Pagina’s

self-publishing platformen

To BNB or not to BNB

Een flauwe woordgrap als titel doet het vast goed. ‘Clickbaith’, oftewel lokaas, noemen ze het op internet als een artikel het van de titel moet hebben, maar voor een boek is de titel juist van levensbelang. Dezelfde tegenstelling geldt bij de vraag wat nu een goed boek maakt. Het ene boek wordt geroemd omdat het zo filmisch geschreven is, het andere boek wordt geroemd omdat het zo mysterieus vaag is. Voor een andere recensent zijn het exact dezelfde redenen om een boek de vernieling in te kunnen helpen. Als Agatha Christie nu haar eerste boek had uitgegeven dan was ze nooit een groot schrijfster geworden. Geen seks! Saai plot! Te complex voor onze lezers! Zomaar enkele mogelijke recensies. Ze zou zich wel twee keer bedenken voor ze haar tweede boek zou gaan schrijven.

Hoe val je op?

De vraag die nieuwe schrijvers bezig zou kunnen houden is niet hoe je een goed geschreven boek maakt, maar hoe je een goed gelezen boek maakt. Elk boek heeft een doelgroep en elke schrijver heeft fans, al is het maar de naaste familie. Voordat een boek gelezen kan worden, zal het eerst gepubliceerd moeten worden. Waar men vroeger een handvol geschreven vellen naar een uitgeverij stuurde, is het nu onmogelijk om op die manier nog succesvol te worden. Schrijven en publiceren is zo bereikbaar geworden dat er haast meer schrijvers zijn dan lezers. Deze bereikbaarheid wordt gerealiseerd door self-publishing platformen. Het is evengoed de oorzaak waarom nagenoeg niemand meer succesvol wordt. Val maar eens op tussen duizenden en meer andere schrijvers.

self-publishing platformen
Foto: Pixabay.com

Zou Agatha Christie nu nog opvallen? Ongetwijfeld had ze gebruik moeten maken van zo’n platform. Want wie wordt tegenwoordig zomaar schrijver van beroep zoals je een timmerman kunt worden? Ze had een keuze moeten maken uit de vele online uitgevers. Wilde ze alleen e-books uit gaan geven? Dan had ze kunnen kiezen voor Kindle of Kobo. Of had ze liever een stevig boek op schoot? Dan kon de keuze gevallen zijn op Brave New Books, Lulu, Pumbo, noem maar op.

Wat verdien je er mee?

Ondanks dat nieuwe schrijvers het toch voor de lol, de hobby of de wereldvrede doen, loont het om je keuze voor het platform goed te overwegen. Niet vanwege de output, de meeste publiceren zowel e-books als print-on-demand. Kwaliteit zit over het algemeen ook wel snor. De reden voor de meeste schrijvers om een keuze te maken is: wat verdien je er zelf mee?

Hm, elke schrijver die niet veel verkoopt, zal zeggen dat hij of zij er niet rijk van hoeft te worden en al gelukkig is als een achternicht ergens een positieve beoordeling achter wil laten. Het is hetzelfde excuus als loterijdeelnemers die altijd quitte zeggen te spelen. Iedereen wil er uiteindelijk leuk aan verdienen. Anders geef je geen boeken uit.

To BNB or not to BNB (‘Brave New Books’ dus), dat is de vraag. Dat klonk als titel beter dan ‘to Lulu or not to Lulu’ of andere self-publishing platformnamen. Deze blog gaat overigens niet over welke beter is dan de ander. Het gaat over self-publishing platformen in het algemeen. Het bestaan ervan heeft mij namelijk geholpen om daadwerkelijk een boek uit te kunnen geven. Al in mijn vroege jeugd leek me dat geweldig. Ik schreef op jonge leeftijd al verhalen en was stik jaloers op mijn broer die eerder dan ik een volledig verhaal had geschreven op de oude linttypemachine van pa, zo eentje waarvan de letters constant aan elkaar bleven plakken. Het verhaal stelde zelf niet veel voor, een alinea waarin de vriendin van de hoofdpersoon vermoord wordt, dan twintig pagina’s over het zoeken, het vinden en het rechtvaardig vermoorden van de dader, en dan een alinea over hoe de hoofdpersoon de ondergaande zon tegemoet rijdt. De lachwekkende typefout (“hij pafte een stoel”) is na dertig jaar het enige detail dat is blijven hangen.

De prijs van self-publishing platformen

Na enige jaren van self-publishing ben ik achter enkele waarheden gekomen. Uiteraard dat een print van je eigen boek heerlijk in de hand ligt, dat e-books beter verkopen dan prints, maar ook dat de uitgever er wel rijk van wordt. Want ja, zelf boeken uitgeven levert geen drol op. Je mag blij zijn als jouw aandeel 5% van de verkoopprijs is bij print-on-demand. Bij e-books is het ongeveer 20% maar die zijn dan weer goedkoper. En dat doet toch altijd een beetje pijn zodra er wordt uitbetaald. Bij elke uitgever stijgt hun eigen percentage bij een hogere verkoopprijs, wat op zich al bijzonder is. Waarom krijg je bijvoorbeeld maar €1 van een gewenste verkoopprijs van €5, en slechts €2 euro als je de verkoopprijs verhoogt naar €10? Waarom zou jouw aandeel dan geen €6 kunnen worden? Waarom betaalt de uitgever jouw ISBN eigenlijk niet als ze er evengoed stevig aan verdienen?

Gelukkig zit je nergens aan vast. Dat is dan wel weer het voordeel van zo’n uitgever. Ik ga binnenkort toch maar weer eens rondneuzen bij andere platformen. Niet voor de reeds uitgegeven boeken want het ISBN nummer kun je niet meenemen. Toe aan een nieuwe druk? Of een nieuw boek? Ga dan eens opnieuw rondkijken. Want ja, schrijven is een leuke hobby, maar geld verdienen ook. Zelfs als je er niet rijk van hoeft te worden.

Over de gastschrijver:

Anton Huizinga is een nieuwe schrijver die in schrijven een fantastische hobby heeft gevonden. Naast enkele Fantasy boeken is hij auteur van de populaire spionagereeks Sam Werner. Huisje, boekje, beestje, jonge veertiger, bescheiden (behalve over zijn boeken), zomaar enkele kernwoorden.
https://www.huiz.net/

Ogma is een boekenblog vol verhalen over stoere boeken, oude boeken, soms wat nieuws en soms boeken waar je écht even je best voor moet doen om een exemplaar in handen te krijgen. De vaste redactie bestaat uit Tineke, Jolanda, Mirjam, Simone, Anita en Jan-Rutger en soms maken ze gezamenlijke artikelen of is er een gastblogger. Die blogs vind je onder dit profiel. Enjoy!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit:
Helaas moet Ogma ook de cookie-jar open trekken. Wij gebruiken cookies om deze website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken en u te voorzien van de beste informatie. Klik op 'Instellingen wijzigen' om uw cookievoorkeuren aan te passen en voor meer informatie over het gebruik van cookies op deze website.
Annuleren