Pagina’s

Het egeltjeshandboek

Het egeltjeshandboek – Sally Coulthard

Egeltjes zijn met hun stille vastberadenheid, aandoenlijke stekeligheid en hun scharrelende manier van bewegen een van de meest vertederende symbolen van het buitenleven. Verlegen en een beetje raadselachtig steelt het borstelige bolletje de harten van jong en oud. Het Egeltjeshandboek is een praktische en rijk geïllustreerde gids vol fascinerende inzichten en wijsheden over egels en leest als een metafoor voor het buitenleven.

Love or hate

“Gedverdemme, egels! Ze zijn vies en ze zitten vol met luizen! En ze kunnen hun ongedierte overbrengen op mijn katten!”, aldus mijn collega. Het lijkt wel of het ‘love or hate’ is met de egels. Of je houdt van de stekelige beestjes, of je hebt er een hekel aan. Het is wel duidelijk in welk kamp mijn collega zit. Een beetje gelijk had ze, egels kunnen inderdaad ongedierte met zich meedragen. Maar het klopt niet dat ze dat ongedierte ook overbrengen. Weet ik sinds ik Het Egeltjeshandboek van Sally Coulthard heb gelezen.

Het egeltjeshandboek
Help de egel

Coulthards boek staat vol met weetjes en ‘tips and tricks’ over egels. Wist je dat er een tijd was dat egels gegeten werden? Ze schijnen best goed te smaken. Niet dat de egel het nu zo makkelijk heeft. In het midden van de vorige eeuw waren er nog zo’n 30 miljoen, dat aantal is inmiddels gezakt tot onder het miljoen. Dat komt onder meer door de verstedelijking. Egels hebben heel veel voedsel nodig en om dat voedsel te vinden leggen ze grote afstanden af. Maar als dat voedsel steeds minder wordt en ook nog moeilijker te vinden is…

Het egeltjeshandboek
Egel in het bakkie

Houd je ook van egels en wil je ze helpen? Coulthard geeft veel makkelijke en haalbare tips. Zeker met de hittegolven van de afgelopen tijd kunnen de egels wel wat ondersteuning gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld eten en drinken voor ze neerzetten. Dat hoeft geen speciaal voer te zijn, kattenvoer is prima. Maak wel een veilige behuizing om het voer, zodat de buurtkatten niet van het egelvoer snoepen. Zo’n behuizing heb je zo gemaakt. Gewoon een plastic box, waar je een opening in snijdt zodat de egel erin kan. Bakjes met eten en drinken erin. Stevige steen op de box zodat hij niet wegwaait. En een steen ervoor, zodat er geen katten voor kunnen liggen en het egeltje opwachten. Klaar!

Het egeltjeshandboek
Rommel in de tuin

Egels hebben heel veel voedsel nodig om op gewicht te blijven, want een egel die te licht is, overleeft de winterslaap niet. Ze lopen wel per nacht wel kilometers! Waardoor ze weer veel vet verbranden en meer voedsel nodig hebben. De egels zouden het erg waarderen als we onze tuinen wat egelvriendelijker zouden maken. Dus niet zo netjes. Lekker een beetje rommelig, zodat de dieren die de egels eten, zich weer op hun gemak voelen in onze tuinen. En als we dan ook meteen een doorgang naar de buren maken, gewoon door een gat in onze schuttingen te maken, dan zijn de egels nog blijer. Want aan een tuin per nacht hebben ze niet zoveel.

Coffee table book

Dit zijn maar een paar tips uit Het Egeltjeshandboek, er staan er nog veel meer in. Heel erg interessant! Het Egeltjeshandboek is heel toegankelijk geschreven en goed vertaald. Bovendien zijn de illustraties van Vanessa Lubach prachtig. Alleen daarvoor al zou ik iedereen aanraden Het Egeltjeshandboek te kopen. Een pareltje in je boekenkast, of nog beter, op je coffee table.

Karakter Uitgevers, heel erg bedankt voor jullie recensie-exemplaar van Het Egeltjeshandboek!

In het dagelijks leven is zij druk met tekst als Marketing Communications Manager, maar ’s avonds reist zij met Josje en een bak thee naar verre oorden in langvervlogen tijden. Op zaterdagochtend spreekt ze audioboeken in bij Dedicon, voor mensen met een leesbeperking. Favoriete boeken zijn sprookjesachtig mooi, barsten van de ontberingen en lopen als het even kan, goed af. En de hond gaat dus niet dood! O ja, ze werkt ook nog aan haar eerste verhalenbundel.

2 Comments

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren