Pagina’s

Hoogsensitiviteit als kracht

Hoogsensitiviteit als kracht – Carolina Bont

Hoogsensitiviteit is een bijzondere eigenschap. Licht en geluid komen harder binnen, maar bijvoorbeeld ook emoties van anderen. Dat is lastig, maar deze gevoeligheid kan juist je kracht worden wanneer je weet hoe je jezelf kunt beschermen. In haar boek legt Carolina Bont uit hoe je optimaal om kunt gaan met je emoties, je gedachten en de signalen van je lichaam. Maar ook hoe je, juist als hoogsensitief persoon, het inzicht en de rijkdom van je intuïtie ten volle kunt benutten. Dit basisboek leert je hoe je hoogsensitiviteit kunt herkennen en goed kunt hanteren in privé- en werksituaties, liefdesrelaties en bij kinderen.

Van Uitgeverij Kosmos kreeg ik dit recensie-exemplaar, blij mee! Een tijd terug was ik al op zoek naar een toegankelijk en informatief boek over hoogsensitiviteit. Op dat moment kon ik alleen boeken vinden van ervaringsdeskundigen en hoewel me dat best interessant leek, wilde ik iets diepgaander. Dat kon ik toen niet vinden, maar hey, enter Carolina Bont!

10 pagina’s per dag

Ik las Hoogsensitiviteit als kracht als onderdeel van mijn non-fictieproject. Hoewel alle boeken enorm interessant waren, was het af en toe toch ook best zware kost. Daarom las ik iedere dag 10 bladzijdes, zo bleef het behapbaar. Althans, de meeste boeken. Bij Hoogsensitiviteit als kracht vond ik het af en toe best pittig om dat ritme van 10 pagina’s per dag aan te houden.

Want hoewel ik echt op zoek was naar een boek dat meer was dan het verhaal van een enkele HSP-er, toch vond ik sommige hoofdstukken behoorlijk taai. Bont had moeite om me bij de les te houden, haar schrijfstijl vond ik wat afstandelijk. En om de blurb van Liesbeth Kamerling* te quoten: “Dit is een tijdloos boek, boordevol oefeningen…” Ik was het beslist met haar eens: Carolina Bonts boek bevat echt heel veel oefeningen.

Hoogsensitiviteit als kracht
Heel veel huiswerk

En brave HSP-er die ik ben, ik wilde die oefeningen ook allemaal doen. Maar het lukte me niet! Het zijn er zoveel. Je moet visualiseren, dingen opschrijven, voelen, denken. Allemaal om je intuïtie te verbeteren zodat je beter voelt waar je behoefte aan hebt. Waardoor je je beter voelt en minder gauw overprikkeld bent. Dat wil ik allemaal heel erg (echt heel graag!), maar dit voelde wel als erg veel. En dat terwijl ik maar 10 pagina’s per dag las. Soms bevatten die 10 pagina’s wel 4 pagina’s met oefeningen.

Gaandeweg realiseerde ik me dat ik dit boek gewoon nog een keer moet lezen. En de tijd moet nemen voor de oefeningen. Want oh ja, die moet je dan een week lang doen. Iedere dag. Misschien komt er dus nog wel een vervolg op dit blog. ?

Mijn eindoordeel

Als je serieus aan de gang wilt om HSP en jezelf beter te begrijpen en om HSP meer tot een kracht te maken dan een last, dan is Carolina Bonts boek enorm geschikt. Zonder allerlei frivole liflafjes, gebaseerd op jarenlange ervaring. Ja, ik vond het aantal oefeningen nogal overweldigend, maar ze zijn wel praktisch en goed uitvoerbaar. Je moet er alleen wel wat tijd voor uittrekken. Maar als je serieus aan de slag wilt dan is dat geen punt, toch?

* Ter informatie: Liesbeth heeft Overprikkeld geschreven, over haar ervaringen met HSP.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren