Pagina’s

De Ashford Affaire

Familiegedoe met de Cazalets en De Ashford Affaire

Een tijdje terug ging ik naar de Downton Abbey film in de bioscoop. Wat was dat genieten. De tv-serie had natuurlijk veel uitgebreidere verhaallijnen, in deze twee uur kwamen de makers niet verder dan wat gedoe. Wel geweldig gemaakt gedoe, met scherpe oneliners en prachtige kostuums. Een tweede film? Ja doe maar, ik ren meteen weer naar de bioscoop!

Omdat familiegedoe ook prima leesvoer maakt heb ik voor jullie hier twee aanraders voor de herfst. Helaas wel zonder puntige Dowager Countess opmerkingen (mocht je echt een shotje willen klik dan hier).

De Cazelets; gedoe in de oorlog
Cazelets

Ik kop hem er wel in met ‘gedoe in de oorlog’, maar in The light years, of zoals het boek in het Nederlands is verschenen, De lichte jaren, is de Tweede Wereldoorlog nog niet eens begonnen. Het knettert in Europa, maar iedereen hoopt stiekem dat een oorlog nog af te wenden is. Vooral omdat die Grote Oorlog van een paar jaar eerder nog zo vers in het geheugen ligt. Tot zo ver de politieke achtergrond.

Want verder gebeurt er niet zo veel in dit boek. En dat terwijl het toch best een dikke pil is. De familie Cazelet brengt ieder jaar de vakantie met elkaar door in het zomerhuis van de grootouders. De pater en mater familias, de drie zonen met hun gezinnen, je leert ze allemaal kennen terwijl ze allemaal met en om elkaar heen leven daar op het Engelse platteland. Een beetje overspel, wat kleine drama’s, de dreigende oorlog op de achtergrond, en zo kabbelt het wat door.

Is dat wel leuk om te lezen dan, hoor ik jullie denken. Mirjam vindt van niet en ik vind van wel. Deel twee ligt voor mij klaar voor de donkere wintermaanden en ik hoop toch echt de laatste drie delen ook binnenkort op de kop te kunnen tikken, want dit is gewoon slow reading leesvoer. Meer overtuiging nodig? Ook Martine is verkocht, lees hier haar betoog.

De Ashford Affaire; gedoe in Afrika
De Ashford Affaire

Mocht je toch van wat meer compacte actie en drama houden dan is De Ashford affaire waarschijnlijk meer jouw ding. Ook hier begint het gedoe met een aristocratische Engelse familie op een groot landgoed. Addie groeit tijdens de Eerste Wereldoorlog op bij haar nichtje Bea op Ashford Park en ze zijn closer dan zussen. Tot Bea trouwt met de man waarop Addie een oogje heeft. Bea vertrekt met haar man naar Kenia en als Addie na enkele jaren op visite komt gebeuren er rare dingen…

Fast forward naar Clementine, de kleindochter van Addie. Een advocaat in New York die haar hele leven heeft gewijd aan haar carrière. Als zij op de 99e verjaardag van haar oma na een argeloze opmerking van haar tante een familiegeheim bespeurt, begint ze een zoektocht naar haar grootmoeder’s verleden.

Regenachtige dag? Grieperig weekend? Dan is dit precies het goede boek. Een beetje romantiek, volop historie, niet te ingewikkeld, gewoon lekker doorleesvoer. Dat heb je soms ook nodig.

Uitgeverij Karakter was zo lief om mij De Ashford Affaire te sturen, bedankt daarvoor!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

5 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren