Pagina’s

antiquariaat A. Kok en Zn.

Mirjam ging naar Amsterdam en nam mee…

Een tijdje geleden zag ik Café Lowietje voorbijkomen op Instagram, het café waar de RTL-serie Baantjer opgenomen werd. Als rechtgeaard Baantjerfan moest ik daar natuurlijk naartoe. Hey, ik zat niet voor niets iedere vrijdagavond met m’n bakkie chips op de bank. En totdat ik in de gaten had dat alle Baantjerboeken wel heel veel op elkaar leken, lazen mijn vader en ik ieder exemplaar dat de bieb maar had. Dus, is er een grotere fan? Ik dacht het niet!

Scheltema

Op een zonnige en vroege (gaap!) ochtend toog ik dus naar Amsterdam. Gezellig, beetje lezen in de trein, andermans gesprekken afluisteren, je kent het wel. Bij aankomst een happie eten. Stukkie wandelen. Nog een happie eten. Hey, een hall of fame! Met schrijvers! Daar moest de mijne natuurlijk bij.

hall of fame
We love vintage

Op ons gemak doorgekuierd naar antiquariaat A. Kok en Zn. Wat een prachtige winkel! Vol met oude typemachines, foto’s van mensen die al lang en breed dood zijn, oude kaarten… En een geweldige verzameling kitscherige beeldjes, van lezende figuurtjes! En er was een trapje! Ik houd van die bibliotheektrapjes. Ik durf er nooit op, ik ben veel te bang dat ik naar beneden donder, maar ik ben er wel verliefd op. Een onbereikbare liefde, zeg maar. ?

antiquariaat A. Kok en Zn.
Bookexchange

Al niet meer zo fris gingen we door naar Bookexchange aan de Kloveniersburgwal waar we minstens duizenden, zo niet tienduizenden Engelstalige boeken aantroffen. Het walhalla? Ja, alleen zo ontzettend overweldigend dat we zonder iets te kopen weer naar buiten kwamen. Tip! Schrijf van te voren op naar welke boeken je op zoek bent zodat je gericht kunt zoeken. Want zomaar een fantastisch boek tegenkomen… Mij lukte het niet.

Bookexchange
Verrassing!

Hartstikke handig, die Google Maps, maar ik vind het ook altijd leuk om een beetje te dwalen. Of zomaar een steegje in te duiken. En zo kwamen we bij de Universiteit van Amsterdam terecht! En wat verkochten ze daar? Boeken! Maar ik dacht aan die volle boekenkast thuis, rechtte mijn rug en ging weer verder. Knap hè?

Sam & Julia

Met zere voeten sjokten we weer verder. En wat kwamen we daar zomaar spontaan tegen? The Mouse Mansion! De winkel en de werkplaats. ? U weet wel, van de boeken over Sam en Julia. Die daar natuurlijk ook te koop waren. We voelden ons weer even vier. Wat een paradijsje!

The Mouse Mansion
Café Lowietje

En toen was daar eindelijk Café Lowietje. Waar we op de krukken zaten waar Piet Römer en Victor Reinier ook ooit hun bevallige achterstes neervleiden. Denk ik dan, hè? Want het zou in principe natuurlijk ook best een andere kruk geweest kunnen zijn. Wat ik ervan vond? Tja. Het is maar goed dat er nog (heel veel) andere dingen te doen zijn in Amsterdam. Want hoewel de barkeeper zo aardig was om het ‘echte’ hoedje van Baantjer tevoorschijn te toveren en de muziek ook echt heel sfeervol was, toch was ik niet bar onder de indruk. Maar goed, de Radler was lekker, het gezelschap was goed en we hebben veel toffe dingen gezien op weg naar het café. Café Lowietje is bij dezen van de bucketlist. Check.

Café Lowietje
Nog een paar tips

Genoeg tips voor een dagje Amsterdam? Als je van Engelstalig houdt, ga dan zeker ook Waterstones and the American Book Center. Super! En als je daar dan toch in de buurt bent, ga dan ook even een ‘koekje’ eten bij Van Stapele. Je krijgt genoeg kilocalorieën binnen voor minimaal 3 dagen, maar: goddelijk. Enjoy!

Oh ja: benieuwd hoeveel boeken ik kocht? Nul. Echt waar!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren