Pagina’s

De sproeipoeper

We worden vrolijk van vieze versjes, detectives, klassiekers en pubers

Denk je dat ik veel boeken lees? Dan moet je mijn kinderen eens zien, die verslinden er zo vijf per persoon per dag. Maar ja, da’s geen kunst natuurlijk, die kinderboeken zijn zo dun. En de jongste kijkt alleen nog maar plaatjes, zo kan ik het ook 😉 .

Vandaag een paar favorieten op een rij. Omdat kinderboeken leuk zijn. En wie weet wat inspiratie voor alle festiviteiten in december?

Nancy Drew
Nancy Drew

Kennen jullie ze nog? De complete serie stond vroeger in mijn kast. Had ik ze maar bewaard denk ik af en toe, want mijn oudste dochter is er helemaal dol op. Aan de andere kant, nu heeft ze ook wat om naar te speuren bij de kringloopwinkel. En voor 50 cent per stuk kan haar bankrekening dat ook nog wel aan. Ze is zelfs begonnen om ze cadeau te doen aan vriendinnen. En zo gaat Nancy de 100 jaar wel halen denk ik, want ze gaat al sinds 1930 mee. Go Nancy!

De sproeipoeper

Als je eens flink wilt scoren op een kinderverjaardag of Sinterklaasfeest dan heb ik hier een geweldige boekentip voor je; De sproeipoeper. Inderdaad, een boek over poep, op rijm. Succes gegarandeerd! Want welke kleuter vindt poep nu niet hilarisch? Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft is niet voor niets al jarenlang een internationale bestseller. De sproeipoeper is nergens plat of grof, maar vertelt gewoon op een grappige, schattige manier over de gekke en beetje vieze gewoontes van dieren.

En het goede nieuws?

Dit is slechts één deel uit een serie. Hoera! Er is ook nog De drollendraaier, De poepfabriek en De keutelkampioen, en net nieuw: De cirsusplasser. Nog meer goed nieuws? Ze kosten slechts 5 euro per stuk, da’s heel veel boekenpret voor een prima prijs.

De kinderen van Bolderburen
De kinderen van Bolderburen

De kleuter en ik lezen voor het slapen gaan uit deze Astrid Lindgren klassieker. Het kan niet verder van haar bed staan dan je kan bedenken. Het Zweedse platteland van bijna 100 jaar geleden. Geen telefoons of elektriciteit, uren lopen naar school, kinderen die de hele dag rondzwerven zonder dat iemand weet waar ze uithangen, nogal ouderwetse rolverdelingen tussen de mannen en vrouwen en dus ook de meisjes en de jongens. Ik heb haar nog NIKS uit hoeven leggen, ze smult er van, het interesseert haar geen mallemoer dat het niets meer te maken heeft met hoe kinderen nu leven. Zo tijdloos is spelen dus. Fijn!

Onzichtbare Emmie
Onzichtbare Emmie

Emmie kan heel goed tekenen maar verder is ze een stille, verlegen tweedeklasser. Ze is zo onopvallend dat ze wel onzichtbaar lijkt. Als een briefje waarin Emmie haar liefde verklaart aan de leukste jongen van de klas in de verkeerde handen valt, richten alle pestkoppen zich op haar. Er komt echter hulp uit onverwachte hoek: de populaire, spontane Katie neemt Emmie in bescherming. Emmie bloeit op, maar wie is die Katie eigenlijk? Wat wil ze van Emmie?

Dit boek kwam mee uit de bibliotheek, maar het gaat maar steeds niet retour. Ik vroeg dochter eens naar wat dit boek zo leuk maakt:

 • Emmie is heel erg introvert, net als ik.
 • De afwisseling van Emmie naar Katie is leuk.
 • Emmie kan geweldig tekenen.
 • Geweldige personages!
 • Lol voor de dode muis in de gangen van de school.

(Ik zet deze stiekem op de lijst van mogelijke pakjesavond cadeaus)

Wat blijven jullie kinderen maar lezen en herlezen?

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

2 Comments

 • Janne1950

  16 november 2019 at 16:13

  “Willemijn heeft een geheim” …mijn dochters waren als peuter en kleuter dol op dit boek met verhalende gedichten. Ik kan nog steeds een paar uit mijn hoofd opzeggen. Geprobeerd een exemplaar te kopen voor mijn kleinkinderen maar nergens meer te krijgen.
  Oudste was gek op ‘de Kleine Kapitein’ en de Vijf, jongste op de boeken van Daan Zonderland en later de Lemniscaat boeken.
  Ze lazen erg veel, allebei lid van de bibliotheek en het plezier in boeken (ze zijn nu 45 en 41) is altijd gebleven!

  Beantwoorden
  • Ogma

   18 november 2019 at 10:18

   Zo ken ik Poesje Nel van Dick Bruna nog steeds woord voor woord uit mijn hoofd. Wat een leven lang plezier heb je dan van al die leesuren 😉 ~Tineke

   Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren