Pagina’s

 • Home
 • Leesverhalen
 • The Guernsey Literary and Potato Peel Society; niet zo maar een romannetje
The Guernsey literary and potato peel society

The Guernsey Literary and Potato Peel Society; niet zo maar een romannetje

Kennen jullie The Guernsey Literary and Potato Peel Society nog? Mirjam vertelde er ooit over in haar ode aan de Dag van de Post. En het bleef niet bij dat blog, ook in privé gesprekken bleef zij dit boek subtiel ter sprake brengen. Aldus geschiedde…

Voor de kust van Frankrijk, op het Engelse eiland Guernsey, heeft een groepje bewoners de oorlog doorstaan door geregeld samen te komen en onder het genot van een aardappelschiltaart te praten over Hamlet, Jane Eyre en andere grote werken uit de wereldliteratuur. Wanneer zij per toeval in contact komen met Juliet, een schrijfster uit Londen die op zoek is naar een onderwerp voor haar nieuwe boek, ontspint er zich een uiterst levendige correspondentie. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de bewoners van de Kanaaleilanden hebben doorstaan onder de nazibezetting en hoe de oorlog de vriendschap, saamhorigheid en onderlinge relaties van de eilanders op de proef heeft gesteld.

Alle begin is moeilijk

Juliet en ik hadden een nogal moeizame start. Dat gedoe met die brieven, ik kon er maar niet inkomen en het genootschap is een paar keer bijna in de minibieb terecht gekomen. Waarom ik toch door ben blijven lezen? Ik raakte gewend aan de stijl en het verhaal werd interessanter, heel simpel. Zo groeiden we allemaal een beetje naar elkaar toe, Juliet en de leden van het genootschap in het boek en ik als lezer weer naar hen. Toen kwam het einde veel te snel, uiteindelijk had het boek van mij drie keer zo lang mogen zijn. Inclusief die brievenstijl waar ik de eerste pagina’s niks mee kon.

The Guernsey literary and potato peel society
Nog meer romantiek

Toevallig kreeg ik een paar weken daarna een code voor een gratis film op Pathé. Tussen alle afgezaagde comedy’s, chickflicks en oersaaie actiefilms stond daar opeens The Guernsey Literary Potato Peel Pie Society. En de man was niet thuis! Ik maakte een nest op de bank, zorgde voor wat lekkers en ging er voor.
Ik vind een boekverfilming altijd maar lastig. Aan de ene kant wil ik altijd de verfilming zien van de boeken die ik geweldig vind. Aan de andere kant ben ik dan weer zenuwachtig dat het tegen gaat vallen. Om ondertussen ook maar vast een interne dialoog gaande te houden om de voor- en tegenstanders van de genoemde film te verdedigen. ‘Ja maar, je kúnt nu eenmaal niet álles in die twee uur proppen!’ En vul maar aan, ik houd graag iedereen blij ook al zijn ze er niet bij. Zat er maar een uit-knop in mijn hoofd…

Om een lang verhaal kort te maken; de film was anders dan het boek, maar nog steeds prachtig en ik genoot van mijn avond.

Voor op je literaire bucket list

Ben je al een diehard fan van dit boek of heb je het nog nooit gelezen, maar zoek je nog een snack voor als je de leeservaring ook aangaat? Dan heb ik hier nog iets om op je literaire bucket list te zetten; bak je eigen potato peel pie. Wel eentje die een beetje lekker smaakt natuurlijk, de rantsoenen zijn hier voorlopig nog dik in orde, maak daar gebruik van. Op dit blog vind je een recept. Mocht je zelf al lang een aardappelschiltaart hebben gemaakt en een veel leuker, lekkerder recept hebben, deel het dan gerust in de comments. Foto’s van successen en niet zo successen zie ik ook graag in de Ogma mailbox hoor of met #ogmapotatopeelpie. En als jullie ze laten zien, dan doe ik dat ook. Beloofd!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

 • anitawillems

  6 januari 2020 at 10:34

  Ik zie nu pas dit boekverslag!
  Herkenbaar die innerlijke dialoog en mensen tevreden houden, ook als ze er niet zijn :-))
  Kwam ik ook op deze titel door Mirjam?? Ik weet het niet meer, maar ik weet wel dat ik er over gelezen heb en er enthousiast over was. Kwam alleen nog niet verder dan die constatering …ahum.
  Die taart ga ik eens proberen!

  Beantwoorden
  • Ogma

   6 januari 2020 at 10:54

   Oh gelukkig! Ik ben niet de enige met een bizar brein 😉 Succes met de taart, als iemand er wat lekkers van kan maken dan ben jij het wel. Ik moet bekennen dat ik er zelf nog niet aan toe ben gekomen… ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren