Pagina’s

De robot en het blauwe vogeltje

De robot en het blauwe vogeltje – David Lucas

Er was eens een robot.
Maar zijn hart was stuk.

Zo opent De robot en het blauwe vogeltje. De arme robot kon niet meer gerepareerd worden en wordt eenzaam achtergelaten op de schroothoop. Tot er een vogeltje voorbij komt, koud en uitgeput tijdens haar trektocht naar het zuiden. De robot laat haar schuilen op het plekje waar ooit zijn hart zat. En dan gebeurt er iets moois met de robot en het vogeltje.

“De deur van zijn hart ging open”

Uitgeverij Karmijn heeft altijd een perfecte timing als het om het versturen van recensie-exemplaren gaat, ook deze keer werd ik weer blij verrast, bedankt! De robot en het blauwe vogeltje viel op een luie zaterdagmiddag op onze deurmat en kon meteen uitgebreid worden bekeken en gelezen. Waar ik niet op was voorbereid was de ontroerende en bijna melancholische toon van het verhaal. Ik zat met een brok in mijn keel voor te lezen, zoals de deur van de robot zijn hart open ging, zo ging er bij mij ook een deurtje open.

Dit verhaal gaat namelijk over compassie, liefde en zorgen voor elkaar. Hoe je jezelf daarbij terug kunt vinden. En dat niet alleen, de maker van dit boek, David Lucas is ook nog eens een geweldige tekenaar. In 2008 werd hij in het Verenigd Koninkrijk genomineerd als een van de beste, nieuwe illustratoren. De eerste pagina’s van De robot en het blauwe vogeltje doen een beetje steampunk aan en hoe warmer het verhaal, hoe lieflijker de tekeningen worden. De sfeer van de tekst en illustraties passen perfect bij elkaar.

De robot en het blauwe vogeltje
Als je kind er stil van wordt…

Mijn dochter is een echte kletsmajoor. Ze begint met praten als haar oogjes open gaan en kletst zelfs door als ze in slaap valt. Als we samen een boekje lezen word ik regelmatig onderbroken met dringende vragen, grapjes of opmerkingen. Dat geeft niks, dat is juist heel erg gezellig. Maar tijdens het lezen van De robot en het blauwe vogeltje was zij opmerkelijk stil, kroop ze heel dicht tegen mij aan. En toen het uit was zuchtte ze heel zachtjes ‘nog een keer’. Dus dat deed ik. En nog een keer, en nog een keer.

Het verhaal maakte ook bij haar wat los en ze pakt het regelmatig op om er rustig in te bladeren. Natuurlijk omdat het er prachtig uit ziet, maar ik merk ook dat ze diep nadenkt over het verhaal. Ook al is ze pas zes, het raakt haar duidelijk enorm en ik vind dat heel erg bijzonder, dat een prentenboek dat kan.

De robot en het blauwe vogeltje
Naastenliefde

Onthoud deze titel en je hoeft voorlopig niet meer na te denken over een cadeau voor kinderverjaardagen. Juffen en meesters opgelet; dit boek hoort in de klas. Wat mij betreft heeft de wereld meer van dit soort boeken nodig. Ik ga eens kijken wat David Lucas nog meer voor moois heeft gemaakt. Wordt vervolgd!

Tineke Luimstra. Leest over verwoeste werelden, moord en doodslag, lang geleden, vreemde wezens, knusse Britse dorpjes en stoere vrouwen. Droomt over reizen langs de mooiste bibliotheken ter wereld en haar eigen piepkleine, tweedehands boekwinkel. Heeft meer boeken dan geld, dus is eigenlijk rijker dan een miljonair. Life is pretty much perfect!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren