Pagina’s

Het lichaam, een reisgids Bill Bryson

Bill Bryson – Het lichaam, een reisgids

In zijn bestseller Een kleine geschiedenis van bijna alles maakte Bill Bryson de wetenschap over het ontstaan van de wereld op onweerstaanbare wijze toegankelijk voor miljoenen lezers. Nu richt hij zijn aandacht op de kleinste eenheid van ons bestaan: onszelf. Want elk mens is een universum op zich, bestaande uit 37,2 biljoen cellen. Als je elke streng DNA uit onze cellen achter elkaar zou leggen, zou dat een lint opleveren van 16 miljard kilometer. En we worden bewoond door 40.000 soorten microben. En hoe vaak denk je dat je per dag met je ogen knippert? Het antwoord: 14.000 keer, waardoor we zo’n 23 minuten per dag met gesloten ogen doorbrengen. In Het lichaam neemt Bryson ons mee op een fascinerend avontuur van kop tot teen. Uitzonderlijk rijk aan informatie, onderhoudend, vol humor: dit is Bill Bryson op z’n best.

Yay, een nieuwe BB!

Ik hartje Bill Bryson. Het eerste boek wat ik van hem las was Tegenvoeters, over Australië. Ge-wel-dig. Ik las het net na een vakantie van 4 weken Down Under. Wat een feest der herkenning. Daarna las ik nog veel meer van zijn boeken. Natuurlijk vond ik het ene toffer dan het ander, maar zo gaat dat nu eenmaal. Bill en ik zijn buddies en daar komt niemand tussen. Ik was dus heel erg blij toen ik Het lichaam, een reisgids mocht lezen voor De club van echte lezers.

Alleen…

Er waren hier wat dingen in de privésfeer. En daardoor stond mijn hoofd niet echt naar protisten, eccrien, apocrien en adermatoglyfie. Ook niet naar horripilatie, erythema en ooforectomie, trouwens. En niet zo heel erg toevallig, want Bill houdt nog nogal van veel details, staat ‘Het lichaam’ van Bill Bryson daar vol mee. Normaal vind ik al die details enorm interessant, maar deze keer had ik er moeite mee. Zoals bij al mijn non-fictieboeken dit jaar las ik 10 pagina’s per dag. Dat ging me bij de andere boeken makkelijk af, maar deze keer dus niet.

Het lichaam, een reisgids Bill Bryson
Maar!

De boyfriend is ook groot fan van Bill en hij was net zo benieuwd naar ‘Het lichaam’ als ik. Hij had beduidend minder moeite om zich op alle ‘ins and outs’ van het menselijk universum te concentreren. Daarom vroeg ik hem om een recensie. Et voila!

“Wat Bill Bryson het beste doet is verhalen vertellen over dingen waar we nooit stil bij staan. Hij legt ze als het ware onder de microscoop. En in het geval van Het lichaam zelfs letterlijk! Zoals bijvoorbeeld over virussen. Wat zijn dat eigenlijk? Wie heeft bacteria ontdekt? Hij vertelt ook verhalen die we wel al wisten. Zoals over de ontdekking van penicilline door Fleming*. Maar wat ook zo interessant is; hij laat je zien hoeveel we gewoon niet weten. Bill Bryson maakt wetenschap toegankelijk. Hij versimpelt ingewikkelde onderwerpen en tegelijkertijd laat hij zien hoe fascinerend ‘gewone’ dingen zijn. Bill Bryson is een soort wetenschappelijk vertaler.”

Had ik al gezegd dat boyfriend ook vertaler is? ? Het enige minpunt dat de boyfriend kon verzinnen: de titel. De Engelse is veel beter. Die luidt namelijk: Body, a guide for occupants. Oh, well.

Kortom!

Altijd al meer willen weten over welk lichaamsdeel dan ook, of het nu aan de binnen- of aan de buitenkant van onze mooie machine zit? En dat in Bill Brysons geweldige licht ironische stijl? Lees dan absoluut Het lichaam, een reisgids, want echt, alles komt aan de orde. Alles wat je al dacht te weten en alles waar je nog nooit van gehoord had. Enjoy!

*U weet wel, die van James Bond.

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

  • Jolanda

    1 november 2019 at 08:11

    Dan moet ik toch maar eens snel ‘Een kleine geschiedenis van bijna alles’ uit de kast trekken. Die staat hier al een eeuwigheid in de kast. Van de ‘boyfriend’! ?

    Beantwoorden

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren