heb je als boek toch wel een plaats verdiend in mijn toplijst van 2019.

best of 2019
Van die boeken die je nooit op de foto kunt zetten omdat je ze altijd wel aan iemand hebt uitgeleend

Dat zegt eigenlijk wel genoeg hè. Als je geen tijd hebt om een foto te maken van een boek. Want je moet het uitlezen, NU! Vervolgens leen je het aan iedereen uit, wie wil ze nou niet lezen? Uitlenen doe ik eigenlijk niet meer zo vaak, ik deel uit, geef weg, strooi rond. Maar Loch of the Dead, het vierde deel uit de Frey and McGray serie van Oscar de Muriel wil ik terug. Deze detectives zijn sowieso fantastisch, maar van dit verhaal zat ik te stuiteren op de bank. Zo duister, zo’n ingenieus plot en ook weer heerlijk grappig.

Kitty Peck and the daughter of sorrow – Kate Griffin

In hetzelfde grimmige, Victoriaanse detective genre is daar Kitty Peck. Het meisje van eenvoudige komaf dat onverhoopt een crimineel imperium erft van de engste oma in Londen. Het begon al fantastisch met The music hall murders, met The child of ill fortune worden Kitty’s avonturen nóg duisterder, de misdadige complotten reiken tot in de hoogste adelijke kringen en de cliffhanger in dit boek is gewoon aarrggghhh. The daughter of sorrow is weer beter dan de voorgangers. Ik wil meer! En dat kan, want het volgende boek is nu ook verkrijgbaar; Kitty Peck and the parliament of shadows.

best of 2019
The time traveller’s wife – Audrey Niffenegger

Mirjam had gelijk; geweldig boek.

Wat we niet vertelden – Lara Prescott

Ik kon niet stoppen met lezen in Wat we niet vertelden. Boris Pasternak werkt aan zijn meesterwerk, Dokter Zjivago terwijl de Sovjet Unie er alles aan doet om de uitgave van het boek tegen te houden. Twee vrouwelijke CIA agentes spelen een belangrijke rol in de verspreiding van het boek in de VS en Europa.

The universe versus Alex Woods – Gavin Extence

Nog een boek dat ik zonder Mirjam nooit had gelezen (lees hier haar recensie). Wat een lief verhaal is The universe versus Alex Woods, het gaf mij een beetje hetzelfde gevoel als Fredrick Backman zijn werk.

Alex Woods knows that he hasn’t had the most conventional start in life. He knows that growing up with a clairvoyant single mother won’t endear him to the local bullies. He also knows that even the most improbable events can happen – he’s got the scars to prove it. What he doesn’t know yet is that when he meets ill-tempered, reclusive widower Mr Peterson, he’ll make an unlikely friend. Someone who tells him that you only get one shot at life. That you have to make the best possible choices. So when, aged seventeen, Alex is stopped at Dover customs with 113 grams of marijuana, an urn full of ashes on the passenger seat, and an entire nation in uproar, he’s fairly sure he’s done the right thing.

En nu op naar het volgende jaar! Welke boeken mogen in 2020 niet ontbreken op mijn leeslijst?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren