Pagina’s

Historische non fictie

Geschiedenis rocks!

Mirjam is echt lekker bezig met haar non fictie challenge. Houd haar in de gaten, want straks aan het einde van het jaar dan gaan we natuurlijk horen of het allemaal gelukt is; elke maand een non fictie titel.

Nu lukt mij dat met gemak (schept even flink op), maar wat ik zo knap vind aan Mirjam haar project is dat zij zich niet houdt aan één genre. Ze probeert elke keer iets nieuws uit, iets dat een beetje buiten haar normale leesgebied valt. Ik niet. Ik lees gewoon alleen wat mij interessant lijkt. En ja, dan is het natuurlijk een eitje! Maar ook dan kom je veel leuks tegen. Dus vooruit, een paar favoriete historische titels die ik de afgelopen maanden heb gelezen.

Historische non fictie
Life below stairs

Gewone mensen geschiedenis, ik ben er gek op! Dus ging ik maar weer eens downstairs, dit keer ging het om Edwardian servants. Life below stairs is geen omvangrijk naslagwerk, maar staat toch bomvol met gedetailleerde beschrijvingen van de werkzaamheden van personeel in die tijd. Natuurlijk gaat het over de hiërarchie in de huishouding, de regels waar men zich aan moest houden, het salaris, alle taken die gedaan moeten worden en als er dan eindelijk vrije tijd was, hoe ze die besteden. En het leest toch lekker weg.

Vrouw des huizes

Overal ter wereld zorgen vrouwen voor het huishouden, maar nergens is de huisvrouw zo’n begrip als in Nederland. De Hollandse huisvrouw heeft naam gemaakt met haar bazigheid, ondernemingszin, bewegingsvrijheid, huiselijkheid en vooral haar properheid. […] Historica Els Kloek laat zien hoe de rol van huisvrouw zich in de Nederlandse geschiedenis steeds heeft gevoegd naar de omstandigheden van de tijd. Daarmee verklaart zij hoe de ondernemende huisbestierster van toen zich ontwikkelde tot de in deeltijd werkende zorgmoeder van nu.

Vrouwengeschiedenis, ook favoriet. En deze blurb prikkelde mij meteen. De schrijfster begint omstreeks 1250 en neemt de lezer zo door de eeuwen mee naar hedendaags Nederlands om de rol van vrouwen te onderzoeken, met daarbij heel veel prachtig beeldmateriaal. Ik heb Vrouw des Huizes nog niet helemaal uit, er staat dan ook veel in waar ik dan intern over begin te mijmeren en discussiëren. Ik probeer mijn eigen ideeën over het onderwerp onder woorden te brengen. Dat kost nogal wat tijd, maar ik vind dat wel waardevol.

Serving Victoria

Kate Hubbard schreef een boek vol over de mensen rond Victoria die haar huishouden draaiende hielden. Op basis van brieven en dagboeken schetst zij zo een beeld van wat het betekende om te dienen in the Royal Household en een intiem beeld van de Queen zelf. Niet een boek om er eens in een weekend doorheen te lezen. Ik gebruikte de tien-pagina’s-per-dag-techniek, anders zat mijn hoofd te vol met informatie om alles ontspannen te kunnen verwerken. Een boek lezen mag best een uitdaging zijn toch?

1666

Bij 1666 denk je natuurlijk meteen aan de grote brand daar in Londen. Tenminste, ik wel. Maar er was dat jaar nog veel meer aan de hand in Engeland, 1666 werd zelfs het rampjaar genoemd. Voor de verandering was er maar weer eens een uitbraak van de pest en het land was in oorlog. Met Nederland! Met Rebecca Rideal’s boek kom je dus aan een fikse portie Anglofilie én je haalt je eigen geschiedenis meteen een beetje op. Natuurlijk wel bekeken vanuit het Britse standpunt, waardoor wij Nederlanders ietwat onderbelicht worden. Tsss…. 😉 Ik vond zelf die oorlog het minst interessant, al die slagvelden en militaire tactieken, ik heb daar niet zo veel mee. De informatie over de epidemie en de brand daarentegen zijn echt de moeite waard, dus vette aanrader!

Welke historische boeken hebben jullie gelezen die ik niet mag missen? Laat een reactie achter!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

3 Comments

  • Jolanda

    25 november 2019 at 08:20

    Uiteraard heb ik nog tips voor je! Ook ik las dit jaar heel veel non fictie, en ook ik bleef hierbij (bijna) altijd binnen de paadjes van mijn obsess… eh.. interesse. Historische non-fictie dus. De drie leukste nonfictieboeken die ik dit jaar las waren 100 nasty women in history (dat zal geen verrassing zijn), en daarnaast Medieval Lives van Terry Jones en Alan Ereira en de Tijd in kleur van Dan Jones (ja die) en Marina Amaral. Beide dikke vette aanraders.

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren