Pagina’s

Het boek van de vergeten artiesten – Vera Buck

Het boek van de vergeten artiesten – Vera Buck

Duitsland, 1902. Mathis is de 13e zoon in een boerengezin, zijn verdere leven lijkt voorbestemd tussen akkers en velden. Maar als op een dag een jaarmarkt zijn dorp aandoet, ziet hij dat de wereld groter is dan het dorp waar hij opgroeide. Hij maakt kennis met een wereld van elektrische wonderen, curiositeiten en schitterende shows en begint samen met de andere artiesten zijn bijzondere reis.

Na 30 jaar optreden als ‘röntgen-artiest’ op de jaarmarkt leeft Mathis samen met zijn vrouw in een woonwagenkamp aan de rand van Berlijn. Het is de vooravond van de Tweede Wereldoorlog; duistere tijden zijn aangebroken. Er komen verbodsborden voor optredende artiesten en showruimtes worden dichtgetimmerd. Tijdens geheime bijeenkomsten blijven de artiesten elkaar ontmoeten, zo houden ze het verleden in stand. Ondertussen schrijft Mathis een boek, vol met geheimen die onder geen enkel beding in verkeerde handen mogen vallen.

Bienvenue mesdames et messieurs!

Wat een boek, Het boek van de vergeten artiesten! Ruim 600 pagina’s gevuld met liefde. De liefde van Mathis, de ‘röntgen-artiest’ van de jaarmarkt, voor zijn sterke dame Meta. De liefde van Meta voor haar zwakbegaafde en ietwat gewelddadige broertje Ernsti. De liefde van Mathis voor de machine waarmee hij het publiek van de jaarmarkten hun binnenkant laat zien. Liefde met grote gevolgen…

Hooggeëerd publiek!

Het verhaal van Mathis en Meta ontvouwt zich in 2 tijdsvakken. In 1902, een tijd waarin de mensen nog graag naar zwaardslikkers, vuurspuwers en dikke dames komen kijken. Mathis wordt tijdens een bezoek aan de jaarmarkt betoverd door een bijzondere machine. Hij besluit zijn leven in zijn geboortedorp achter zich te laten en de wijde wereld in te trekken, met de machine, Meester Bo, de eigenaar van de machine en een geit. Hij gaat op avontuur. En wat voor avontuur!

Hij ontmoet de meest bijzondere mensen, zoals reuzinnen, de sterkste vrouwen van de wereld, inheemse stammen. Maar ook mensen die wij nog steeds kennen. Mensen die de wereld veranderd hebben, zoals het echtpaar Curie, Charlie Chaplin en Agatha Christie. En een zekere kunstenaar uit Wenen…

Het tweede tijdvak speelt zich ruim 30 jaar later af. De wereld is veranderd, het publiek heeft geen behoefte meer aan waarzeggers, dames met baarden en dwergen. Ze worden als freaks gezien en zijn ongewenst. Mathis en zijn grote liefde Meta wonen in een zigeunerkamp, ze reizen niet meer rond, en hun leven wordt steeds moeilijker. En het was al niet zo makkelijk.

Beetje bij beetje wordt het Mathis en Meta duidelijk dat niet alleen het publiek hen als ongewenst ziet. Ook de partij van de Weense wannabe kunstenaar ziet hen liever gaan dan komen. Daar komt ook nog bij dat Mathis steeds meer last krijgt van de naweeën van zijn geliefde röntgen-apparaat. Hun enige kans is om naar Amerika te gaan. Maar hoe moeten ze dat voor elkaar krijgen?

Komt dat zien, komt dat zien!

Vera Buck heeft veel research gedaan naar de wereld van de rondtrekkende artiesten in de 20e eeuw en daardoor doet Het boek van de vergeten artiesten heel authentiek aan. Het is een prachtig, maar tegelijkertijd ook beklemmend verhaal. We weten tenslotte allemaal hoe het de miljoenen mensen is vergaan die volgens de nazi-filosofie niet in de maatschappij pasten. Beslist een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van de rondtrekkende circussen, het Duitsland van de vorige eeuw en voor iedereen die van de liefde houdt. Karakter Uitgevers, heel erg bedankt voor dit prachtige boek!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren